Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Skamligt agerat av LO

I en ny film sprider LO lögner om Moderaterna inför valet. Det är osmakligt och ohederligt, men även ett tecken på att LO:s parti Socialdemokraterna börjar få svårt att hålla huvudet ovanför vattenytan.

I en ny film sprider LO lögner om Moderaterna. Det går tvärtemot det löfte organisationen givit, om att vinna väljare utan populism och falska nyheter. Fackorganisationen varnar för att Moderaterna kommer att fördärva hela arbetsmarknaden om partiet kommer till makten. Den påstår också att ”vi” kommer bli av med våra jobb.

Det är mycket oklart vad dessa anklagelser baseras på. Under Alliansregeringen var arbetslösheten låg, trots finanskrisen. Dagens S-ledda regering har däremot kunnat rida på en högkonjunktur som de verkligen inte kan ta åt sig äran för. Ändå har Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitik varit ett rent fiasko.

Frågan är också vilka dessa ”vi” som ska förlora jobbet åsyftar. Problemen på arbetsmarknaden finns i de marginaliserade grupperna, men de är uppenbart inte målgrupp för LO:s utspel. De har ju inget jobb att gå till. LO och S bortser tvärtom från de utsattas situation. Genom att värna en rigid arbetsrätt och höga ingångslöner förvägrar de dessa människor ett jobb. För att locka röster och befästa fackets makt eldar de på de privilegierade gruppernas rädsla för samhällsförändringar. I detta syfte talar vänstern gärna om fattigdom och att ojämlikheten ökar, men ogärna om att det beror på att utrikes födda inte kommer in på arbetsmarknaden.

Enligt LO-filmen står inte Moderaterna på arbetarnas sida. I verkligheten handlar det om att Moderaterna inte vill konservera fackets privilegier i lagstiftningen. Med sina förslag står M till skillnad från S på såväl de anställdas som de arbetslösas sida. Det handlar bland annat om sänkta skatter, vilket gynnar både den som jobbar och den som vill ha ett jobb, och att reformera LAS. Facket har en förlegad bild av trygghet, även för dem som jobbar. Forskning visar exempelvis att ett strikt anställningsskydd skapar otrygghet eftersom det är svårt att få ett nytt jobb om man blir av med det gamla.

Påståendet om att den svenska modellen bärs upp av Socialdemokraterna och facket, är inte heller sant. Den fackliga organisationsgraden har minskat kraftigt, framför allt bland LO:s medlemmar. Kollektivavtalssystemet hålls i allt större utsträckning uppe av en hög organisationsgrad för arbetsgivarna. Det är alltså LO:s egen oförmåga att attrahera medlemmar som undergräver den svenska modellen. Om det är arbetare som LO menar med ”vanligt folk” i sin film, så vill uppenbarligen allt färre av dem representeras av organisationen.

Filmen ska snarast ses som ett desperat kippande efter luft.

I filmen framställer LO också diverse krav. Bland annat ska det anställas fler i offentlig sektor. Det är något som LO:s eget parti motarbetar genom sin ambition att begränsa vinster i välfärden. Naturligtvis kommer det leda till att färre anställs när de privata aktörerna försvinner. LO vill också ha ett ”rättvisare skattesystem”, vilket antagligen innebär höjda skatter. Det är magstarkt i ett land med ett av världens högsta skattetryck. Snarare borde LO få Socialdemokraterna att prioritera bättre. Regeringen lägger fram förslag om höjt barnbidrag och återinfört friår i stället för att fokusera på välfärdens kärnuppdrag.

Den generellt företagarfientliga politik såväl LO som Socialdemokraterna bedriver, kommer inte heller gynna välfärden eftersom det är företagen som ser till att det alls kommer in pengar för att finansiera det hela.

I övrigt innehåller filmen flera fullständigt befängda anklagelser. Bland annat påstås att lönerna kommer sänkas med 30 procent, och att ingen ska få skaffa barn eller bli gammal om Moderaterna vinner valet. Det är så dumt att det inte ens kan bemötas.

I slutscenen basuneras det ut att människor dött i kampen för de system vi har i dag. Framför allt har människor dött i kampen för ett fritt, liberalt samhälle. De värderingarna representerar Moderaterna i dag i betydligt större utsträckning är LO och Socialdemokraterna. De senare har svårt att hålla sig över vattenytan och filmen ska snarast ses som ett desperat kippande efter luft. Likväl är det under all kritik att LO sprider lögner. Organisationen borde skämmas för att sätta en så osmaklig ton i debatten.