Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Det är S som sänker lönerna

Ulf Kristersson briljerade i sin första partiledardebatt, men missade en viktig poäng mot Stefan Löfven. Det är inte Moderaterna som är ett lönesänkarparti, det är Socialdemokraterna, som genom sina skattehöjningar gör att människor får så lite som möjligt kvar efter skatt. Att Kristersson vann debatten är lovande. Folk låter sig inte luras när Löfven försöker få dem att tro att det är M som vill sänka lönerna.

I går hölls partiledardebatt i SVT. Det var Ulf Kristerssons första som ledare för Moderaterna, ett avgörande första intryck hos tittarna, och det gick bra. Han höll sig till den vuxna ton han efterlyst i debatten och var rapp i replikerna.

Men en poäng missade han i duellen mot Stefan Löfven. Det är nämligen inte Moderaterna som är ett lönesänkarparti, vilket statsminister försöker pränta in i väljarna, utan Socialdemokraterna.

Vänstern älskar bruttolönehöjningar, så att människors inkomster kan beskattas mer. Däremot hatar de nettolönehöjningar – att människor får behålla mer av sin lön. För varje krona skatten höjs blir människors disponibla inkomst lägre.

Det är ironiskt, eftersom Löfvens egen finansminister nyligen lade fram vad som snarast framstår som en mutbudget inför valet.

Regeringens arbetsmarknadspolitik har floppat totalt. Dessvärre kan arbetsmarknadsministern gömma sina misslyckanden bakom högkonjunkturen. Samtidigt har regeringen hittills höjt skatten eller aviserat höjningar på 70 miljarder kronor. Gissa vilken grupp som drabbas hårdast? Naturligtvis de som står utanför arbetsmarknaden, som Löfven säger sig värna genom att försvara världens högsta ingångslöner. Men har man ingen lön kan den heller inte sänkas. Bland utrikes födda är arbetslösheten nu hela 22 procent, och de som jobbar tvingas försörja dem.

Löfven använde sig också av begreppet ”jultomteteorem” under debatten för att beskriva Alliansens politik. Det är ironiskt, eftersom Löfvens egen finansminister nyligen lade fram vad som snarast framstår som en mutbudget inför valet. Det är framför allt medelklassen som får presenter, eller klappar om man så vill; bland annat lovas höjt barnbidrag. Notan får nästa regering plocka upp.

I kontrast till Ulf Kristerssons vuxna beteende, valde Fridolin att likna sig själv med Robin Hood. I berättelsen tar Robin Hood tillbaka skattepengar från staten, förkroppsligad i den enväldige prins John, och ger till medborgarna. I Disneyfilmen säger Broder Tuck till och med ”prisa skatteåterbäringen”. Om något var Robin Hood liberal. Ska Fridolin likna sig vid någon i filmen så är det snarare sir Väs. Dessutom bjöd Fridolin på sådana utbrott att programledaren Mats Knutsson fick kliva in och säga åt honom att sluta avbryta de andra partiledarna, som om det vore någon sorts högstadiedebatt. Ett lite märkligt beteende från en utbildningsminister som ständigt upprepar parollen om ordning och reda.

Kristersson får inte låta Stefan Löfven lura folket att Moderaterna vill sänka lönerna – det är det Socialdemokraterna som gör.

I opinionsundersökningarna direkt efter debatten fick Ulf Kristersson strålande betyg av tittarna, som dessutom tyckte att han överglänste Stefan Löfven. Det bådar gott för Sverige. Medan högern vill att ingångslönerna blir lägre så lågproduktiv arbetskraft kan möta efterfrågan enligt marknadens mekanismer, tänker Socialdemokraterna tvärtom. Ju högre produktivitet vi har desto lägre andel av vår lön får vi behålla.

När Ulf Kristersson valdes på Moderaternas extrastämma förra veckan talade han om vikten av äganderätt. Ett borgerligt styre kommer förhoppningsvis både höja våra löner och släppa in fler på arbetsmarknaden. Och att döma av tittarnas betyg efter debatten i går, låter folk inte Stefan Löfven lura dem att det är Moderaterna som vill sänka lönerna, när det egentligen är hans eget parti.