Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Rapport
Arbetsmarknad

Allt utom det som fungerar – Regeringens åtgärder mot ungdomsarbetslöshet

Årets hittills viktigaste ekonomisk- politiska dokument, regeringens vårbudget, innehåller ett antal förslag som påstås syfta till att åtgärda problemet med att allt färre unga får möjlighet att arbeta.

Ladda ner (PDF) 1,2 MB

Sidor: 19

ISBN: 9175666162

Åtgärdernas namn varierar; plusjobb, anställningsstöd, yrkesutbildning, arbetsmarknadsåtgärder med mera. Men samtliga åtgärder skulle kunna rymmas under rubriken ”Tillfällig sysselsättning för unga subventionerad med skattemedel”.

Detta är en politik som är långt ifrån ny. I själva verket är samtliga förslag mer av samma politik som har bedrivits en längre tid. Varje budgetproposition och vårbudget de senaste tio åren har innehållit omfattande offentliga åtgärder. Utgångspunkten är att unga som grupp behöver politiska särlösningar för att börja arbeta.

Denna rapport visar hur en växande mängd åtgärder har genomförts, till stor kostnad men inga resultat. Såväl regeringens ministrar som myndigheters utredare har konstaterat att offentligt subventionerade åtgärder för unga inte har fungerat. Tvärtom. Rapporten visar också att situationen har förvärrats tydligt på senare år.

Syftet med rapporten är att visa att det som nu föreslås är mer av samma politik som förr, att utvärderingar och fakta visar hur den har misslyckats och att framhålla att problemen är stora och växer, samt kräver en annan politik för att kunna lösas.