Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Välfärd

Den svenska välfärdsmodellen står inför sin största utmaning sedan den skapades. Vi har en rikare, men äldre och mer heterogen befolkning än tidigare. Förväntningarna på hög kvalitet och kraven på individuella lösningar har aldrig varit så stora. Ändå fortsätter välfärdsdebatten i gamla spår, med misstänksamhet mot entreprenörer. Inom programområdet Välfärd utvecklar vi reformförslag för att välfärden ska bli bättre. Det handlar inte minst om att skapa utrymme för mer privat finansiering.
Lovisa Lanryd

Välfärdsansvarig

Välfärdsansvarig

Visa alla (107) Briefing paper (14) Nyhet (2) Rapport (91)
Laddar...

Socialiseringsvågen i Stockholm

I en ny rapport har Timbro kartlagt besluten som fattats av Socialdemokraterna och deras samarbetspartier i Region Stockholm sedan valet 2022. Vårdplatser från beroendevården, ätstörningsvården och psykiatrin försvinner, utan att…

Produktivitetskrisen – sjukvårdens största problem

I denna rapport ifrågasätter författaren David Häggström, AT-läkare i Region Halland, föreställningen att kronisk underfinansiering av svensk sjukvård skulle vara orsaken till de långa väntetiderna. Den svenska sjukvården verkar snarare…

Glädjeutnämningarna av univer(S)iteten

Ingen av de sex högskolor som blivit universitet de senaste två decennierna håller måttet, enligt internationella rankningar. En oberoende kommission borde granska dem för att avgöra vilka som bör ha…

Stoppa slöseriet på SÖS

Region Stockholm borde upphandla driften av Södersjukhuset. Svensk vård kan prestera bättre med befintliga resurser, bland annat borde undersköterskor och farmaceuter avlasta sjuksköterskor. Det är slutsatsen av detta briefing paper,…

Och den ljusnande ålderdom är vår?

Det behöver öppnas två äldreboenden i veckan fram till år 2026 för att möta de demografiska behoven. Privata utförare står för nästan hälften av nyproduktionen och kan med bättre villkor…

Det östtyska undret: Utvecklingen av folkhälsan och sjukvården i forna DDR

30 år efter Tysklands återförening har skillnaderna i förväntad livslängd mellan öst och väst i stort sett utraderats. Det är bland annat tack vare privata investeringar i sjukvården, bättre tillgång till moderna medicinska behandlingar och ett bättre pensionssystem, skriver Clas Rehnberg, professor i hälsoekonomi.

#Pension #Sjukvård #Välfärd

Teknik i skolan

#23 | Svensk skola digitaliseras på bred front, men forskningsstödet för att det leder till generella förbättringar är klent. Gabriel Heller Sahlgren skriver om vad vi vet om de nya digitala hjälpmedlens betydelse för lärandet.

#Utbildning
1 2 3 6