Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Hårda paket till blivande ekonomer, diktatorer och drogbaroner

Planerar du att bli diktator eller drogbaron? Då kanske nationalekonomi är något för dig. Det finns en växande kategori böcker som förklarar nationalekonomi för en bredare publik. Här ger John Norell, som driver Instagramkontot Econbooks, sina sju bästa julklappstips.

De flesta har bilden att nationalekonomi handlar om arbetslöshet, ekonomisk tillväxt, valutakurser och så vidare. Dessa är frågor som berör det ekonomiska systemet som helhet, övergripande ofta benämnda som makroekonomi, men de är bara en liten del av alla frågor som nationalekonomer forskar om. Nationalekonomi är studiet av mänskligt beslutsfattande i alla delar av livet, från dejting och familjeliv till politik och kriminalitet. Här är en blandning av de bästa populärvetenskapliga böckerna att ge bort i julklapp till din kusin, morfar, syster eller vän som är nyfiken på nationalekonomi.

 

The Armchair Economist

Steven E Landsburg
(Simon & Schuster, 2012, först utgiven 1993)

Med kreativa exempel och övertygande logik illustrerar Landsburg på ett elegant sätt hur ekonomiskt tänkande i många frågor kan leda till icke-intuitiva slutsatser om hur samhället fungerar. Det övergripande temat för boken är tanken att människor svarar på incitament. Det låter som en självklarhet, men leder bland annat fram till den något överraskande slutsatsen att när bilförare skyddas av airbags kommer de att köra mer vårdslöst och orsaka fler olyckor. Det här är inte en bok som behöver läsas från pärm till pärm, det går utmärkt att börja med de kapitel man tycker verkar mest intressanta. Inte heller krävs det några förkunskaper – boken innehåller inga matematiska formler eller krångliga facktermer.

 

The Undercover Economist

Tim Harford
(Oxford University Press, 2012, först utgiven 2005)

En fantastisk bok som täcker de mest centrala delarna inom mikroekonomi. Varifrån kommer priser? Hur gör företag vinster? Och varför är ekonomer så besatta av effektivitet? Det kanske låter som enkla frågor men genom olika exempel får Harford läsaren att inse att man troligtvis inte ägnat dessa frågor så mycket tanke innan. Ekonomi handlar i grunden om allokering av resurser i samhället, enkelt uttryckt om vem som får vad och varför, och det är långt ifrån självklart varför prissystemet gör detta på ett effektivt sätt. Det är trots allt inte många årtionden sedan det var nästan alla mainstream-ekonomers uppfattning att det bara var en tidsfråga innan Sovjetunionens planekonomi skulle gå om USA:s marknadsekonomi.

 

Narconomics: Konsten att driva en drogkartell

Tom Wainwright
(Bokförlaget NoNa, 2018, utgiven på engelska 2016)

Även kriminella organisationer måste förhålla sig till sin ekonomiska verklighet. I många fall liknar drogkartellers verksamhet den hos vanliga företag. Deras produkter designas, tillverkas, transporteras, marknadsförs och säljs till miljoner människor runt om i världen. Men medan vanliga företag använder prissättning, kvalitetsförbättringar och kundservice för att konkurrera om kunderna använder sig drogkarteller av andra, mer våldsamma och moraliskt tveksamma, metoder. Det här är inte bara en väldigt underhållande bok om en av de stora (men sällan granskade) industrierna i världen, utan också en bok fylld med fakta och kunskap om varför legalisering är vägen för att försvaga de kriminella organisationerna och minska de tragiska effekter deras verksamhet medför.

 

Economics in One Lesson

Henry Hazlitt
(Currency, 1988, först utgiven 1946)

Hazlitts bok är en riktig klassiker. Trots att den skrevs så tidigt som 1946 är lärdomarna relevanta än. De myter om hur ekonomin fungerar som Hazlitt skrev om i sin samtid är fortfarande vanliga i vår tid – till exempel missuppfattningen att krig skulle ha positiva effekter på ekonomin. De kommer också upp i diskussioner om handelstullar, subventioner och lagstadgade minimilöner. Bokens budskap kan sammanfattas med meningen ”The art of economics consists in looking not merely at immediate but at the longer effects of any act or policy; it consists in tracing the consequences of that policy not merely for one group but for all people.”

 

The Dictator’s Handbook 

Alastair Smith och Bruce Bueno de Mesquita
(PublicAffairs, 2011)

Den här boken ska man läsa för att förstå hur politik fungerar i verkligheten, i demokratier, diktaturer, eller internt inom företaget eller partiet. Vad är det egentligen som skiljer politiska ledare i demokratier och diktaturer åt? Den romantiska och kanske något naiva bilden är att politiska ledare i demokratier är goda och kunniga medan diktatorer är hänsynslösa och ointelligenta. I verkligheten agerar politiska ledare utifrån vad som leder till att de kan hålla sig kvar vid makten. Det är därför skillnader i spelreglerna (de politiska institutionerna) som leder till drastiskt olika utfall i demokratier och diktaturer. Även den mest välvilliga diktatorn måste slå ner mot politiska konkurrenter och ibland även den egna befolkningen för att inte bli utbytt, och även den mest hänsynslösa demokraten måste genomföra en politik som uppskattas av en majoritet av befolkningen för att stanna kvar vid makten.

 

The Elephant in the Brain 

Kevin Simler och Robin Hanson
(Oxford University Press, 2017)

Boken kopplar samman lärdomar från evolutionspsykologi med en förståelse för nationalekonomi, för hur samhällets institutioner formas av människor. Människan är designad av evolutionen, inte bara för att jaga och samla, utan också för att hantera sin sociala och politiska omgivning. Genom att lura oss själva att våra själviska motiv i stället är altruistiska lyckas vi också lura andra att tro detta. Detta självbedrägeri påverkar oss inte bara i vårt omedelbara sociala sammanhang, utan kan användas för att förklara mönster i samhällets institutioner såsom välgörenhet, politik, religion, sjukvård, konst och utbildning.

 

Hidden Order: The Economics of Everyday Life

David D Friedman
(HarperBusiness, 1997, först utgiven 1996)

Denna bok har en högre komplexitet och tyngd än ovanstående. Den är inte boken man bör börja med, men den är ändå värd att läsa då den ger ett helhetsgrepp om ekonomin på ett sätt som få andra populärvetenskapliga böcker i nationalekonomi lyckas med. Det här är inte ett hopplock av trivia och underhållande fakta utan snarare en grundkurs i nationalekonomi kondenserad till en lättillgänglig bok för gemene man. Från den enskilde individen bygger Friedman upp ett ekonomiskt system steg för steg, och adderar mer och mer komplexitet. Väl värd läsning!