Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Corona

När lockdown blev det nya normala

Italien lider. Fattigdomen ökar, skolelever demonstrerar mot distansundervisning och nu väntar ännu hårdare restriktioner inför påsken. Maria Jacky rapporterar från ett år av nedstängningar.

Le Pen vinner inte – men Macron kan förlora

I fyra år har fransk politik kretsat kring Emmanuel Macron och Marine Le Pen. Men nu visar opinionsmätningarna på överraskningar. Kanske kan högerpolitikern Xavier Bertrand bli det som Macron fruktar mest inför nästa års val, en stark center–höger-kandidat, skriver Jan-Olof Bengtsson.

Vi längtar bort – precis som Dan Eliasson

Efter ett år av reserestriktioner och nedstängningar är vår längtan bort kanske starkare än någonsin tidigare. Staffan Heimerson känner sympati för Dan Eliassons beskrivning av julresan till Kanarieöarna som ”nödvändig” och reflekterar över hur vi kommer att resa efter pandemin.

Coronabidragen kan bli en samhällelig björntjänst

Politiker har press på sig att visa handlingskraft. Det kan bli ett problem när de omfattande bidragen till företagen som tillkommit under coronapandemin ska trappas ner. De politiska signalerna tar nämligen sällan hänsyn till de långsiktiga effekterna av pandemin, skriver Smedjans krönikör Johanna Grönbäck.

Med grytor och kastruller mot regeringen

Varje dag klockan 15 gör restaurangpersonal runtom i Sverige oväsen med grytor och kastruller. De ifrågasätter inte att det behövs smittskyddsåtgärder, utan vill bara ha det stöd som de har utlovats av regeringen. Annars väntar en konkursvåg utan dess like, skriver Tobias Samuelsson och Emanuel Örtengren.

Finansministern är ett hot mot återhämtningen

En kraftfull ekonomisk återhämtning krävs för att bryta utanförskapet och otryggheten som breder ut sig i Sverige. Förutsättningarna för en vändning är goda, men risken är att återhämtningen hålls tillbaka av dålig politik, skriver Smedjans krönikör David Ahlin.

Låt oss göra 20-talet kul igen

Ett vibrerande nöjesliv, en nydanande kultur, ett dynamiskt näringsliv och banbrytande tekniska och vetenskapliga framsteg. Att allt detta goda är möjligt på samma gång, demonstrerades med emfas på 1920-talet. Låt oss göra också detta 20-tal till en epok det svänger om, skriver Mattias Svensson.

Corona gör inte staten smartare

Reglera ordentligt och stäng ner hårt har varit slentriansvaret när pandemin fått ny fart under hösten. Men regleringar och restriktioner har samma effekter som alltid – och de är långtifrån alltid väntade, eller positiva, skriver Smedjans krönikör Mattias Svensson.

Vaccineringen sätter det politiska ledarskapet på prov

Frågan om hur snabbt Sverige kan vaccinera befolkningen är just nu viktigare än något annat. Men klarar Sverige av att göra något riktigt snabbt, när det verkligen krävs? Går coronavaccineringen för långsamt lär det få politiska konsekvenser, skriver Smedjans krönikör David Ahlin.

Paniken spred sig snabbare än viruset

Det är dags att ifrågasätta rimligheten i riskbedömningarna och de långtgående frihetsinskränkningar som genomförts med hänvisning till coronapandemin, skriver Smedjans chefredaktör Svend Dahl.

En pinot noir to go, tack!

En vinbar i Växjö väckte i våras nationell uppmärksamhet när den med kommunens godkännande började med hemleveranser av mat och vin. Kritiken lät inte vänta på sig, men kommunen har stått pall. När nya restriktioner nu slår med full kraft mot restaurangbranschen, väcks frågan om fler borde följa Växjös exempel – eller låtas gå längre än så.

Kan DN rädda de äldre från coronadöden?

Sverige har inte sjukhusvårdat coronapatienter i avsevärd mindre omfattning än våra grannländer. Ändå framställs inläggningskriterierna som alltför hårda. AT-läkaren Kajsa Dovstad efterlyser en mer sansad debatt.

Efter virusrädslan kommer den politiska ilskan

Kanske kommer vi om några år att betrakta den politiska hanteringen av coronapandemin som en masshallucination. Den rädsla för det okända som präglade det politiska beslutsfattandet under några få avgörande dagar i mars lär få allvarliga konsekvenser under lång tid framöver.

1 2 3