Nima Sanandaji är teknologie doktor från KTH och vd för European Centre for Entrepreneurship and Policy Reform (ECEPR). Han har bland annat skrivit böckerna Scandinavian Unexceptionalism, The Nordic Gender Equality Paradox samt Debunking Utopia: Exposing the Myth of Nordic Socialism.
Sverige måste bryta stagnationen
Om Sverige ska ta sig ur sin period av stagnation finns mycket kvar att göra.
Därför är Afrika en framtida tillväxtkontinent
På många håll i Afrika växer det fram ledande företag inom avancerad teknologi.
Sverige har chansen att göra en ny välståndsresa
Europa har goda förutsättningar att bygga vidare på en stark ställning inom avancerad teknologi.
Sverige blir frånsprunget som ingenjörsland
I den yngre generationen halkar Sverige efter som ingenjörs- och forskarland.
Sverige behöver en växande gemensam kaka
Sverige behöver högre reformambition med fokus på ekonomisk tillväxt.
Återupprätta arbetsmoralen i skolan
Framväxten av den elevledda pedagogiken i svensk skola har urholkat ungdomars arbetsmoral.
Reformpolitik stärker den nordiska arbetsmoralen
Välfärdsstatens utveckling och de senaste decenniernas pedagogiska inriktning har bidragit till kulturella förändringar som försvagat arbetsmoralen.
Effekter av New Public Management i välfärden – vad säger forskningen?
Sedan 1980-talet har politiker världen över försökt förbättra effektiviteten i offentlig sektor med metoder såsom upphandling, kundval och mål- och resultatstyrning. Tillsammans kallas denna inriktning för New Public Management (NPM).…
Hej då till entreprenörerna: Entreprenörsflykt då och nu
Sverige lider fortfarande av en omfattande entreprenörsflykt. Nima Sanandaji skriver om varför framgångsrika entreprenörer lämnar landet.
Sverige lyckas tack vare tillit, flit och företagsamhet – inte den stora staten
Sveriges framgångar kom innan den stora välfärdsstaten. Om vi vill öka vårt välstånd och välfärd igen måste vi lämna högskattesystemet, skriver Nima Sanandaji. Denna essä är den första delen i Smedjans sommarserie: Från den stora staten till det starka samhället.
Risk för entreprenörsflykt
Höga skatter och hot om löntagarfonder drev företagare och välstånd ut ur Sverige under 1970- och 1980-talet. När Magdalena Andersson nu talar om återinförd arvs- och gåvoskatt och höjda kapitalskatter riskerar det att få samma effekt. Omvänt skulle strategiska skattesänkningar kunna locka tillbaka kapital till landet.
Ålderskris: Vad kan Sverige lära av sjukvården i Schweiz?
Sveriges befolkning blir allt äldre. I en den tredje rapporten i serien "Ålderskris" visar Nima Sanandaji och Gabriel Heller-Sahlgren på den privata finansieringens betydelse i schweizisk vård.
Ålderskris: Vad kan vi lära av sjukvården i Nederländerna?
Sveriges befolkning blir allt äldre. I en den tredje rapporten i serien "Ålderskris" visar Nima Sanandaji och Gabriel Heller-Sahlgren på den privata finansieringens betydelse i nederländsk vård.
Ålderskris: Vad kan Sverige lära av sjukvården i Japan?
Sveriges befolkning blir allt äldre. I en den tredje rapporten i serien "Ålderskris" visar Nima Sanandaji och Gabriel Heller-Sahlgren på den privata finansieringens betydelse i japansk vård.
Patent och upphovsrätt gjorde Europa rikt
I libertarianska kretsar är det populärt att ifrågasätta immateriella rättigheter, som patent och upphovsrätt. Det tyder på bristande förståelse för hur välstånd skapas. I själva verket var det immateriella rättigheter som gav oss såväl Europas industriella renässans, den vetenskapliga revolutionen och det moderna kunskapssamhället, skriver Nima Sanandaji.
Handelskrigens höga pris
Ekonomiska sanktioner lyfts ofta fram som ett verktyg för demokratisering, men verkligheten är mer komplicerad än så. Sanktionerna mot Ryssland har exempelvis stärkt, snarare än försvagat, Vladimir Putins regim. Problemet är att sanktioner underminerar ekonomisk och individuell frihet i länderna de riktas mot. De som drabbas är först och främst är vanliga människor och företag, inte regimerna man vill skada.
De privata företagen gör Sverige tryggare
När vi talar om brottslighet glömmer vi ofta att privata företag både är väldigt utsatta – och en del av lösningen. Utsattheten för brott är hög, och hela 85 procent av svenska företag betalar för privata säkerhetslösningar. Vi behöver inte vänta in politiska beslut för att uppnå ett tryggare Sverige, skriver Nima Sanandaji.
Spelregler för långsiktigt hållbar välfärd
I över tio år har statliga utredningar varnat för välfärdens finansieringsproblem. Nu börjar effekterna märkas. Gabriel Heller Sahlgren och Nima Sanandaji skriver om att välfärdens finansieringsproblem kan lösas med mer privat finansiering.
Näringslivet behöver kulturen
Ofta presenteras teknisk kompetens som motorn bakom internationell framgång. I själva verket räcker det inte. De kreativa yrkena är nödvändiga för att en stad eller ett land ska kunna bli ett ekonomiskt och kulturellt centrum, skriver Nima Sanandaji.
Ingvar Kamprad och den svenska framgångskulturen
Ingvar Kamprad var ett förkroppsligande av framgångsnormer som länge präglade svensk kultur: strävsamhet, plikttrogenhet och sparsamhet. Kombinationen av den kulturen och vad som då ännu var ett företagsvänligt lågskatteland bidrog till Ingvar Kamprads gärning, och det är smickrande för Sverige att associeras till en sådan unik entreprenör.
Nödvändighetsföretagarna
I rapporten ”Nödvändighetsföretagarna" har tekn. dr Nima Sanandaji undersökt företagares villkor på arbetsmarknaden, med särskilt fokus på egenföretagare. De är både överrepresenterade i gruppen med allra lägst inkomster och jobbar i genomsnitt mer än en arbetsdag mer i veckan än anställda. Även om många blir företagare av fri vilja finns också en grupp som tvingas till företagande, eftersom arbetskraftskostnaderna är så höga i Sverige att de inte kommer över trösklarna till att få en anställning.
10 frågor om kvotering
Socialdemokraterna vill inte kvotera till den egna partistyrelsen, men vill i ett nytt lagförslag tvinga företag att göra det. Och frågan är varför? I Norge har kvoteringslagen inte givit några…
Nyckeln till trygghet: en god start på arbetsmarknaden
Trygghet spelar en avgörande roll i människors liv, inte minst på arbetsmarknaden. Men hur uppnås trygghet när teknologiska förändringar, ökad specialisering och global konkurrens leder till att enskilda verksamheters förutsättningar…
Kvartalstänkande i välfärden – om bristande prioritering av äldreomsorgen
Neddragningarna på äldreomsorgen tyder på politiskt kvartalstänkande. I den här rapporten presenterar Nima Sanandaji, tekn dr från KTH, nya siffror som visar att många kommuner har nedprioriterat äldreomsorgen. Mellan 2001…
Får fattiga lön för mödan? Vägen ut ur socialbidragsberoende enligt Cameron
I dag är det många gånger olönsamt att gå från socialbidrag till arbete. I denna rapport visar rapportförfattaren Nima Sanandaji, vd på Captus, hur Storbritannien kan stå som inspiration för…
Arbetslinjen på undantag - Dold arbetslöshet och förtidspension bland unga
Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson har erkänt att det ökande antalet förtidspensionerade ungdomar är en politisk katastrof. Ändå saknas politiska förslag som skulle kunna förbättra situationen.
Lär av Storbritannien – Så slipper Sverige bli som Storbritannien
Storbritannien och Sverige är två länder som drabbats hårt av den globala finanskrisen. Men förmågan att hantera nedgången har varit mycket olika.
Dold kostnad – Myndigheterna mörkar sina kostnader för Almedalsveckan
Under senare år har de offentliga myndigheterna kraftigt ökat sin närvaro under Almedalsveckan. ST Press har uppskattat att myndigheterna totalt spenderade ca 40 miljoner kronor på opinionsinsatser under Almedalsveckan 2010.…
Utförsbacken – Oskarshamns ekonomi under 2000-talet
Ombudsmannen mot slöseri med skattepengar, SlösO, släpper nu sin första granskningsrapport. Föremål för rapporten är Oskarshamns kommun, vars budgetunderskott per invånare är störst i landet.
Utpensionerade ungdomar - Glömda i debatten om socialförsäkringar?
I upptakten till valåret har Alliansregeringens reformering av sjukersättningen hamnat i skottgluggen. Anklagelserna om 'hjärtlöshet' och 'stupstockar' har haglat tätt från en vänsteropposition som i sakfrågan har presterat en debattartikel…
Allt utom det som fungerar - Regeringens åtgärder mot ungdomsarbetslöshet
Årets hittills viktigaste ekonomisk- politiska dokument, regeringens vårbudget, innehåller ett antal förslag som påstås syfta till att åtgärda problemet med att allt färre unga får möjlighet att arbeta.
Välkommen till Sverige! – Om politisk snedvridning i kurslitteraturen i SFI, svenska för invandrare
Varje år deltar 43 900 invandrare i offentligt arrangerad och finansierad undervisning i svenska för invandrare (SFI). Syftet med denna undervisning är att ge vuxna invandrare grundläggande kunskaper i svenska…