Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Blanche Sande: Fira inte en vit jul

Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO uppmanar oss att, för barnens skull, avstå alkohol i jul – ”fira en vit jul”. Det är ett bra råd till den minoritet som faktiskt har alkoholproblem. Den stora majoriteten som inte är beroende, bör hellre föregå med gott exempel för barnen och dricka med måtta, som vanliga vuxna människor.

Bild: John Morgan (CC BY 2.0).

”Det är hög tid att göra julen till barnens högtid!”, anser IOGT-NTO, och uppmanar oss att fira en vit jul. Tyvärr är det inte snön som avses, utan alkoholkonsumtionen. Hittills i år har 11 500 personer lovat att, för barnens skull, undvika all alkoholkonsumtion under julhelgen.

Frågan är bara om kampanjens absolutism, i det långa loppet, verkligen är det allra bästa för barnen.

Det här kan komma som en överraskning för Sveriges nykterhetsorganisationer, men den absoluta majoriteten av oss som dricker alkohol har inte alkoholproblem. Vi kan dricka ett par julöl, och sedan sluta dricka julöl, och under hela processen bete oss normalt.

Enligt en rapport från KI-forskningsenheten Stad (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem) är totalt 4,2 procent av svenskarna i åldern 17–84 år alkoholberoende. Därtill uppfyller 1,7 procent kriterierna för alkoholmissbruk. Lägger man samman dem är alltså 5,9 procent alkoholberoende eller alkoholmissbrukare. 

94,1 procent är det inte.

Svensk alkoholpolitik är utformad för de 5,9 procenten. Det är i den naiva förhoppningen att de ska hindras från att dricka som vi har punktskatter och Systembolaget. Nykterhetsorganisationerna delar den världsbilden. De resonerar som om missbrukare och alkoholberoende vore normen, och vi andra vore tickande bomber som när som helst kommer att brista ut i hejdlös T-rödkonsumtion bakom julgranen.

Kampanjer som vit jul bygger på en falsk dikotomi mellan nykterister och alkoholister.

I själva verket går det alldeles utmärkt för de flesta av oss att ha en sund relation till alkohol. Och det är en viktig sak att förmedla till nästa generation. En vacker dag kommer nämligen många av dem att stå där med sin första grogg framför sig.

Handen på hjärtat, vad tror du de har mest nytta av i den situationen – en världsbild bestående av absolutister och alkoholister, eller bekantskap med en balanserad alkoholkultur? En alkoholkultur där man tar små klunkar av nubben i stället för att dricka hela i ett svep. Där man kan sätta punkt redan innan man kommer till stadiet då man tror man skämtar som Monty Python, dansar som en gud och talar flytande spanska. En alkoholkultur där somliga dricker medan andra väljer att vara nyktra, utan att någon tycker det är konstigt.

Chansen är nämligen hög att de dricker den där groggen oavsett.

Kampanjer som vit jul bygger på en falsk dikotomi mellan nykterister och alkoholister. Det är att misstänkliggöra den stora majoriteten, oss som håller oss på den gyllene medelvägen. IOGT-NTO antyder att man blir en dålig förälder om man dricker en flaska öl. Köp inte den världsbilden, utan motbevisa den: De allra flesta dricker med måtta. Och förtjänar att få göra det utan att anklagas för dåligt föräldraskap, ansvarslöshet och semialkoholism.

Skål!