Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Tillbaka
Nima Sanandaji

Nima Sanandaji är teknologie doktor från KTH och vd för European Centre for Entrepreneurship and Policy Reform (ECEPR).

Nima Sanandaji är teknologie doktor från KTH och vd för European Centre for Entrepreneurship and Policy Reform (ECEPR). Han har bland annat skrivit böckerna Scandinavian Unexceptionalism, The Nordic Gender Equality Paradox samt Debunking Utopia: Exposing the Myth of Nordic Socialism.

Patent och upphovsrätt gjorde Europa rikt

I libertarianska kretsar är det populärt att ifrågasätta immateriella rättigheter, som patent och upphovsrätt. Det tyder på bristande förståelse för hur välstånd skapas. I själva verket var det immateriella rättigheter som gav oss såväl Europas industriella renässans, den vetenskapliga revolutionen och det moderna kunskapssamhället, skriver Nima Sanandaji.

Äganderätt Företagande Historia Marknadsekonomi

Handelskrigens höga pris

Ekonomiska sanktioner lyfts ofta fram som ett verktyg för demokratisering, men verkligheten är mer komplicerad än så. Sanktionerna mot Ryssland har exempelvis stärkt, snarare än försvagat, Vladimir Putins regim. Problemet är att sanktioner underminerar ekonomisk och individuell frihet i länderna de riktas mot. De som drabbas är först och främst är vanliga människor och företag, inte regimerna man vill skada.

Demokrati Frihandel Handelshinder Marknadsekonomi Utrikespolitik

De privata företagen gör Sverige tryggare

När vi talar om brottslighet glömmer vi ofta att privata företag både är väldigt utsatta – och en del av lösningen. Utsattheten för brott är hög, och hela 85 procent av svenska företag betalar för privata säkerhetslösningar. Vi behöver inte vänta in politiska beslut för att uppnå ett tryggare Sverige, skriver Nima Sanandaji.

Brottslighet Företagande Säkerhet Säkerhetspolitik Trygghet

Ingvar Kamprad och den svenska framgångskulturen

Ingvar Kamprad var ett förkroppsligande av framgångsnormer som länge präglade svensk kultur: strävsamhet, plikttrogenhet och sparsamhet. Kombinationen av den kulturen och vad som då ännu var ett företagsvänligt lågskatteland bidrog till Ingvar Kamprads gärning, och det är smickrande för Sverige att associeras till en sådan unik entreprenör.

Företagande Historia Kultur

Nödvändighetsföretagarna

I rapporten ”Nödvändighetsföretagarna" har tekn. dr Nima Sanandaji undersökt företagares villkor på arbetsmarknaden, med särskilt fokus på egenföretagare. De är både överrepresenterade i gruppen med allra lägst inkomster och jobbar i genomsnitt mer än en arbetsdag mer i veckan än anställda. Även om många blir företagare av fri vilja finns också en grupp som tvingas till företagande, eftersom arbetskraftskostnaderna är så höga i Sverige att de inte kommer över trösklarna till att få en anställning.

10 frågor om kvotering

Socialdemokraterna vill inte kvotera till den egna partistyrelsen, men vill i ett nytt lagförslag tvinga företag att göra det. Och frågan är varför? I Norge har kvoteringslagen inte givit några…

#Kvotering