Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Rapport
Allmänt

Enpartistaten – en sammanfattning

Fredrik Segerfeldt sammafattar de tendenser till demokratisk enpartistat som Sverige uppvisar.

Ladda ner (PDF) 2,2 MB

Sidor: 10

ISBN: 9175666822

Koncentrationen av makt hos regeringen gör att den kan strunta i riksdagsmajoritetens vilja samt i lagrådets varningar om bristande rättssäkerhet. Offentlig sektor har politiserats genom utnämningspolitiken, genom myndigheternas opinionsbildning och genom ökat ministerstyre.

Vänsterpolitiker är i majoritet i alla universitetsstyrelser. Politiker bestämmer över forskares finansiering. Hälften av 1 200 forskare upplever att de är mer eller mindre politiskt styrda.

LO satsade i valrörelsen 2002 sex gånger mer pengar per capita på en socialdemokratisk valseger än vad Bush spenderade i sin sista presidentvalskampanj. Detta trots att en majoritet av LO-medlemmarna motsätter sig samarbetet.

Arbetarrörelsen har vuxit ihop med makten och tar regeringsinnehavet för givet. Facket, staten och partiet har vuxit ihop och arbetarrörelsen utövar en osund kontroll över så många samhällsområden att den liberala demokratin är hotad. Därför finns ett mycket starkt egenvärde att växla makthavare den 17 september.