Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Tillbaka
Johan Ingerö

USA-kännare och senior konsult på The Labyrinth.

USA-kännare och senior konsult på The Labyrinth.

Pressbilder

Lär av Trumps framgångar och misstag

Donald Trump lämnar många policymässiga bedrifter efter sig, som tyvärr har överskuggats av hans personliga tillkortakommanden. När Republikanerna nu plockar upp bitarna och funderar över framtiden behöver de lära sig både av hans framgångar och misslyckanden, skriver Johan Ingerö.

USA efter valet

En saga för två världar

Spinoff-serier är inget nytt i den amerikanska nöjesindustrin. Men på senare tid har de blivit ett sätt att berätta samma historia, fast uppdelat mellan Republikanernas och Demokraternas respektive väljare. Det senaste exemplet är HBO-serien Mayans. Johan Ingerö ser USA:s politiska kulturer speglas i tv-seriernas värld.

Film Identitetspolitik Kultur USA

Snyggt duckat, Samuelsson

I stället för att förklara varför Schibsteds lobbyist Karin Pettersson får använda Aftonbladet till att brunsmeta Schibsteds konkurrenter, konstaterar tidningens publisher Lena K Samuelsson att mediefrågorna är viktiga. Men svaren behåller hos för sig själv.

Media

Den maskerade lobbyisten

Karin Pettersson är kolumnist, och tidigare politisk chefredaktör, på Aftonbladet. Hon är även lobbyist hos företaget som äger tidningen. Denna dubbelroll använder hon för att ”granska” de företag som konkurrerar med hennes arbetsgivare om annonsintäkter, och tillskriva dem en antidemokratisk agenda. Timbros Johan Ingerö har studerat ett unikt publicistiskt dubbelspel.

Media Sociala medier

De borgerliga måste förvalta sitt pund

Är det något den gudsförgätna mandatperioden 2014–2018 lär oss så är det att politiker inte kan avstå från att använda den makt som väljarna har gett dem, utan att betala ett högt trovärdighetspris. Den legitima regeringsbildaren är den som kan utvinna bästa möjliga helhet ur summan av kompromisser – och vem det är vet vi ännu inte.

Socialdemokraterna Sverigedemokraterna Val 2018

Partypolitik

Kändisar älskar att blanda sig i den politiska debatten. Men tillför de något? Gör de någon nytta? Vanligtvis inte. Tvärtom lyckas de ganska ofta med att förstärka just det som de kampanjar emot. Aftonbladets upprop mot Sverigedemokraterna med över 200 kändisar är ett praktexempel, som ger SD just den uppmärksamhet – och den antietablissemangs-image – partiet så väl behöver.

Sverigedemokraterna Val 2018

Kristdemokraterna och återuppståndelsen

Kristdemokraternas framgångar i valspurten är inte en slump, och har inte trollats fram ur en hatt. De är frukten av ett arbete som pågått i över tio år, och som resulterat i att partiet nu har självförtroende i flera av vår tids viktiga välfärdsfrågor. Johan Ingerö tar pulsen på valrörelsens största överraskning.

Kristdemokraterna Val 2018

50 frihetsreformer som Sverige behöver

Sverige är i stort behov av reformer. Vi har en sjukvård som präglas av långa köer, en arbetsmarknad som förvisar människor till utanförskap, en tilltagande bostadsbrist och så höga skatter…

#Äldreomsorg #Bostäder #Ekonomi #Förmynderi #Ingångslöner #LAS #Marginalskatt #Miljöskatt #Offentlig styrning #Polis- och rättsväsende #Sjukvård #Socialförsäkringar #Utbildning

Därför fortsätter vi prata om ”alliansen”

Alliansen har dödförklarats många gånger. Socialdemokraterna förstod inte alls varför de borgerliga inte bara kunde gå skilda vägar och låta Stefan Löfven bygga upp ett hållbart mittensamarbete. Men alliansen är mycket mer än partiledarnas presskonferenser. Den kommer inte att upplösas i första taget.

Alliansen Centerpartiet Kristdemokraterna Liberalerna Moderaterna Svensk politik

Leijonkungen vänder blad

Lars Leijonborg är politikern som möjliggjorde Sveriges mest långlivade borgerliga regering, samtidigt som han beklagade högervridningen. Han satte startkablar på den svenska integrationsdebatten, men vänder sig mot uppfattningen att man måste hälsa med handskakningar. Johan Ingerö läser en memoarbok full av intressanta självmotsägelser och ledtrådar till dagens politiska karta.

LO:s valfilm är en blottad strupe

Det är meningslöst för allianspartierna att förfasa sig över LO:s och Socialdemokraternas smutskastning. I stället bör filmen tydas som ett tecken på hur slutkörd och frånkopplad den röda gamla ångmaskinen har blivit. Socialdemokratin inser själv hur allvarligt läget är, det är därför valfilmen låter som den gör. Och för de borgerliga innebär detta en möjlighet att kliva fram.

Fackförbund Socialdemokraterna

KD mår bäst utanför bubblan

Plötsligt står Kristdemokraternas diverse motståndare i kö för att berätta för partiet hur de borde hantera sin valkampanj. Men det finns inga skäl att tro att de verkligen har partiets bästa i åtanke. Kristdemokraterna bör fortsätta gå sin egen väg, och ignorera mediebubblan.

Kristdemokraterna Partipolitik

Stormen runt monstret

Martin Selmayr är en av EU:s mäktigaste personer. Ändå vet ingen utanför Bryssel vem han är, och när det nu blåser upp till storm runt honom rapporteras knappt ett ord i svenska medier. Vårt bedövande ointresse för den union vi själva ingår i är ett hot mot både frihet och demokrati.

EU EU-kommissionen

Jakten på en syndabock

Sverige har hundratals utanförskapsområden, omfattande problem i skolsystemet, en polisiär oförmåga att lösa mängdbrott och bidragssystem som försörjer radikala islamistgrupper. Men att åtgärda allt detta är betydligt svårare än att angripa några dussin konfessionella skolor. Så politikerna väljer att angripa några dussin konfessionella skolor.

Islamism Skolan Utbildning

Statliga utredningar är inte debattredaktioner

Det är rätt att granska och kritisera turerna runt upphandlingen och byggandet av Nya Karolinska Sjukhuset. Men att använda statens utredningsmuskler för att bedriva partipolitik, som Magdalena Andersson och Annika Strandhäll gör, är direkt olämpligt. På sikt kan det skada förtroendet för hela utredningsväsendet.

Sjukvård Välfärd

Det är inte en slump att ingen förstår regeringens vinstförslag

Få verkar begripa vad regeringens vinstförslag går ut på. Självaste statsministern har misslyckats med att beskriva det korrekt. Det mesta talar för att själva syftet är vilseledning: Ju lättare det blir att förstå regeringens förslag, desto tydligare skulle det bli hur extremt radikalt det faktiskt är.

Företagande Socialdemokraterna Välfärd Vinster i välfärden

Låt inte regeringen tiga ihjäl sin största fråga

Regeringens förslag om ”vinsttak” i välfärden bygger på felaktiga kalkyler gjorda utifrån felaktiga frågeställningar och uppnår fel resultat i förhållande till det som felaktigt påståtts vara förslagets syfte. Och statsministern ansåg att en presskonferens om detta var fel ställe att befinnas sig på.

Socialdemokraterna Socialism Välfärd Vänsterpartiet Vinster i välfärden

Åttiotalssossarna attackerar

Expressens ledarskribent Anna Dahlberg hävdar att det saknas idéer och reformförslag som kan kompensera för de skattesänkningar Allianspartierna föreslår. Tvärtom, skriver Johan Ingerö, finns mängder av idéer. Åtminstone utanför Expressens ledarsida.

Välfärd

Sporten behöver inga politiska tacklingar

Såväl politiker som enskilda sportstjärnor har i alla tider försökt politisera idrotten. Det borde de låta bli. Det pågående bråket mellan Donald Trump och NFL skadar både ligan och det politiska samtalet. I symbolpolitikens tidevarv är det viktigare än någonsin att vi fredar några av samhällets kontaktytor från det politiska spelet.

Amerikansk politik

Trump visar sina kort för hela världen

På en presskonferens om infrastruktur började Donald Trump i stället gräla med pressen om våldsamheterna i Charlottesville. Genom att visa hela världen hur han tänker och agerar i ett pressat läge blottar han sig själv och USA för världens oroshärdar. En amerikansk president som inte verkar kunna hantera press är ett problem för hela världen.

Donald Trump USA Utrikespolitik

Sommarläsning: Bland trailerparks och troll

Två unga högerkonservativa debattörer har skrivit varsin självbiografi. Den ena försöker provocera; den andra försöker förklara vad som har hänt i den vita amerikanska arbetarklassen, och vad det innebär. Kontrasten symboliserar ett vägval som inte bara USA, utan även Sverige, står inför.

Identitetspolitik USA

Lita inte på SD i vinstfrågan

Vinstfrågan anses i breda kretsar vara avgjord. Vänsterblocket står på ena sidan, högerblocket på den andra. Sverigedemokraterna har i denna fråga valt högersidan. Men att frågan skulle vara avgjord är ett lika bedrägligt som farligt antagande. Vågar vi lägga ett under decennier framarbetat valfrihetsarbete i händerna på SD, trots att vågmästarpartiet har sitt bästa förhandlingsläge någonsin?

Sjukvård Sverigedemokraterna Välfärd

SD har blivit den svenska politikens golfpeg

Ingen vill förhandla med Sverigedemokraterna, men ingen vill heller avstå från segrar som kan vinnas med hjälp av Sverigedemokraterna. Därför kretsar det pågående spelet om nästa budget kring frågan om hur Sverigedemokraternas gunst kan vinnas utan förhandlingar. Partiet har blivit riksdagens golfpeg, en sån där pinne man ställer bollen på för att lättare kunna slå iväg den. Den ordningen kommer inte att hålla i längden.

Sverigedemokraterna

SVT skildrar sjukvårdsdebatten genom sosseögon

När SVT rapporterar om Timbros rapport om privata akutsjukhus låter de endast den politiska oppositionen komma till tals. Det är anmärkningsvärt att ett public serviceföretag som ofta kritiserats för en politisk slagsida endast låter en sida i debatten komma till tals, skriver Johan Ingerö, välfärdsansvarig vid Timbro.

Public service SVT Välfärd

Sverige åldras

Kostnaderna för äldreomsorg i Sverige ökar. Mellan 2013-2014 ökade de med 4 procent. Och dyrare kommer det att bli. Om tio år kommer äldreomsorgen kosta 60 miljarder mer per år.…

#Äldreomsorg