Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Donald Trump

Trump bortom mediehysterin

Hur kunde Trump vinna presidentvalet 2016? Många togs på sängen av hans framgångar i det republikanska partiet, men vägen dit bereddes flera år tidigare. Boken American Carnage skildrar hur populistiska budskap kommit att spela en allt större roll bland republikaner.

Riksrätten – en republikansk pyrrhusseger?

Riksrättsåtalet är en del av ett politiskt spel som Demokraterna har lyckats hålla vid liv en bit in på valåret. Att Donald Trump frikänns är en seger för republikanerna i stunden, men det kan slå tillbaka i höst när de som röstade för presidentens frikännande söker väljarnas förtroende på nytt.

FMSF: Två år med Trumpdoktrinen

Efter två år i med Donald Trump i Vita huset har ett attitydskifte skett i amerikansk utrikes- och säkerhetspolitik. Även om han väljs bort nästa år kommer han att ha satt sina spår – inte så mycket i relationen till Ryssland som i förhållandet till Kina och synen på allianser.

DEBATT: Svensk media låter Trump sätta dagordningen

Frågan om återvändande IS-terrorister har länge pockat på uppmärksamhet, men det var först när Donald Trump twittrade om den som svenska medier började uppmärksamma frågan. Det är långt ifrån det första exemplet på när media låter USA:s president sätta dagordningen.

Historiens slut var bara början

En bok om Östeuropa efter Berlinmurens fall har överraskande mycket att säga om USA efter Trumps valvinst. I en demokrati kan man inte förvänta sig att populister kommer att sakna inflytande.

Kan Trump lyckas där Obama misslyckades?

Barack Obama lovade förändringar i USA:s utrikespolitik, men var för försiktig och för övertygad om att han skulle lyckas. I en ny bok beskriver hans rådgivare Ben Rhodes Obamas utrikespolitik. På ytan är den slående lik Donald Trumps. Kommer den nuvarande presidenten att lyckas där hans föregångare misslyckades?

Barn av sin dåtid

Donald Trump och Emmanuel Macron, på ytan så olika, är båda resultatet av liknande politiska strömningar. Man behöver bara blicka tillräckligt långt tillbaka i USA:s och Frankrikes historia för att se det. Carl-Vincent Reimers har läst en nyutkommen bok om de gränsöverskridande vid makten.

Ingen kan reta etablissemanget som Trump

Som väl ingen annan politiker i dag väcker USA:s president heta känslor. Margaret Thatcher och Ronald Reagan lyckades också med det, men knappast i samma utsträckning. Bland föregångare till dem som i dag avskyr Trump fick man höra att Reagan var en B-skådespelare och en fara för världsfreden. Som alla nu vet blev han en mycket framgångsrik president som utan att skicka iväg en enda missil besegrade ondskans imperium, skriver Carl Rudbeck.

Boken om Trump har samma problem som Trump

Författaren Michael Wolff har utnyttjat Trumpstabens brist på erfarenhet och rutiner till att vandra runt i vita huset, samla på sig citat och skriva en enormt framgångsrik skandalbok om USA:s president. Resultatet, boken Fire and Fury, är som Donald Trump själv: Underhållande men alltför omdömeslös.

Republikanerna höjer både BNP och underskottet

Precis innan jul skrev president Donald Trump under Republikanernas skattereform, som sänker skatten kraftigt för både individer och företag. Detta kommer att höja USA:s ekonomiska tillväxt, men inte tillräckligt för att göra reformen självfinansierande, skriver Timbros chefsekonom Jacob Lundberg.

Var inte en megafon för dåliga budskap

Vad har Aftonbladetkolumnister som bedömer människor utifrån kön och hudfärg gemensamt med USA:s president och Sverigedemokraterna? De är alla beroende av att folk som ogillar dem frivilligt ställer upp som megafoner för deras budskap. Kanske är det dags att sluta med det.

Döm inte USA efter dess president

Valet av Donald Trump till president har lett till en våg av antiamerikanism i Sverige. Men USA är mer än sin president, och Trumps presidentskap får inte bli en förevändning för Sverige och EU att försaka den transatlantiska länken.

Det kan komma en ny Trump efter Donald

Donald Trump uppfattas ofta som en anomali i den amerikanska kulturen, men han är mer förankrad i den än många vill tro. Trumpismen präglas av en överdriven retorik och entusiastisk publik som har många likheter med USA:s evangelikala tradition. Det gör att det mycket väl kan komma fler presidenter av samma sort i framtiden, skriver Janerik Larsson.

Trump visar sina kort för hela världen

På en presskonferens om infrastruktur började Donald Trump i stället gräla med pressen om våldsamheterna i Charlottesville. Genom att visa hela världen hur han tänker och agerar i ett pressat läge blottar han sig själv och USA för världens oroshärdar. En amerikansk president som inte verkar kunna hantera press är ett problem för hela världen.

Hur i helvete hände det här?

Journalisten och författaren P J O'Rourke har rekapitulerat det amerikanska valet 2016. Det kanske mest talande av allt är hur aktivistisk och partisk han låter. Mattias Svensson läser en bok om Trumps valseger som inte ger något svar på titelns fråga: hur i helvete hände det här?

Politiska blåbär

Donald Trump och Stefan Löfven har mer gemensamt än du tror. Olikheterna till trots har de båda statsledarna fastnat i samma klister och av ungefär samma skäl. Nu återstår frågan hur de skall ta sig ur det.

Vad är Obamacare och varför fungerar det inte?

Obamacare var den förre amerikanske presidentens politiska flaggskepp och hans viktigaste vallöfte. I Sverige har uppfattningarna om vad reformen faktiskt innebar varit vaga. Med en ny stor amerikansk sjukvårdsdebatt under uppsegling är det därför hög tid att reda ut begreppen. Johan Ingerö förklarar.