Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

60: Public service, skolbetyg och statligt ficktjuveri

Kulturkampen i public service fortsätter, momsen borde göra skattebetalarna argare, och Smedjan föreslår ett helt nytt skolsystem där betyg inte längre är relevanta vid antagning till gymnasium och universitet.

I veckans avsnitt diskuterar Smedjans redaktörer Lars Anders och Blanche sakligheten och opartiskheten (läs: osakligheten och partiskheten) i public service. En ny rapport visar på en tydlig slagsida, men lutningen är inte så mycket åt vänster som åt den progressiva och urbana sidan av den så kallade kulturkampen.

Ett besök i en järnvaruaffär får Blanche att fråga sig vilken rätt staten egentligen anser sig ha att ta ut moms. Anser den i Obamas you didn’t build that-anda att det är snarast tack vare staten företagen lyckas, eller anser den sig veta bättre än konsumenterna vad vi egentligen behöver?

Lars Anders kontrar å sin sida den socialdemokratiska tankesmedjan Tidens skolpolitiska förslag, att avskaffa betyget underkänt, med ett eget förslag: frikoppla betyg helt från antagningen till högre utbildning.

Turn on, tune in, freak out!