Smedjan
Berättelsen om Sveriges två teleunder
Inte inom någon annan bransch har Sverige under så lång tid haft en lika framskjuten ställning som inom telefonin.
Läkemedelsbolagen borde hyllas på samma sätt som vården
Den moderna sjukvården skulle inte klara sig länge utan läkemedelsindustrins innovationer.
Försprång genom entreprenörskapsanda
Trots att Europa och USA på många sätt liknar varandra håller amerikanerna i ett ständigt försprång i välståndsskapande.
Staden är marknadsekonomins spjutspets
Stadens roll som inkubator och experimentverkstad är i dag en central del i förståelsen av ekonomisk dynamik.
Permobilen och kapitalet
Få inom politiken vet något om hur riskkapitalbolagen arbetar som ägare.
Snille räcker inte för framgångsrika företag
Ett framgångsrikt entreprenörskap förutsätter förmågan att bygga en organisation som klarar av att växa.
En stämpel för 10 miljarder
Inom många branscher utgör regleringskostnader numera en stor del av utvecklingskostnaderna.
Tiktok-entreprenören blir företagsamhetens bästa reklampelare
När unga stiftar bekantskap med entreprenörer på Tiktok sås kanske fröet till nästa stora företagare.
Spelautomater är inte statlig kärnverksamhet
Ska verkligen svenska staten syssla med att ställa ut spelautomater på pizzerior?
Nu har hållbarhetsstrategerna baxat oss ända hit
De institutionella investerarnas hållbarhetskrav leder till en politisering av ägandet som riskerar att skada både kapitalismen och samhället i stort.
Stoppa Eneroths färjesocialism
Regeringen överväger ett förstatligande av Gotlandstrafiken. Det kommer varken att stärka konkurrensen eller bidra till att pressa kostnaderna.
Davoseliten gör kapitalismen sämre
När World Economic Forum nyligen höll sina årliga överläggningar stod återigen tanken på en ny kapitalism på agendan. Risken med denna intressentkapitalism är att den utplånar skillnaden mellan företagande och politiskt beslutsfattande. I sin allmänna välvilja glömmer de ekonomiska och politiska eliterna bort att det är vinstintresset som driver företag att tillgodose de mångas behov, skriver Mattias Svensson.
Coronabidragen kan bli en samhällelig björntjänst
Politiker har press på sig att visa handlingskraft. Det kan bli ett problem när de omfattande bidragen till företagen som tillkommit under coronapandemin ska trappas ner. De politiska signalerna tar nämligen sällan hänsyn till de långsiktiga effekterna av pandemin, skriver Smedjans krönikör Johanna Grönbäck.
Med grytor och kastruller mot regeringen
Varje dag klockan 15 gör restaurangpersonal runtom i Sverige oväsen med grytor och kastruller. De ifrågasätter inte att det behövs smittskyddsåtgärder, utan vill bara ha det stöd som de har utlovats av regeringen. Annars väntar en konkursvåg utan dess like, skriver Tobias Samuelsson och Emanuel Örtengren.
Företagens stora förmåga att göra gott
I sina bästa stunder ger Rebecca Hendersons ”Reimagining capitalism” konkreta exempel på hur företag kan förbättra miljö och levnadsvillkor samt värna ett fritt samhälle, och detta väl inom ramen för…
Brottsligheten dyrare för företag än beräknat
När indirekta kostnader för företag som utsätts för brottslighet inte tas med i beräkningarna riskerar vi att göra felaktiga val av brottsbekämpningsåtgärder.
Den svenska kasinosagan förbryllar
Sverige är en ledande nation inom den globala spelindustrin. I boken Den moderna svenska spelbranschen berättas äntligen de svenska spelbolagens historia. Benjamin Juhlin välkomnar initiativet, men saknar ändå något.
70-talet ringde och ville ha tillbaka sin stödpolitik
I slutet av 1970-talet gick staten in med en satsning i klädföretaget Algots. Motivet var att skapa jobb för kvinnor i Västerbotten. Men det gick inte som man hoppades. Lena Andersson-Skogs bok Otyg är som klippt och skuren för alla som nu ropar på en ökad roll för staten i att rädda marknader och företag.
Risk för entreprenörsflykt
Höga skatter och hot om löntagarfonder drev företagare och välstånd ut ur Sverige under 1970- och 1980-talet. När Magdalena Andersson nu talar om återinförd arvs- och gåvoskatt och höjda kapitalskatter riskerar det att få samma effekt. Omvänt skulle strategiska skattesänkningar kunna locka tillbaka kapital till landet.