LAS-utredningen är ett nederlag för C och L
När direktivet för LAS-utredningen presenterades var det skarpt läge för Centerns och Liberalernas löften i anslutning till Januariöverenskommelsen. Tyvärr verkar stödpartierna inte ha slagit mynt av sin förhandlingsposition. De liberala förhoppningarna ser inte ut att infrias, skriver Siri Steijer.
Sänk skatten och låt fler finansiera sin egen föräldraledighet
Företagare har svårt att vara föräldralediga – men tvingas ändå finansiera systemet. I stället för en ny ”föräldravecka” bör försäkringen göras frivillig med privata alternativ, skriver Siri Steijer.
Det socialdemokratiska jobbfiaskot
Sverige skulle ha lägst arbetslöshet i EU år 2020 – men jobblöftet blev ett praktfiasko. Nu försöker Stefan Löfven sopa sitt eget misslyckande under mattan, men det håller inte. Den socialdemokratiska jobbpolitiken fungerar inte.
Rut-avdrag gör mer för arbetslösa än anställningssubventioner
Nära en miljon svenskar använder nu Rut-avdraget. Att utöka det ytterligare är en viktig integrationsreform, som förhoppningsvis kan följas av att kostnaden för att anställa sänks i fler än en bransch.
Omöjliga anställda måste gå att säga upp
Socialdemokraterna har gått med på att utreda turordningsreglerna i LAS, i syfte att förändra dem. Det räcker dock inte – fokus framöver måste vara att förenkla uppsägningar av personliga skäl.
Sverige måste sänka skatten
Med varje indriven skattekrona sker en maktförskjutning från individ till stat. I den aspekten är Sveriges medborgare sällsynt svaga i förhållande till staten. Det får katastrofala följder om ett auktoritärt parti kommer till makten. Rädda oss därför från en ny vänsterregering.
Lööfs kvinnopeng är diskriminerande
Annie Lööf vill jämna ut ”oförklarliga” löneskillnader mellan män och kvinnor. I själva verket är det framför allt skillnader i meriter som gör att män tjänar mer än kvinnor. Lööfs förslag om miljardbidrag till kvinnor är både orättvist och dåligt utformat.
Det är tillsvidare- anställningarna som är problemet
Dagens form av tillsvidareanställningen är det centrala problemet med LAS. Det har tvingat fram de flexibla reglerna för tidsbegränsade kontrakt, skriver Siri Steijer.
50 frihetsreformer som Sverige behöver
Sverige är i stort behov av reformer. Vi har en sjukvård som präglas av långa köer, en arbetsmarknad som förvisar människor till utanförskap, en tilltagande bostadsbrist och så höga skatter…
Facket driver dold S-agenda
Handelsanställdas förbund vägrar nu yttra sig om arbetstillstånd när jobbet enligt dem skulle kunna gå till en svensk i stället. Det vallöfte – eller hot – som Socialdemokraterna presenterat inför valet är redan facklig praxis. Det här visar varför facket inte ska ha inflytande över arbetskraftsinvandringen.
Få riktiga jobb för nyanlända
Enligt Arbetsförmedlingen får fler nyanlända jobb. Det rör sig dock om subventionerade anställningar, medan chansen till en osubventionerad anställning minskar. För grupperna längst från arbetsmarknaden är utsikterna fortfarande mörka.
Riksrevisionen visar att kejsaren är naken
Riksrevisionens nya granskning visar hur regeringen systematiskt gör fantasikalkyler för sina jobbinsatser. I stället för att lägga energi på misslyckade subventioner borde regeringen satsa på företagsklimatet i stället.
LO fortsatte att sprida osanningar i Agenda
I Agenda 22/4 försvarade LO:s vice ordförande Therese Gouvelin den djupt ohederliga film som hennes organisation nyligen publicerade. Filmen sprider lögner om Moderaterna. På andra sidan bordet i SVT-studion stod därför partisekreterare Gunnar Strömmer.
Skamligt agerat av LO
I en ny film sprider LO lögner om Moderaterna inför valet. Det är osmakligt och ohederligt, men även ett tecken på att LO:s parti Socialdemokraterna börjar få svårt att hålla huvudet ovanför vattenytan.
Hultqvist trollar om LAS
Peter Hultqvist anklagar Moderaterna för att vilja reformera arbetsmarknaden på ”sovjetiskt manér” med mossiga högerkrav. Socialdemokraternas egna försök att konservera 70-talets arbetsrättslagstiftning är dock inte direkt avantgarde.
LO och regeringen trollar bort frågan om enkla jobb
De nylanserade etableringsjobben är bara ännu en lönesubvention. Arbetsgivarsidan är grundlurad och det är bara att gratulera LO och regeringen, skriver Siri Steijer.
Szyber: "Vi har visst råd med lediga föräldrar"
DEBATT OM FÖRÄLDRAFÖRSÄKRINGEN. När Siri Steijer vill spara pengar på föräldraförsäkringen glömmer hon bort viktiga värden, såsom familjen, menar Caroline Szyber (KD), ordförande i civilutskottet. Siri Steijer svarar att det bästa sättet att värna familjernas ställning mot staten är att sänka deras skatter.
Misslyckade extrajobb belönas med miljoner
Extratjänsterna – helsubventionerade anställningar i offentlig sektor – beskrevs som en framgång. I själva verket visar de sig ha gynnat personer med minst gymnasial utbildning snarare än dem längst från arbetsmarknaden. Trots det har regeringen nu avsatt en halv miljard kronor för att muta kommuner att införa ännu fler extratjänster.
Föräldraledigheten behöver kortas, inte kvoteras
Regeringen föreslår tio månaders kvoterad föräldraförsäkring, fem åt vardera föräldern. Men problemet med föräldraförsäkringen är inte det ojämna uttaget, utan att den både är för lång och för dyr. Den offentligfinansierade ledigheten måste kortas, både för ekonomins och för skattebetalarnas skull.
LAS skyddar sexförbrytarna
Enligt Ylva Johansson hade färre vågat anmäla sexuella trakasserier på arbetsplatsen om lagen om anställningsskydd avskaffades. Tvärtom: LAS gör det svårt för arbetsgivarna att göra sig av med dem som begått sexuella övergrepp. LAS skyddar förövarna och tvingar offren att stanna kvar på arbetsplatsen.
Ännu ett tendentiöst haveri av SVT
Medborgarlön är ett kontroversiellt ämne som delar alla politiska läger. När SVT sänder en dokumentär om fenomenet, framstår det däremot som att alla är överens: Medborgarlön är den enda lösningen. Inte en enda kritisk person får komma till tals, men vänsterekonomen Piketty refereras däremot flitigt. Återigen står SVT för ett tendentiöst haveri.
Sverige är ett skattehelvete
Genom att bunta ihop skatteplanering med skattefusk, får Magdalena Andersson det att låta som att det är skurkaktigt att inte betala för hög skatt i onödan. Om länder som Malta är skatteparadis, framstår Sverige i jämförelse som ett skattehelvete.
Det är orättvist att inte fler har råd att skatteplanera
Att vilja behålla sina pengar är inte konstigt. Att upprätthålla ett system där människor tjänar på att skatteplanera är däremot djupt omoraliskt, skriver Siri Steijer.
Snart är alla ledarskribenter
I dag är många ledarskribenter mediala superstjärnor, ett uppsving för genren som få spådde för 20 år sedan. Samtidigt konkurrerar ledarjournalistiken med de alltmer omfattande kommentarerna på nyhetsplats. Kanske kommer åtskillnaden mellan ledar- och nyhetsredaktionen visa sig vara en parentes i historien.
Det är S som sänker lönerna
Ulf Kristersson briljerade i sin första partiledardebatt, men missade en viktig poäng mot Stefan Löfven. Det är inte Moderaterna som är ett lönesänkarparti, det är Socialdemokraterna, som genom sina skattehöjningar gör att människor får så lite som möjligt kvar efter skatt. Att Kristersson vann debatten är lovande. Folk låter sig inte luras när Löfven försöker få dem att tro att det är M som vill sänka lönerna.
Systembolaget lobbade på Centerstämman
Lagom till Centerpartiets stämma retade Systembolaget upp centerpartisterna rejält med sin propaganda mot gårdsförsäljning i Skåne. Kampanjen ska ha kostat en miljon kronor. Sedan lade det statliga aktiebolaget ännu mer pengar – på att kampanja som utställare på partiets dagar i Malmö.
Tillbaka till ideologin
I sitt första tal som partiledare lovade Ulf Kristersson inte bara resultat av reformer, utan också mer av ideologi och värderingar. Han talade om de gamla ledarna och inspiratörerna, och det är exakt vad Moderaterna behöver i dag: ett steg tillbaka till de historiska moderata idéer som gjort Sverige till ett bättre land att leva i, skriver Siri Steijer.
Äganderätten är viktigare än könskvoterna
I går presenterade stiftelsen Allbright sin årliga rapport där könsfördelningen i börsbolagen kartlagts. Som vanligt missar den huvudskälet till varför det inte sitter kvinnor på fler stolar: utbildningsglappet i den aktuella åldersgruppen. Allbrights opinionsbildning underminerar på sikt både äganderätten och likheten inför lagen.
Högern kan inte längre ta företagarna för givna
Traditionellt har Moderaterna varit störst bland företagare, och Centerpartiet profilerar sig som småföretagarnas parti. Men Sverigedemokraterna lockar allt fler väljare, och de är beredda att faktiskt genomföra sin politik. De borgerliga partierna kan inte längre ta företagarnas röst för given – de kommer att behöva anstränga sig.
Alliansen kopierar regeringens floppade traineejobb
Alliansen, som tidigare talade om att lägga ned Arbetsförmedlingen, föreslår nu ännu en "åtgärd" som myndigheten sannolikt måste administrera. Tanken är att gynna nyanlända med en ny anställningsform, men i praktiken blir det snarast en ny version av regeringens misslyckade traineejobb. Vad Sverige behöver är inte en utökad regeldjungel, utan en jämnare spelplan mellan arbetsmarknadens parter och en sänkt arbetsgivaravgift.
Kvotering är alltid diskriminering
En forskningsrapport om Socialdemokraternas könskvotering på valsedlarna visar att det kan hjälpa kvinnor till högre positioner och mer inflytande. Som vanligt förtränger man att det sker på bekostnad av andra. Kvotering missgynnar män – och misskrediterar samtidigt kvinnor i maktpositioner.
Vänsterpartiet hycklar om osäkra jobb
Vänsterpartiet säger sig värna villkoren på arbetsmarknaden, men vill i praktiken täppa till alla chanser till egenförsörjning för lågutbildade. Personerna som står utanför arbetsmarknaden behöver inte färre jobb, utan fler alternativ att välja mellan.
Siri Steijer i replik om villkoren i gig-ekonomin
Ali Esbati är arg på ”Pling-jobben” – att få arbetspass via sms. Men hur mycket vänstern än nostalgitrippar över industrisamhället och dess guldklockor, kommer utvecklingen inte vridas tillbaka, skriver Siri Steijer i en replik på Aftonbladet Debatt.
Vad vilja Moderaterna?
Se över LAS, lägg ned Arbetsförmedlingen och gör om anställningssubventionerna till ett enda. Det finns flera bra förslag i Moderaternas vårmotion, men fortfarande saknas en tydlig bild av vad man vill åstadkomma.
Låt inte Socialdemokraterna bestämma lönenivåerna
Liberalerna vill lagstifta om minimilöner. Visserligen behöver det bli möjligt jobba till lägre löner än kollektivavtalen i dag tillåter om nyanlända ska kunna komma in på arbetsmarknaden, men det är något arbetsmarknadens parter måste komma överens om. Det finns många orsaker till det, men framför allt: minimilön är ett verktyg som kan bli väldigt skadligt i händerna på till exempel Socialdemokraterna.
Regeringen går LO:s ärenden
I onsdags (26/4) gick regeringen, V och SD ihop för att riva upp Lex Laval. Regeringen går i LO:s ledband och medborgare och utländsk arbetskraft får betala priset.
Nyanlända behöver kunna bli självförsörjande
Miljöpartiet vill att studier och subventionerade anställningar ska ge rätt till permanent uppehållstillstånd. Det är en förståelig ambition med tanke på hur svårt det är att få ett osubventionerat jobb som nyanländ i Sverige, men det som behövs är inte att skattebetalarna finansierar migranters subventionerade anställningar. För att fler ska kunna stanna krävs att fler blir självförsörjande.
Låt inte de nyanlända fastna i Arbetsförmedlingens evighetsloop
Bara sex procent av dem som genomgår det statliga etableringsprogrammet får jobb. Resten fastnar i Arbetsförmedlingens evighetsloop, men trots fiaskot vill nu regeringen låsa fast etableringsuppdraget i Arbetsförmedlingen. Det är att göra problemen permanenta, när det som egentligen behövs är ett inkluderande samhälle.
Arbetsförmedlingen har för mycket pengar
Arbetsförmedlingen har spenderat 120 miljoner kronor på en ny, sämre hemsida. Det är bara ett av många tecken på att myndigheten har alldeles för mycket pengar för sitt eget bästa.
Makteliten är LO själv
Under morgonen diskuterade vår Siri Steijer med LO Sverige i Aftonbladet Morgon om deras fokus på ojämlikhet mellan ett fåtal VD:ar och industriarbetare.