Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Utblick Krönika

Wokekriget som kommer att prägla det amerikanska valet

Wokeideologins ställning på amerikanska universitet lär sätta sin prägel på debatten inför presidentvalet i november nästa år. Janerik Larsson skriver om hur Republikanernas troligaste presidentkandidat, Floridaguvernören Ron DeSantis, retar gallfeber på medievänstern.

Många räknar med att Floridas guvernör Ron DeSantis blir Republikanernas presidentkandidat vid valet nästa år. Foto: AP Photo/Lynne Sladky

Fredrik Logevall är professor i amerikansk historia på Harvarduniversitetet. Hans böcker om Vietnamkriget och nu senast första delen av hans John F Kennedy-biografi har gjort honom till en av USA:s mest kända samtida historiker.

Han är född i Sverige, uppvuxen i Kanada, men är nu amerikansk medborgare. I höstas forskade han vid Uppsala universitet och var då gäst hos tankesmedjan Axess och talade där på ämnet ”Oro och hopp i en splittrad nation”.

Efter anförandet fick han två frågor om vad ”woke”-rörelsen idag betyder i amerikansk politik. Han svarade att ”woke” inte är ett samhällshot och att han ser en väg förbi den debatten. Författaren Lena Andersson ställde då frågan om inte en central del av woketänkandet, nämligen kritiken mot det som i USA kallas ”white supremacy”, är ett förkastande av det amerikanska samhället så som det ser ut idag.

Woke är en realitet, men inte alls så spritt som Fox News vill göra gällande.

Logevall svarade att woke förvisso var en realitet också på Harvard, men inte alls så spritt som Fox News vill göra gällande. Det demokratiska partiet hör inte till wokevänstern och den betyder inte mycket för USA:s framtid. Men han medgav att det låg en hel del i Anderssons fråga.

Den som vill fördjupa sig i frågekomplexet kring woke bör studera den snart halvsekelgamla striden om critical race theory (CRT). Wikipedia ägnar stort utrymme åt kritisk rasteori. Den nu mest kände företrädaren är författaren och föreläsaren Ibram X Kendi vars budskap enklast sammanfattas som att antirasism är lika utfall. Att bara ge människor lika förutsättningar är rasism.

CRT har utvecklats till att bli en omfattande rörelse inriktad på en total förändring av det amerikanska samhället i alla dess delar. På amerikanska universitet är detta, som Logevall noterade, tänkande utbrett, men även mycket omdebatterat.

Under tiden fram till presidentvalet i november nästa år kommer woke att diskuteras på ett sätt som kan bli en viktig del av debatten. För Demokraterna är detta ett bekymmer eftersom partiet vill undvika öppen konflikt med sin, visserligen utanför universiteten lilla, wokefalang.

Floridas guvernör har passat på att utnämna en grupp framstående wokekritiker till styrelsen för en liten högskola i Sarasota. 

På högerkanten finns naturligt nog det motsatta intresset. Floridas guvernör Ron DeSantis, som ses som den mest naturlige republikanske presidentkandidaten, har efter att han i november med bred marginal omvaldes som guvernör passat på att utnämna en grupp framstående wokekritiker till styrelsen för en liten högskola i Sarasota. New College är en klart vänstervriden, av woketänkande präglad, institution, och bland dem DeSantis utnämnt till styrelsen finns den mest prominente wokemotståndaren i amerikansk debatt, Christopher F. Rufo

Rufo tillkännagav sin ambition på Twitter: ”Vi ska återerövra den högre utbildningen.” Detta har lett till att medievänstern blivit milt sagt mycket upprörd. 

Jonathan Chait i New York Magazine jämför Rufo och DeSantis med Viktor Orbán. Michelle Goldberg i New York Times är lika uppförd och talar om ett ”fientligt maktövertagande” som syftar till att förvandla New College till en motsvarighet till Hillsdale, som är en konservativ kristen högskola i Michigan.

Rufo har tidigare talat om behovet för den amerikanska högern att lära av den italienske kommunisten Antonio Gramsci och den tyske socialisten Rudi Dutschke som talat om att revolutionen kräver ”en lång marsch genom institutionerna”.

Debatten om både woke och andra aspekter på byråkratiseringen av forskning finns också i Sverige men här har åtminstone hittills saknats förutsättningar till en debatt av den politiska signifikans som nu intensifieras i USA. I Sverige har utbildningsminister Mats Persson dock lovat att hårdgranska det som här kallas cancelkultur, men som är en variant av woke. 

Det har hittills lett till en ganska begränsad debatt, men mer lär vara att vänta.