Det är inte globaliseringen som dödar
Vid närmare granskning är det inte globaliseringen som dödar, utan utbudet av syntetiska opioider.
Vid närmare granskning är det inte globaliseringen som dödar, utan utbudet av syntetiska opioider.
Det är föga förvånande att Socialdemokraterna avfärdat förslagen om att utreda kriminaliseringen av eget bruk av narkotika. Partiet håller fortfarande fast vid de radikala tankar som la grunden till dagens…
Stater och droger är en synnerligen dödlig kombination. Statsvetaren Peter Andreas visar i boken Killer high hur krig och droger blandats genom historien och in i våra dagar. Det är en påtaglig cynism som skildras, inte minst i USA:s eskapader i olika länder.
Nobelpristagaren Mario Vargas Llosa är en ledande företrädare för den växande rörelse som vill avsluta kriget mot knarket. Han är bokaktuell med Lockrop och i denna återpublicerade intervju talar han om legalisering, kapitalismens moraliska kris och livet efter litteraturpriset.
Cannabisdebatten blossar återigen upp, i samband med de senaste årens legaliseringar. Medicinsk cannabis har fått en särskild status i denna debatt, då det finns ett stort värde i – och en efterfrågan på – smärtlindring. I Sverige verkar dock regering och riksdag sätta moralismen högre.
Det dödliga våldet i förorterna fortsätter att normaliseras. Polisen klarar inte av att bekämpa de kriminella gängen, vars viktigaste verksamhet är narkotikahandel. Det är dags för Sverige att tillämpa den enda långsiktiga lösningen på problemet – legalisering av cannabis.
Missbruk är en sjukdom som kan förstöra livet inte bara för den som drabbas av det, utan även för människor runt omkring. Ändå har Sverige valt en narkotikapolitik som förvärrar läget. Det är dags att sluta se missbrukare som smutsiga och smittsamma, och börja se människan i stället.
Planerar du att bli diktator eller drogbaron? Då kanske nationalekonomi är något för dig. Det finns en växande kategori böcker som förklarar nationalekonomi för en bredare publik. Här ger John Norell, som driver Instagramkontot Econbooks, sina sju bästa julklappstips.
Enligt en ny studie är sambandet mellan drogbruk i tonåren och kriminalitet senare i livet ytterst litet. Däremot finns det anledning att misstänka att den som en gång har placerats på fel sida av lagen kan komma att begå fler brott. Ironiskt nog kan alltså förbudet mot knark ur ett kriminalitetsperspektiv vara farligare än knark.
I debatten om legalisering av narkotika tenderar poliser att vara kategoriskt negativa. Problemet är att de inte har en balanserad syn på ämnet. I sitt yrkesliv möter de främst missbrukare. Brukare – de som ibland röker på eller brukar andra droger utan att det förstör deras liv – lyckas däremot ofta undvika polisens radar.
Nyligen dömdes en man som lider av kronisk smärta i högsta domstolen. Hans brott var att försöka lindra smärtan med cannabis. Exemplet illustrerar många orsaker att legalisera cannabis, men tyvärr biter inget av dem på beslutsfattarna. De vågar inte släppa den kontroll de tror att de har över människors livsstil, eftersom de inte litar på att vi kan hantera valfrihet.
Det finns fortfarande en snäv åsiktskorridor i narkotikadebatten. Mattias Svensson har läst en ny antologi som säger sig göra upp med ideologiska dogmer men i själva verket är full av trötta slagord och invanda vänsterföreställningar.