Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Tillbaka
Karin Svanborg-Sjövall

Karin Svanborg-Sjövall är liberal skribent och krönikör på Smedjan. Hon har tidigare bland annat varit vd på Timbro.

Karin Svanborg-Sjövall var VD på Timbro 2014-2020. Hon har en fil. kand. i statsvetenskap och Europastudier. Karin är en flitig kommentator i svensk och internationell media och är en av Sveriges främsta experter på välfärdsfrågor. År 2011 gav Timbro ut hennes bok Kentucky fried children? Om den svenska valfrihetens rötter och dess fiender om Sveriges ökade andel privata utförare i välfärdssektorn, som 2012 översattes till engelska och presenterades på The Guardians Public Leaders Summit.

Karin har bland annat varit chef för Folkpartiets Brysselkontor, politiskt sakkunnig på Utbildningsdepartementet, ledarskribent på Sveriges största morgontidning Dagens Nyheter samt haft flera krönikeuppdrag för svenska dags- och kvällstidningar, däribland Kvällsposten och Dagens Samhälle.

Extraavsnitt: Löfven låter mer som en fluortant än som en regeringschef

Smedjans nya redaktionsmedlemmar presenterar sig! Nyrekryterade skribenterna Svend Dahl och Catarina Kärkkäinen spekulerar om den efterlängtade vänster-högerskalans återkomst. Är den socialdemokratiska formkurvan är en bubbla? Att den jättestora staten gör återkomst tycks stå bortom allt tvivel. Samtidigt lyfter krisen fram klassiska liberala värden som bäddar för en principiell, borgerlig renässans.

Podcast

107: När staten leker affär

Om staten går in med krisstöd bör staten också få en del av ägandet. Så brukar det låta. Men hur bra är staten på att styra och förvalta företag? Stefan Fölster och Jacob Lundberg gästar podden. Och hur ser framtidens arbetsmarknad ut? Maria samtalar med bokaktuella Jonas Grafström.

Podcast

Extraavsnitt: Bo Lundgren – ”Det här går inte att jämföra med tidigare finanskriser”

I dag kom uppgifter om att staten gör sig redo att gå in som ägare i krisande företag. Magdalena Andersson har tidigare hänvisat till den så kallade bankakuten och menat att ett ökat statligt inflytande över näringslivet är det svenska sättet att rigga krispaket. Men Bo Lundgren, som var arkitekt till bankakuten, menar att kriserna inte går att jämföra.

Podcast

105: An Ever Smaller Europe?

EU skakar under coronakrisen. På några veckor har den inre marknaden försatts ur spel och i land efter land används undantagstillståndet för att motivera tidigare omöjlig politik. Kan samarbetet hämta sig? I dagens avsnitt samtalar Karin med Adam Bartha, tidigare ungersk oppositionspolitiker som sitter i karantän i Budapest, och med Emanuel Örtengren.

Podcast

104: Lena Andersson – ”Liberalismen är inte till för krigstillstånd”

Lena misstänker att Margaret Thatcher var drabbad av postmodernism när hon sa att ”there is no such thing as society” och känner mitt i allt elände hopp, för första gången på ett decennium. Varför? Lyssna på dagens Smedjanpodd, om kloka myndigheter, kraften i frivillighet och varför välfärdsstaten förvånar båda Lena och Karin.

Podcast

103: Den kapitalistiska välfärdsstaten i kristid

I dagarna har Magdalena Andersson öppnat upp för ett ökat statligt ägande av näringslivet. Nationalekonomen och välfärdsforskaren Andreas Bergh menar att hela det kapitalistiska samhällskontraktet nu står på spel -är det främst människor eller företagsstrukturer som ska ges stöd under kristider? Och hur visar sig de nuvarande trygghetssystemen hålla pall? I dagens poddsamtal pratar han med Karin Svanborg-Sjövall om gigekonomins betydelse, den svenska tilliten och människans förmåga att, trots allt, fatta kloka beslut.

Corona Podcast

102: Från nyliberaler till trotskister

Människor dör och det är nyliberalismens fel! Ungefär så kan man sammanfatta den kritik som har framförts av en rad olika debattörer de senaste veckorna. Tvärtom, den svenska vården är en planekonomi, menar Emanuel Örtengren. Och så pratar vi med Tobias Samuelsson som berättar om att hundratusentals hyresgäster i västra Sverige företräds av en person som är partiaktiv trotskist.

Hyresgästföreningen Podcast

101: De utnyttjar Coronakrisen för att sprida desinformation

Spridningen av Coronaviruset har på några månader utvecklats till en pandemi. Saker förändras snabbt och kunskapsläget är osäkert. Det skapar en utmärkt grund för krafter som ägnar sig åt desinformation. Henrik Sundbom pekar på både kinesiska och ryska aktörer som medvetet sprider felaktig information. Men hotet kommer inte bara därifrån.

Corona Podcast

100: Slutet på början eller början på slutet?

Krisen ”tar inte slut”, snarare kommer slutet på krisen att börja ”produceras” när kostnaderna för smittbegränsningsåtgärderna börjar anses för stora på samhällsnivå. Det menar Nicklas Berild Lundblad, fil dr i informatik och global samhällsplaneringschef på Google. Vi pratar också med Rodrigo Pozo Graviz, grundare till My Telescope som analyserar var nästa Coronaspridning kommer att äga rum.

Corona Podcast

99: Är något pris för högt för att bekämpa smittspridningen?

Det finns inget ursprungligt ”normalläge” att återvända till: varje ekonomisk kris förändrar de samhällen vi lever i. Men i vilken slags värld lever vi i, om ett år? Är flygbranschen förstatligad? Har nödvändiga strukturreformer genomförts? Och vem kommer äga historieskrivningen: frihandelsvännerna eller protektionisterna? Dessutom gör vi ett nedslag i Italien.

Corona Podcast

Special: Hyresgästföreningen och kommunal korporativism

Extrainsatt avsnitt! Om Hyresgästföreningen, kommunal korporativism och om mannen som bestämde sig för att utmana systemet. Vi pratar med Smedjans Tobias Samuelsson som granskat ett allmännyttigt bostadsbolag som går ett särintresses ärenden. Varför finns det inga konkurrenter till Hyresgästföreningen? Och hur går man tillväga för att som hyresgäst förhandla sin egen hyra?

Hyresgästföreningen Podcast

98: ”Det är lätt att låta smart när man vill förbjuda saker”

För tjugo år sedan brast IT-bubblan, och ur askan skulle ett svenskt techunder stiga. Men högtidstalen till trots; finns det plats för riktiga disruptörer i dagens riskaversiva politiska miljö? I veckans Smedjanpodd pratar vi med Aurore Belfrage, investerare och techentreprenör som gett sig in i ett av de mest kontroversiella områdena: välfärden.

Digitalisering Podcast

96: Rättsstat och kränkta studenter

Universitetsstudenter känner sig kränkta i både Uppsala och Lund. Karin pratar med Fredrik Hultman om vilka konsekvenser det får för den akademiska friheten. Och så har Maria intervjuat Richard Sannerholm, som har skrivit boken Rättsstaten Sverige. Richard kallar boken en kärleksförklaring, men hur mår egentligen den svenska rättsstaten?

Podcast Universitet

94: Fredrik Malm och Naftasyndikat

Kan ens de liberala partierna komma överens om arbetskraftsinvandringen? Och vad har Stalin att göra med Vänsterpartiets lokaler på Kungsgatan? I veckans avsnitt av Smedjanpodden gästas vi av Fredrik Malm, riksdagsledamot och utrikes- och migrationspolitisk talesperson för Liberalerna, som i dagarna har kommit ut med boken Naftasyndikat: Berättelsen om direktör Kruse och Stalins oljebolag i Sverige.

Podcast

92: Fransk public service och Milton Friedman som musikal

Gör Macron en Orbán när han genomför en genomgripande reform av franskt public service? Och vad kan en teatergrupp på vänsterkanten lära oss om nyliberalen Milton Friedman? En hel del, visar det sig. I veckans avsnitt av Smedjanpodden gästas vi av Carl-Vincent Reimers från Näringslivets medieinstitut och teaterbesökaren Caspian Rehbinder.

Marknadsekonomi Public service

91: Alla skäller på Tyler Cowen

Kommer Jonas Sjöstedts avgång leda till att Sverige får mer vänsterpopulism – och vad råder Andreas Johansson Heinö Vänsterpartiet att göra, om man blickar ut i Europa? Dessutom: i USA rasar debatten bland libertarianer om mer stat är nödvändig. Författaren Mattias Svensson tycker att Tyler Cowens uppmärksammade inlägg är intelligent – men helt fel.

Debatt: Statsliberalismen

Den normbrytande huskvinnan

Förr var det radikalt för en kvinna att förvärvsarbeta. Reaktionerna på fenomen som ”huskvinnan” och ”konservatismen i klack” visar att medan det förr var normbrytande för en kvinna att förvärvsarbeta, är det i dag snarare normbrytande för en kvinna att välja en annan livsstil. Det är ett hälsotecken.

Feminism Identitetspolitik

Digitaliseringsfobin skadar skolan

Artificiell intelligens och nya digitala verktyg kan både stärka lärarrollen och vara en viktig dellösning på den enorma rekryteringskris som skolan står inför. Att traditionell katederundervisning har starkt empiriskt stöd innebär inte att vi ska sluta pröva nya metoder för skolutveckling. Den tilltagande borgerliga teknikfientligheten i skoldebatten är kontraproduktiv.

Digitalisering Skolan Utbildning

50 frihetsreformer som Sverige behöver

Sverige är i stort behov av reformer. Vi har en sjukvård som präglas av långa köer, en arbetsmarknad som förvisar människor till utanförskap, en tilltagande bostadsbrist och så höga skatter…

#Äldreomsorg #Bostäder #Ekonomi #Förmynderi #Ingångslöner #LAS #Marginalskatt #Miljöskatt #Offentlig styrning #Polis- och rättsväsende #Sjukvård #Socialförsäkringar #Utbildning

Debatten om ”varsomhelstare” har spårat ur

Föreställningen om att västvärlden har splittrats mellan dem som ”överger sitt land” och dem som ”blir kvar” har fått vingar sedan David Goodhart gav ut sin bok The Road to Somehwere: The Populist Revolt and the Future of Politics. Det är en falsk, och farlig dikotomi. Behovet att ge sig ut i världen är lika existentiellt som behovet av lokalt förankrad identitet – och oftast hör de ihop.

Globalisering Kultur Liberalism Nationalism

Handlar #metoo verkligen om integritet?

Metoo-kampanjen har visat sig vara ett kraftfullt verktyg för individuell upprättelse och positiv normförskjutning. Det bästa som nu kan hända är att fler kvinnor gör upp med den skamkultur som gör att de inte tror sig ha rätt att säga ifrån eller behöver ge efter för tjat. En underordning kräver inte bara ett överordnat subjekt, utan att ett underordnat subjekt accepterar sin roll. Därför måste ledande feminister sluta reducera kvinnor till hjälplösa offer.

Feminism Metoo Sexuella övergrepp

EU missar alla varningstecken om den sociala pelaren

Det senaste decenniet har sannolikt varit det tyngsta i EU:s historia. Finanskris, vacklande ekonomisk utveckling, grekiskt drama, ungersk och polsk illiberalism, rekordstora framgångar för EU-fientliga partier, Brexit. Men den som tror att fördjupningen av det europeiska samarbetet därmed kommer bromsa in har fel. Enligt klassisk integrationsteori tas de stora sprången just i kristider. Den nya politiska energi som nu emanerar från Paris och Berlin efter den brittiska folkomröstningen tyder på att historien är på väg att upprepa sig.

Arbetsmarknad EU EU-kommissionen EU:s sociala pelare Sociala skyddsnät Utrikespolitik

En frihetskämpe har lämnat oss

Mats Johansson, tidigare vd för Timbro, och grundare och ordförande för tankesmedjan Frivärld, avled plötsligt och oväntat på midsommardagen. Han lämnar ett stort tomrum efter sig, som en uppskattad kollega, en oefterhärmlig försvarspolitisk debattör och en älskad familjefar. Under sitt alltför korta liv satte han avtryck i svensk politik som kommer fortsätta prägla svensk utrikespolitik för lång tid framöver.

Liberaler ska inte möta högerpopulism med vänsterpopulism

Populism kan inte vara det liberala svaret på populismen. Inte heller är det en bra idé att möta högerkollektivism med vänsterkollektivism. Tvärtom riskerar den otydliga form av liberalism som politiker som Macron står för att förstärka precis de krafter som den säger sig vilja bekämpa. Timbros VD Karin Svanborg-Sjövall svarar Andreas Eriksson.

Ideologi Liberalism Populism

Varning för pojkbandsliberalismen

När populisterna möter motstånd från vackra, goda, leende män med oklar politisk agenda finns risken att mediedramaturgin förvandlar politiken till en ändlös, andlös ambulerande dokusåpa. Timbros VD Karin Svanborg-Sjövall varnar för pojkbandsliberalismen.

Populism

Borgerligheten borde plocka upp Löfvens kastade handske

Det är dags för borgerligheten att ta upp Löfvens kastade handske och tänka nytt. Ett vinstförbud kan inte förenas med valfrihet och valfrihet ger inte nödvändigtvis lika utfall. Timbros VD Karins Svanborg-Sjövall skriver att borgerligheten borde se Reepalus välfärdsutredning som en utmaning och flytta fram sina positioner istället för att vara defensiva. Ta vid där debatterna slutade efter valfrihetsreformerna för 25 år sedan.

Välfärd