Janerik Larsson är rådgivare på Timbro samt journalist och författare till ett 20-tal böcker i skilda ämnen.


Tystnaden kring biståndspolitiken
Sverige lägger dubbelt så mycket pengar på bistånd som på polisen. Bland mottagarländerna präglas många av korruption, samtidigt som den ansvariga organisationen Sida har en politisk slagsida. Svenskt bistånd behöver granskas bättre.

FN har varnat för undergången sedan -72 och de har haft fel hela tiden
Larmen om planetens nära förestående undergång är inget nytt. I FN-systemet har de varit ett återkommande tema sedan åtminstone 1972. Det finns anledning att visa en viss skepsis när FN hävdar att det råder 100 procent visshet om vad som kommer hända i framtiden.

Historiens slut var bara början
En bok om Östeuropa efter Berlinmurens fall har överraskande mycket att säga om USA efter Trumps valvinst. I en demokrati kan man inte förvänta sig att populister kommer att sakna inflytande.

Vad krävs för att rädda socialdemokratin?
Socialdemokratins identitetskris fördjupas av de dåliga opinionssiffrorna – men kanske är det precis vad partiet behöver för att lösgöra sig från vänstermarginalen. Den nya boken ”Vad behövs för att rädda demokratin?” är den första ärliga självkritiken från S-håll på länge, skriver Janerik Larsson.

Det kan komma en ny Trump efter Donald
Donald Trump uppfattas ofta som en anomali i den amerikanska kulturen, men han är mer förankrad i den än många vill tro. Trumpismen präglas av en överdriven retorik och entusiastisk publik som har många likheter med USA:s evangelikala tradition. Det gör att det mycket väl kan komma fler presidenter av samma sort i framtiden, skriver Janerik Larsson.

Den norska paradoxen - och vad svenska partier kan lära
I konservativa Morgenbladet skriver Hans Geelmuyden, grundare av den framgångsrika norska PR-byrån Geelmuyden Kiese, om den paradox som präglade de senaste fyra årens politiska debatt i Norge – och som kanske nu får en fortsättning. Det handlar egentligen inte om vilken politik som ska bedrivas utan om vilket politiskt parti som ingen får regera med.

Socialdemokratin är ett ämne för historieböckerna
I kväll talar finansminister Magdalena Andersson på Socialdemokraternas dag i Almedalen. Det mest intressanta med detta är inte vad hon kommer att säga – det lär inte innehålla några politiska sensationer givet det parlamentariska läget – utan Stefan Löfvens frånvaro.

Janerik Larsson: Kalifornien och problemet med den långtgående direktdemokratin
I Kalifornien fattas många beslut via folkomröstningar. Det gör det svårt att utkräva ansvar för dåliga beslut, och sådana finns det många av i Kaliforniens politiska historia. Delstaten är illa skött, och den långtgående direktdemokratin bär en del av skulden.

Norge – mellan populism och reformer
Norge är ett av världens rikaste länder. Hur bedrivs då en ansvarsfull reformpolitik?

The Burden of Power – what Denmark and Finland can teach Sweden about left-wing populism
The burden of power is easy to talk about, but the major difficulty for left-wing populist parties are to bear government responsibility. Right-wing populist parties have the same problem.

Maktens ok – vad Danmark och Finland kan lära Sverige om vänsterpopulism
Maktens ok, regeringsansvaret, är lätt att prata om men svårigheten är stor för vänsterpopulistiska partier att bära regeringsansvar. Även högerpopulistiska partier har samma problem.