Frihetens imperium
Anders Johnson åker från kust till kust och hittar fyra förklaringar till varför landet blivit världens rikaste.
Berättelsen om Sveriges två teleunder
Inte inom någon annan bransch har Sverige under så lång tid haft en lika framskjuten ställning som inom telefonin.
De bortglömda skolentreprenörerna
De privata flick- och samskolorna var under lång tid viktiga pedagogiska nydanare i svensk skola.
Snille räcker inte för framgångsrika företag
Ett framgångsrikt entreprenörskap förutsätter förmågan att bygga en organisation som klarar av att växa.
Så blev kärnkraften en politisk härdsmälta
Länge var den svenska satsningen på kärnkraft politiskt okontroversiell, men ett möte i Djursholm sommaren 1972 förändrade allt. Idag lever vi med konsekvenserna, skriver Anders Johnson.
När Sverige var ett land av fifflare
För trettio år sedan genomfördes Århundradets skattereform. Marginalskatterna sänktes till femtio procent, och i några år fick svenskarna faktiskt ha ”hälften kvar”. Anders Johnson minns förhandlingarna som ledde fram till jättereformen – och hur nära det var att de misslyckades.
1989 var ett upp och nedvänt 1968
Det politiska minnet är kort. I dag finns ingen vettig människa som beklagar det politiska jordskred som inträffade 1989. Men 1989 var det annorlunda. Fram till dess bedrevs kulturkriget som inletts 1968 ensidigt från det öppna samhällets motståndare. I dag är 1989 års idéer hotade på nytt.
Storföretagens rebeller
Rebeller behövs – även i storföretagen. Näringslivet är fullt av exempel på att centralstyrning kan bli ett handikapp. Precis som andra stora organisationer mår storföretagen bra av att ha interna rebeller som går sin egen väg – till och med i opposition mot ledningen.
Byråkraternas kamp mot entreprenörerna
Entreprenörer och byråkrater lever i skilda världar. Medan entreprenören drivs av viljan att experimentera drivs byråkraten av en önskan att göra rätt. En alltför omfattande och stelbent byråkrati kan ha en förödande effekt på företagandet och innovationskraften. Vad det kostar samhället i längden i form av verksamheter som aldrig kommer till stånd är svårt att överskatta.
Så socialiserade borgerligheten Sverige
Vid första anblicken kan det verka som att arbetarrörelsen socialiserade Sverige. I själva verket bär dock borgerligheten en stor skuld för socialiseringen. Svensk näringslivshistoria lär oss att det farligaste inte är när socialistiska partier driver socialistisk politik, utan när nominellt icke-socialistiska partier gör det – för då finns det ingen som säger emot.
När frihandeln gjorde Sverige rikt
Sverige har haft tullar sedan urminnes tider. Kampen för frihandel spänner över århundraden, och segrarna varvades med bakslag. Även om den frihandelsvänliga linjen till slut tog överhanden, återstår än i dag kvarlevor av den gamla merkantilismen.
1900-talets främste svenska entreprenör
Ingvar Kamprad var inte bara en framgångsrik företagare, utan också ett starkt personligt varumärke. Med största sannolikhet har han och hans företag betytt mer för Sverigebilden än den samlade svenska regeringen.