Nils Karlsson är praktikant på Timbro under vårterminen 2020.
Ge inte EU beskattningsrätt
Coronapandemin har återupplivat förslaget om att ge EU beskattningsrätt. Det skulle innebära en stor maktförskjutning till EU, och ske utan legitimitet från medlemsstaternas befolkningar.
Vilket EU vill de ha?
Europaparlamentarikerna balanserar de svenska väljarnas intressen mot de kompromisser som krävs för inflytande i Bryssel. Nils Karlsson granskar de avvägningar som de borgerligas ledamöterna gjort sedan valet EU-2019.
Borgerliga politiker vill ge EU mer makt - när det passar dem
Idag har det gått ett år sedan EU-valet. Vad EU bör besluta om är en grundläggande politisk fråga för unionen. Men tolkningen av vad som är gemensamma problem kan komma att påverkas av coronakrisen. Det menar Nils Karlsson, som har undersökt de borgerliga parlamentarikernas syn på subsidiaritetsprincipen.
Digitalisering gav ökad tillgänglighet - men vårdcentralen straffades
Året är 2020, självkörande bilar är snart i kommersiellt bruk och AI är på framfart, men när Ekerö vårdcentral digitaliserade en del av sin verksamhet blev svaret från Region Stockholm 100 000 kronor i böter.
Coronakrisen illustrerar värdet av stabila statsfinanser
Coronaviruset illustrerar behovet av en stram finanspolitik. Om Sverige hade lånat i högkonjunktur och låtit statsskulden stiga skulle de åtgärder som nu presenteras vara mer kostsamma att genomföra.
Protektionism riskerar att förvärra coronakrisen
De senaste veckorna har samtliga av EU:s medlemsländer fått uppleva allvaret med coronaviruset. Flera länder har svarat med protektionistiska åtgärder, som att stoppa export av sjukvårdsutrustning. Dessutom ser vi nu hur stängda gränser skapar köer som drabbar nödvändiga transporter. Detta är mycket allvarligt.
Hallänning, svensk eller europé – varför inte alla tre?
En alltför stark vilja till att skapa en europeisk identitet kan få oönskade konsekvenser. Svaret på nationalisternas synsätt är inte att överge det nationella. I stället bör vi inse värdet av både en nationell och europeisk identitet, skriver Nils Karlsson.
EU måste stå emot Kina-inspirerad industripolitik
Den mest självklara delen av EU-samarbetet – den inre marknaden – ifrågasätts nu. Fyra av EU:s största medlemmar, Frankrike, Tyskland, Polen och Italien vill nu ändra på EU:s konkurrenslagstiftning – på bekostnad av Sveriges och flertalet andra medlemsländers ekonomier.
Europeiska minimilöner hotar den svenska modellen
De som ständigt lyckas hitta nya fiender till den svenska modellen – verkliga som påhittade – förringade hotet från EU:s sociala pelare som alarmism in i det sista. Nu tvärvänder de, en efter en.