Reformer för att lösa "läskrisen"
Sverige befinner sig inte i en generell läskris – problemet är att elever som inte pratar svenska i hemmet halkar efter. För att stänga läsgapet måste regeringen satsa på evidensbaserad…
Sverige befinner sig inte i en generell läskris – problemet är att elever som inte pratar svenska i hemmet halkar efter. För att stänga läsgapet måste regeringen satsa på evidensbaserad…
I en ny rapport har Timbro kartlagt besluten som fattats av Socialdemokraterna och deras samarbetspartier i Region Stockholm sedan valet 2022. Vårdplatser från beroendevården, ätstörningsvården och psykiatrin försvinner, utan att…
I denna rapport ifrågasätter författaren David Häggström, AT-läkare i Region Halland, föreställningen att kronisk underfinansiering av svensk sjukvård skulle vara orsaken till de långa väntetiderna. Den svenska sjukvården verkar snarare…
Ingen av de sex högskolor som blivit universitet de senaste två decennierna håller måttet, enligt internationella rankningar. En oberoende kommission borde granska dem för att avgöra vilka som bör ha…
Fram till omkring 2010 föll resultaten i svensk skola. Sedan dess har resultaten förbättrats kraftigt. I de internationella mätningar som görs – PISA, TIMMS, PIRLS och ICCS – förbättras resultaten…
Skolmarknaden och skolan behöver reformeras. Den här rapporten föreslår tio genomförbara reformer.
Region Stockholm borde upphandla driften av Södersjukhuset. Svensk vård kan prestera bättre med befintliga resurser, bland annat borde undersköterskor och farmaceuter avlasta sjuksköterskor. Det är slutsatsen av detta briefing paper,…
Det behöver öppnas två äldreboenden i veckan fram till år 2026 för att möta de demografiska behoven. Privata utförare står för nästan hälften av nyproduktionen och kan med bättre villkor…
De offentliga vårdutgifterna ökar stadigt, samtidigt som patienter ställer allt högre krav på vården. För att hantera kostnadstrycket behövs ett tydligare definierat offentligt åtagande och större möjligheter för enskilda att…
Sedan 1980-talet har politiker världen över försökt förbättra effektiviteten i offentlig sektor med metoder såsom upphandling, kundval och mål- och resultatstyrning. Tillsammans kallas denna inriktning för New Public Management (NPM).…
Högre utbildning i Sverige är avgiftsfri, vilket bidrar till att Sverige hör till de höginkomstländer som har högst examensålder. Dessutom uppfyller avgiftsfriheten inte syftet att fungera utjämnande så att högre…
30 år efter Tysklands återförening har skillnaderna i förväntad livslängd mellan öst och väst i stort sett utraderats. Det är bland annat tack vare privata investeringar i sjukvården, bättre tillgång till moderna medicinska behandlingar och ett bättre pensionssystem, skriver Clas Rehnberg, professor i hälsoekonomi.
Socialförsäkringarna försvagar drivkrafterna att arbeta genom höga marginal- och tröskeleffekter och snabb tillgång till generösa förmåner. Stefan Fölster och Robert Gidehag presenterar ett alternativ till dagens socialförsäkringssystem.
Sjukskrivningarna för psykisk ohälsa ökar dramatiskt. Psykologen Carl Hellström skriver om hur sjuktalen sett ut i Sverige över tid, vilken roll psykisk ohälsa spelar i sammanhanget och hur ohälsan och kostnaderna den medför kan minska.
Vilka effekter har skolvalet och friskolor egentligen på den svenska skolans kvalitet, likvärdighet, skolsegregation och betygssättning? Skolforskaren Gabriel Heller-Sahlgren sammanfattar den empiriska forskningen på området.
#25 | Svensk primärvård har stora problem. Isac Riddarsparre skriver om hur patientavgifter kan användas för att avlasta vårdcentraler, stärka primärvårdens ekonomi och säkra tillgängligheten för utsatta patienter.
#23 | Svensk skola digitaliseras på bred front, men forskningsstödet för att det leder till generella förbättringar är klent. Gabriel Heller Sahlgren skriver om vad vi vet om de nya digitala hjälpmedlens betydelse för lärandet.
Sveriges befolkning blir allt äldre. I en den tredje rapporten i serien "Ålderskris" visar Nima Sanandaji och Gabriel Heller-Sahlgren på den privata finansieringens betydelse i schweizisk vård.
Sveriges befolkning blir allt äldre. För att ha råd att möta den snabbt växande efterfrågan på välfärd krävs genomgripande reformer. I rapportserien “Ålderskris” ges internationella exempel på hur privat finansiering kan avhjälpa sjukvårdens finansieringsproblem.
Sveriges befolkning blir allt äldre. I en den tredje rapporten i serien "Ålderskris" visar Nima Sanandaji och Gabriel Heller-Sahlgren på den privata finansieringens betydelse i nederländsk vård.