Fredrik Segerfeldt är författare och liberal debattör. Han skriver för närvarande på en bok om 500 år av rysk imperialism.
Foto: Anders Oxelström
Fredrik Segerfeldt är författare och liberal debattör. Han skriver för närvarande på en bok om 500 år av rysk imperialism.
Foto: Anders Oxelström
Ett fundamentalt fel i den ryska historieskrivningen är att sätta likhetstecken mellan den medeltida statsbildningen i Kyiv och Ryssland.
Den socialdemokratiska beskrivningen av Sverige har satt sig, både här hemma och internationellt.
Nationalstater är konstruktioner skapade ovanifrån – av tillfälligheter och furstars styrka.
Imperiemaktens perspektiv är fortfarande det dominerande i Ryssland.
Motståndet mot välfärdsföretagande bygger på en romantiserad föreställning om politikens förmåga att alltid fatta rätt beslut.
Gamla myter om Sveriges 1900-talshistoria återupprepas av bara farten.
Bara genom att förstå Rysslands historia som imperium kan man förstå det som nu pågår i Ukraina.
Javier Milei beskrivs som en populist. Men han vill ha det som i Sverige.
Tjänstefieringen av våra samhällen och ekonomier gör det omöjliga möjligt.
Chile är ett av de länder i världen som i förhållande till sin storlek och närhet till Sverige har rört upp allra mest känslor i vårt land.
Det är fullt möjligt att vara konstnär och arbeta samtidigt.
Den som vill förstå terroristen bör inte bara läsa psykologisk, statsvetenskaplig och ekonomisk forskning.
Borgerligheten har vunnit de avgörande politiska frågorna sedan 1980-talet.
Fler offentliga verksamheter skulle kunna skötas bättre privat.
Under perioden då Sverige gjorde sin snabba välståndsresa hade vi varken särskilt höga skatter eller en stor offentlig sektor.
Det är dags att inse att vi i själva verket är ganska medelmåttiga.
Socialdemokraterna är inte folket och har aldrig varit det.
Ett dilemma för kulturradikala och marknadsliberala globalister.
Relationen mellan Frankrike och Marocko präglas av både bittra minnen från kolonialismen och täta kulturella band.
Röster vill utmåla USA som ett land som genomsyras av rasism. Men i ett internationellt perspektiv är USA och resten av västvärlden mindre rasistiskt än många andra länder. År 2018…
En av årets ekonomipristagare, Paul Romer, har idéer om ”charter cities”, att skapa en zon med ett annat lands institutioner på ett fattigt lands territorium. Försöken i Honduras och på Madagaskar har hittills misslyckats, men hans koncept bör inte avskrivas helt trots kritiken, skriver Fredrik Segerfeldt.
Vatten behöver vara billigt eller gratis så att alla har tillgång till det, påstås det ofta. I själva verket hade många av våra svåraste miljöproblem kunnat avhjälpas om vattentillgångarna privatiserades. Det som kostar lite eller inget slösar man nämligen mer med än det vars värde man måste betala för.
Kinas storsatsningar på handel speglar den europeiska imperialismen på fler sätt än vad som syns vid första anblicken. Samtidigt har landet i hundratals år varit en imperialmakt. Det är en historia Kina verkar vilja återupprepa, skriver Fredrik Segerfeldt.
Den del av vänstern som intresserar sig mer för klass än för identitet har rätt: Sverige är ett klassamhälle. I ett fritt samhälle kommer nämligen skillnader att märkas – både ekonomiska, sociala och kulturella – som ett naturligt resultat av att människor har olika intressen, olika mål och olika livsstil. Alternativet vore att hindra dem från det, avskaffa äganderätten och göra sig av med meritokratin – för att göra sig av med ett problem som i jämförelse är trivialt.
Den nya Dag Hammarskjöld-biografin tar avstamp i en underlig svensk FN-vurm. Dag Hammarskjöld var en imponerande person, men organisationen han ledde får egentligen bara något gjort när den inte fungerar som den ska.
De senaste omkring två hundra åren har varit ett enda stort undantag i en global världshistoria med Asien i centrum. I boken Sidenvägen: en ny världshistoria korrigerar Peter Frankopan bilden av västerlandet som civilisationens ständiga centrum. Problemet är bara att han i sin iver att balansera historieskrivningen faller i den ädle vilden-fällan.
De som säger att integration inte bara handlar om jobb har naturligtvis rätt. Men samtidigt visar forskning att arbetsplatsen är den viktigaste förmedlaren av värdlandets kultur. De som tonar ner arbetets roll i integrationen riskerar därför göra sig själva en björntjänst.
FREDRIK SEGERFELDT GRANSKAR VÄNSTERN DEL 5. Artikelserien väckte reaktioner redan innan den första texten hade publicerats. Fredrik Segerfeldt sammanfattar reaktionerna på sin artikelserie och skriver om en kultur- och mediesektor där tunga företrädare alltjämt blundar för eller förminskar vänstervåldet.
FREDRIK SEGERFELDT GRANSKAR VÄNSTERN DEL 4. I den akademiska världen är toleransen för vänsterns våldsideologier stor. Vänstervåld och kommunistiska regimers brott förskönas eller tonas ned av akademiker med tillträde till offentlighetens finrum. Samtidigt misstänkliggörs de som vill uppmärksamma kommunismens illdåd.
FREDRIK SEGERFELDT GRANSKAR VÄNSTERN DEL 3. Många blir mer upprörda när man granskar politiskt vänstervåld än när man utövar det. I Sverige är våldsbejakande antidemokratiska krafter välkomna in i etablissemangsvärmen, bara de är vänster.
FREDRIK SEGERFELDT GRANSKAR VÄNSTERN DEL 2. Påståendet att kommunismen ligger bakom brott mot mänskligheten är fortfarande kontroversiellt. Det är socialt acceptabelt att hata någon på grund av föräldrarnas inkomst eller partitillhörighet. Hat som kommer från högerextremister fördöms – så varför blir hatet plötsligt okej när det kommer från vänster?
FREDRIK SEGERFELDT GRANSKAR VÄNSTERN DEL 1. Det finns två partier i Sveriges riksdag som har sin bakgrund i en totalitär, våldsbejakande rörelse. Bara det ena får den granskning det förtjänar. Medan Sverigedemokraterna möts av välförtjänt skepsis, kommer vänsterpartister gång på gång undan med att stödja politiskt våld och diktatur. Vad är det som gör att Vänsterpartiet betraktas som rumsrent?
I rapporten “10 myter om lägre ingångslöner” bemöter vi tio av de vanligaste argumenten mot lägre ingångslöner, bland annat kritiken kring att de inte skulle få effekt och försämra svensk…
I den återuppblossade debatten om kolonialismen missar deltagarna den konsekvens som har störst relevans i dag: det institutionella arvet. Det framgår av en ny rapport av Fredrik Segerfeldt, i vilken…
Missar Sverige den internationella litteraturen om global utveckling och bistånd? Det hävdar Fredrik Segerfeldt i en ny rapport, i vilken han går igenom några av de senaste årens mest centrala…
Sedan regeringen år 2011 införde avgifter för studenter från tredje land har antalet sådana vid svenska universitet och högskolor minskat med 79 procent. Människor från länder som Pakistan, Nepal, Bangladesh…
”Det kinesiska samhället var inte redo för demokrati och politisk frihet.” Så kommenteras massakern vid Himmelska fridens torg i Natur & Kulturs populära lärobok i samhällskunskap för årskurs nio, Samhälle…
Det är dags att börja om från början. Det är budskapet i rapporten ”Omtag för biståndspolitiken. Förslag på kommittédirektiv för en ny politik för global utveckling” från Timbro.
Tidskriften The Economist utropade så sent som 2008 Sverige till världens mest demokratiska land. Sverige betraktas i allmänhet också som ett land fritt från korruption och maktmissbruk. Men stämmer den…
Varför anses det normalt och naturligt att Malmö stads socialdemokratiska ledning finansierar en professur med namn av en socialdemokratisk politiker, vid ett institut vars ordförande är en socialdemokratisk politiker, i…
I något år eller så har det svenska biståndet diskuterats mer än tidigare. Olika aktörer har lyft fram en rad problem, ifrågasatt företeelser och pekat på felaktigheter. Detta uppsving för…
”Det övergripande målet för svenskt bistånd är att 'bidra till att skapa förutsättningar för fattiga människor att förbättra sina levnadsvillkor'. För att kunna bidra till att skapa dessa förutsättningar gäller…
Fredrik Segerfeldt sammafattar de tendenser till demokratisk enpartistat som Sverige uppvisar.
LO satsade sex gånger mer pengar per invånare på en socialdemokratisk seger i valet 2002 än vad Bushkampanjen spenderade i det amerikanska presidentvalet 2004. Satsningarna gjordes trots att endast en…
Varje år deltar 43 900 invandrare i offentligt arrangerad och finansierad undervisning i svenska för invandrare (SFI). Syftet med denna undervisning är att ge vuxna invandrare grundläggande kunskaper i svenska…