20 år efter Popvänstern: Jag har fått rätt
Boken Popvänstern väckte stor debatt. 20 år senare har Erik Zsiga fått rätt.
Boken Popvänstern väckte stor debatt. 20 år senare har Erik Zsiga fått rätt.
Kommersialism är en förutsättning för ett ett rikt kulturliv.
Emilie Flygare-Carlén skildrade vardagslivet i den nya ekonomi som växte fram i mitten av 1800-talet.
Carl Johan Love Almqvists författarskap banade väg både för en ny litteratursyn och för ett marknadsbaserat skrivande.
Den nya kommersiella skönlitteraturen bidrog till att sprida de liberala idéerna i 1800-talets Sverige.
För inte så länge sedan var Taylor Swift en oförarglig country-tjej som sjöng om killar i pick-ups och blåa jeans.
Snart bänkar sig svenska folket framför Kalle Anka. De borde plocka upp Carl Barks serier i stället.
Bullerreglerna ger mer makt till dem som klagar på ljud än till dem som njuter av det.
Vaccinets historia är en berättelse om nyfikenhet, systematiskt arbete och en förmåga att se bortom vidskepelse och orka kämpa mot förstockade makthavare och religiösa dogmer.
Det är fullt möjligt att vara konstnär och arbeta samtidigt.
Den som vill förstå terroristen bör inte bara läsa psykologisk, statsvetenskaplig och ekonomisk forskning.
Att regeringen vill utreda cancelkulturen på universiteten är välkommet.
Efter ett år av reserestriktioner och nedstängningar är vår längtan bort kanske starkare än någonsin tidigare. Staffan Heimerson känner sympati för Dan Eliassons beskrivning av julresan till Kanarieöarna som ”nödvändig” och reflekterar över hur vi kommer att resa efter pandemin.
John le Carré skildraren av människor som lever i skymningslandet mellan sanning och lögn, patriotism och hänsynslöshet - från kalla krigets Berlin till västindiska skatteparadis - gick bort tidigare i december. Staffan Heimerson minns sina tre möten med spionromanens mästare.
Europas ikoner – puben i England, kaféet i Frankrike och Gaststätte i Tyskland – går döden till mötes påskyndat av coronapandemin. Men kanske finns det trots allt hopp för dessa…
En av höstens stora kulturdebatter handlar om dejting och ”kanske-män”, som inte på allvar vill binda sig i en relation. Eva Forslund tar nationalekonomins klassiker till hjälp för att redan ut vad debatten om ”kanske-männen” egentligen handlar om.
För fem år sedan efter attentatet mot Charlie Hebdo svor vi på att stå upp för yttrandefriheten. Ingen har ännu argumenterat övertygande om varför gränsen skulle dras mellan att göra satir av profeten Muhammed och att bränna en koran. Catarina Kärkkäinen analyserar rättighetsargumenten i debatten.
Studieförbundet Ibn Rushd väcker känslor. Adam Danieli skriver om hur debaclet med det muslimska studieförbundet är en förlängning av den demokratisyn, korporativism och slappa hantering av kollektiva medel som Folkbildningsrådet…
Är det så stor skillnad på skådespelare och prostituterade egentligen? Smedjans krönikör Bengt Olsson har funderat över öppenhjärtliga skådisar och varför teatervärldens hackordning skapar ett överflöd av fejkad intimitet.