Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Landsbygd

Miljön tjänar på att färre väljer ekomärkt

Ifrågasätter du vaccin på grund av att det inte är naturligt är du en foliehatt. Vill du att maten ska produceras under sämre former eftersom det är ”naturligt”, betraktas du däremot som en progressiv miljövän. I själva verket är det miljön som är den stora vinnaren när allt fler konsumenter överger ekomärkt, skriver Per-Ola Olsson.

Landsbygdspolitiken behöver storstädas

När mer pengar till landsbygdsprogrammet presenterades innan jul såldes det in som en satsning på svensk livsmedelsproduktion. I verkligheten betalar Jordbruksverket – namnet till trots – ut väsentliga summor till…

Landsbygdspolitikens guldgrävare

Programmet för ”lokalt ledd utveckling” ska bidra till jobb och tillväxt i gles- och landsbygd, men när Jordbruksverket insåg att det beslutade jobbmålet aldrig skulle infrias, då ändrades det. Smedjan…

Att döda ett landskap

Vi uppmanas att välja bort kött, både till både vardags och fest, men följs uppmaningen kan det få katastrofala följder. Försvinner svenska nötdjur hotas de svenska naturbetena, som är några världens artrikaste marker och ett kulturlandskap som människan har vårdat i tusentals år. Samtidigt är klimatargumenten för att vi ska välja bort mat från svenska nötdjur svajiga.

DEBATT: Folkhemmet brinner ner i Norrland

Norra Sverige har varit socialdemokratins starka fäste ända sedan demokratins genombrott. Nu växer dock missnöjet med den landsbygdsfientliga politik Socialdemokraterna för. De borgerliga partierna har allt att vinna på att ta stad/land-konflikten på allvar, skriver statsvetenskapstudenten Idil Tuysuzoglu.

Kilometerskatt som gynnar eremiter och innerstadsbor

Kilometerskatten för personbilar spökar på nytt. Senast i december publicerar IVL Svenska Miljöinstitutet sin rapport om hur en sådan skatt bör utformas. Den föreslagna kilometerskatten gynnar dock varken landsbygden eller miljön, bara statskassan.

Stockholmare, flytta dit bostäderna finns

På samma sätt som det är naturligt för ungdomar från bruksorter att flytta till Stockholm bör Stockholmsungdomar ställa in sig på att flytta ut från stan, skriver Ingemar Bengtsson, universitetslektor i fastighetsvetenskap vid Lunds universitet.

Markskatt och fastighetsskatt hotar äganderätten

Fastighetsskatten har kallats effektiv och incitamentsskapande, men den är ett direkt brott mot principen om äganderätt. Tack och lov är den begravd sedan 2008, även om vissa nu förespråkar ett återupplivande. Nu höjs fler röster som vill inskränka äganderätten, till exempel från Centerstudenter som vill införa skatt på ägande av mark.

Stadsbornas stereotypisering av landsbygdens befolkning

Sverige utanför storstaden skildras ofta som inskränkt, dött eller en plats för medelklassens själsliga återhämtning. Landsbygdens invånare reduceras till ett störande moment, och deras åsikter avskrivs som ”frustration” eller dumhet. Den stereotypa synen på landsbygden vidgar klyftan mellan stad och land.

Myten om det svenska rostbältet

I de svenska bruksorterna lever globaliseringens vinnare och förlorare sida vid sida. Politiker och debattörer talar ofta om att Sverige delas mellan stad och land, men sällan om klyftan mellan globaliseringens två sidor. Den ena är arbetslöshet, krisande offentliga verksamheter och sociala problem. Den andra är världsledande företag med stort värdeskapande.

Reflektioner från någonstans

I en värld som antas bestå av somewheres och anywheres riktas ett förnyat intresse mot idéer om nationell gemenskap. Men bevare oss väl för Folkhemmet 2.0. Det är en tankefigur som stärker den politiska elitens makt, och det är knappast en utveckling som gynnar vare sig kosmopoliter eller lokalpatrioter.

Så kan Demokraterna vinna tillbaka Trumpväljare

Demokraterna har tappat sin lokala förankring och ser ner på lågutbildade väljare. Det menar Pete Buttigieg, det stora stjärnskottet i Demokraternas primärvalskampanj i sin självbiografi Shortest Way Home. Den domen skulle lika gärna kunna fällas över svenska partier.

Inte konstigt att folk flyr Stockholm

Såväl i storstaden som på landet är polisen oförmögen att skydda människor från brott – men ju längre ut på landet man kommer desto lättare slipper man undan statens försök att skydda en från livet i allmänhet. Kanske är det inte så konstigt att utflyttningen från Stockholm har gått om inflyttningen.

Gråt er en egen kraftverksdamm

Stockholmarna talar om elbrist och kris för tillväxten. I norra Sverige, där vi producerar den mesta elen, har nedmonteringen av statens åtaganden drivit människor till storstäderna i decennier. Kanske är det dags för en våg av återvändare?

Vi behöver fler kommuner, inte färre

Medan politiker drömmer om större och större politiska enheter, där deras egen maktbas växer och den enskilde medborgarens inflytande krymper, höjs röster för kommundelningar. Mindre kommuner innebär mer inflytande för medborgarna och en mer demokratisk beslutsprocess. Dessutom skulle det sätta stopp för de centraliseringar som få efterfrågar men som genomdrivs nästan överallt.

När Norrland försvinner från kartan

Statliga myndigheter och bolag liksom privata medieföretag vänder ryggen åt norra Sverige, trots att fler lever där än någonsin. När mediebevakningen försvinner lär bilden av Norrland som en avkrok befästas ytterligare, med politiska konsekvenser som följd.

Bensinupproret speglar föraktet för landsbygden

Bränsleskatterna blottlägger klyftan mellan den politiska klassen och medborgarna. Trots att 77 procent av persontransporterna i Sverige sker med personbil driver politiker en aktiv kamp mot det transportmedel flest medborgare är beroende av. Trots att en tredjedel av landets befolkning bor på landsbygden, driver politiken aktivt på för att försvåra för dessa. Facebookgruppen Bensinupproret 2.0 med fler än 400 000 medlemmar är ett av många tecken på att allt fler börjat tröttna.

”Vad fan är en släktgård?”

Socialister har alltid avskytt självägande bönder. Det kommer till uttryck i den jordbrukar- och jordägarfientliga politik som ständigt varit socialismens kännetecken, men också i det föraktfulla sättet att uttrycka sig, var gång jordbruksrelaterade frågor kommer på tal. Nu senast i en diskussion om svenska släktgårdar.

1 2