Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Svenska kyrkan

155: Politiserade Svenska kyrkan

”Varför finns det inte plats för mig i kyrkan?” Det frågar sig Ann Heberlein i veckans avsnitt om Svenska kyrkan och politiken.

Kyrkan ska inte vara en statlig festlokal

Om Svenska Kyrkan går med på krav på avlägsnandet av det kristna budskapet, från kommuner och andra som vill hålla sammankomster i kyrkorummet, kommer kyrkan att reduceras till en festlokal för offentlig sektor. Kyrkan är mer än tradition och kulturarv. Därför är det rätt att säga nej till skolavslutningar i kyrkan.

DEBATT: Kristendomen ligger bakom idén om mänskliga rättigheter

DEBATT. Även om givetvis olika trosuppfattningar bör få utrymme i offentligheten, är det en missuppfattning att alla religioner har bidragit lika mycket, och på samma sätt, till vårt samhälle. Idén att staten eller överheten inte styr över människors djupaste övertygelser och idén att varje enskild människa har samma okränkbara värde, är den kristna trons unika bidrag i människans historia, skriver Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen.

11: Almedalsspecial

Smedjans redaktion rapporterar direkt från politikerveckan på Gotland.

Ryktet om 68-kyrkans död är starkt överdrivet

Svenska Kyrkan är genomsyrad av radikala vänsteridéer, ända upp till ärkebiskopen. Ingen samhällsinstitution har påverkats lika genomgående av 68-rörelsens idéer och värderingar som kyrkan, skriver Annika Borg.

En försmådd kyrka

Helena Edlund var präst i tolv år. Nu har hon skrivit en bok om Svenska kyrkans interna konflikter och dess orsaker. Det är en läsvärd guide till en organisation som kommit att bli genompolitiserad, giftig och ständigt krympande, skriver Jacob Sidenvall.

Makten framför allt

När den icketroende socialdemokratiska politikern Margareta Winberg väljs in i kyrkostyrelsen sluts en cirkel som började på 1930-talet. Sedan ateisten Arthur Engberg blev ecklesiastikminister och ville avskaffa såväl biskopsämbetet som kristendomen inom kyrkan har Socialdemokraterna använt kyrkan som partipolitisk maktplattform.

Opinionsevangeliet

Kyrkovalet behandlas som en opinionsundersökning i medierna. Den sekulära världens partipolitik dominerar rapporteringen medan de kyrkliga frågorna hamnar i skuggan. Är svenska kyrkan bekväm med det?

Medierna är sossarnas och SD:s bästa valarbetare

MEDIERNA HAR HJÄLPT DE POLITISKA PARTIERNA ATT TA STRUPGREPP PÅ KYRKAN. Medierna har spelat den ena sidan i händerna då de tonat ned den verkliga konfliktlinjen i kyrkovalet. Genom att sprida den falska problembeskrivningen att konflikten stod mellan S och SD bidrog tidningar och etermedier till de partipolitiska nomineringsgruppernas mobilisering.

Allt som är rosa är inte ”pinkwashing”

En präst anklagar Israel, eller åtminstone Israels ambassadör, för ”pinkwashing” när han deltog i Prideparaden. Det är besynnerligt, med tanke på att Israel är det enda landet i regionen där en avvikande sexuell läggning inte är förenad med allvarlig fara.

Politiken hotar kyrkans inre liv

DEBATT: När riksdagspartierna laddar inför höstens kyrkoval är det uppenbart att det är det egna partiprogrammet snarare än de kyrkliga frågorna som står i centrum. Såväl C som S och SD vill göra kyrkan till en partipolitiska arena, trots att forskningen visar att politisk inblandning är skadlig för kyrkans inre liv. Det skriver Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare i Svenska Evangeliska Alliansen.

Kampen om salighetsverket

Kyrkovalet 2017 ser ut att bli ett ödesval för svenska kyrkan. Trots det låga valdeltagandet rustar sig tre av riksdagens partier för att göra kyrkovalet till en förövning inför riksdagsvalet nästa år: S, SD och C. Annika Borg, präst och teologie doktor, tecknar bakgrunden till dagens politiserade kyrka och Socialdemokraternas ansvar för Sverigedemokraternas framgångar.

Befria kyrkan från politiken

SSU har gjort en hemsida som ser ut att tillhöra Svenska kyrkan. I princip varnar den för sverigedemokratiskt inflytande i kyrkan. Samtidigt varnar Sverigedemokraterna för socialdemokratiskt inflytande. Båda har rätt: Varken SD, S eller något annat politiskt parti bör styra över Svenska kyrkan.

Gud och staten

Inom både socialdemokratin och inom Svenska kyrkan tycks ledande företrädare ha svårt att acceptera den åtskillnad mellan kyrka och stat som formellt ägde rum för sjutton år sedan. När Stefan Löfven som statsminister börjar uttala sig om kyrkans inre angelägenheter blir det pinsamt tydligt att separationen inte sjunkit in bland ledande socialdemokrater.