Jobbreformen som borgerligheten glömde
Arbetsförmedligen är fortfarande stor, ineffektiv och impopulär.
Arbetsförmedligen är fortfarande stor, ineffektiv och impopulär.
De allra flesta svenskar deklarerar utan problem digitalt hos Skatteverket. Samtidigt sitter verkets syskon, Kronofogden, med ett IT-system som är äldre än stora delar av personalen. I den avslutande delen av Smedjans granskning av den offentliga sektorns digitalisering pekar Joakim Broman på lärdomar från de statliga myndigheter som lyckats och misslyckats med att uppdatera IT-system från 1970-talet.
Forskningen är tydlig: högre a-kassa ger högre arbetslöshet. De vänsterröster som vill göra den tillfälliga höjningen permanent måste vara ärliga med vad de faktiskt föreslår: politik för högre arbetslöshet, i ett läge där Sverige står inför sin högsta arbetslöshet någonsin.
I den högljudda och högaktuella debatten kring Arbetsförmedlingens framtid tävlar ledarskribenter och andra debattörer i att svinga politiska slagträn så hårt som möjligt. För att faktiskt uppnå en fungerande arbetsmarknadspolitik behöver vi dock tänka långsiktigt, skriver Maria Mattsson Mähl.
DEBATT: Efter fem år som arbetsmarknadsminister tar Ylva Johansson nu plats i EU-kommissionen. Som arbetsmarknadsminister har hon haft en central roll i regeringen med ansvar för ett viktigt område. När hon nu lämnar bör hon granskas för sina insatser, skriver Isak Kupersmidt och Caspian Rehbinder.
Avskaffa semesterlagen, privatisera föräldraförsäkringen och lägg ned arbetsförmedlingen! I detta avsnitt gästas Smedjanpodden av Siri Steijer, ansvarig för arbetsmarknadspolitiska frågor vid Timbro. Hur lyckas hon ständigt reta gallfeber på vänstern? Vems var egentligen hunden hon poserade med i reportaget i Arbetet? Varför vill hon avskaffa semesterlagen och hatar hon verkligen barn?
Enligt Arbetsförmedlingen får fler nyanlända jobb. Det rör sig dock om subventionerade anställningar, medan chansen till en osubventionerad anställning minskar. För grupperna längst från arbetsmarknaden är utsikterna fortfarande mörka.
Alliansens vallöfte om att lägga ned Arbetsförmedlingen kom inte en dag för tidigt. Myndigheten är dyr och ineffektiv och trixar med siffrorna, skriver Isak Kupersmidt, doktorand i nationalekonomi.
VÄLFÄRDENS GULDGRÄVARE DEL 1. Subventionerade jobb har blivit en affärsmodell. Skatteverket gör det möjligt för företag att anställa personer utan uppehållstillstånd och få deras lön subventionerad av Arbetsförmedlingen. John Göransson skriver om en juridisk gråzon, där man inte bryter mot lagen men bryter mot lagens avsikt.
Arbetsförmedlingens planer på att anlita ”influencers” för att stärka sitt varumärke visar hur verklighetsfrämmande myndigheten har blivit. Den borde stärka sitt varumärke genom att sköta sitt uppdrag i stället. Arbetsförmedlingen är så dålig på att förmedla arbeten att den behöver avvecklas, skriver Naod Habtemichael, ordförandekandidat för Centerstudenter.
Alliansen, som tidigare talade om att lägga ned Arbetsförmedlingen, föreslår nu ännu en "åtgärd" som myndigheten sannolikt måste administrera. Tanken är att gynna nyanlända med en ny anställningsform, men i praktiken blir det snarast en ny version av regeringens misslyckade traineejobb. Vad Sverige behöver är inte en utökad regeldjungel, utan en jämnare spelplan mellan arbetsmarknadens parter och en sänkt arbetsgivaravgift.
Miljöpartiet vill att studier och subventionerade anställningar ska ge rätt till permanent uppehållstillstånd. Det är en förståelig ambition med tanke på hur svårt det är att få ett osubventionerat jobb som nyanländ i Sverige, men det som behövs är inte att skattebetalarna finansierar migranters subventionerade anställningar. För att fler ska kunna stanna krävs att fler blir självförsörjande.
Bara sex procent av dem som genomgår det statliga etableringsprogrammet får jobb. Resten fastnar i Arbetsförmedlingens evighetsloop, men trots fiaskot vill nu regeringen låsa fast etableringsuppdraget i Arbetsförmedlingen. Det är att göra problemen permanenta, när det som egentligen behövs är ett inkluderande samhälle.
Arbetsförmedlingen har spenderat 120 miljoner kronor på en ny, sämre hemsida. Det är bara ett av många tecken på att myndigheten har alldeles för mycket pengar för sitt eget bästa.