Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Utblick Krönika

PM Nilsson: I dag är vi alla israeler

I helgen gjorde det israeliska luftförsvarssystemet återigen succé och lyckades bekämpa nästan alla inkommande iranska missiler och drönare. Det israeliska tänkandet är inspirerande för ett Europa som nu försöker bygga säkerhet i en ny tid, skriver PM Nilsson.

Det israeliska luftvärnssystemet Iron Dome är byggt för att skydda den israeliska civilbefolkningen från raketer avfyrade från exempelvis Gaza. Foto: AP Photo/Tsafrir Abayov

Det israeliska luftvärnet fick sitt publika genombrott under Gulfkriget 1991 då Saddam Husseins Irak anföll de israeliska städerna Haifa och Tel Aviv med sovjetiska SCUD-missiler. 42 sköts mot Israel och 46 mot Saudiarabien. Till sitt luftförsvar hade Israel lånat det då ganska nya och i strid helt oprövade Patriot-systemet av USA och i stridens hetta hävdade dåvarande president George Bush att alla missiler utom en (!) sköts ned. Så var det inte riktigt, men Patriot skakade ändå om världens försvarsmakter och blev inledningen på en ny era.

Sedan dess har Israel i samarbete med USA byggt upp ett världsledande luftvärn som i tre lager skyddar den israeliska civilbefolkningen.

Patriot skakade om världens försvarsmakter och blev inledningen på en ny era.

Längst upp i skyn opererar långdistanssystemet Arrow, vars senaste version kom i tjänst 2017. Det är utvecklat av Israel Aerospace Industries och amerikanska Boeing och skjuter ned ballistiska långdistansrobotar under den tid de färdas utanför atmosfären. Dess främsta syfte är att skydda mot Iran och har en räckvidd på 2 400 kilometer. Arrow kan ta ned kärnladdningar, klarar att bekämpa hypersnabba mål samt satelliter. Systemet ska exporteras till Tyskland inom ramen för European Sky Initiative där också Sverige är medlem. Arrow har sedan oktober 2023 skjutit ned missiler från Jemen och nu iranska under natten till söndagen.

Det andra och mer medelräckviddiga lagret heter David’s Sling, utvecklat av israeliska Rafael och amerikanska Raytheon. Det byggdes för att främst skydda mot Hizbollahs återkommande missilattacker och har en räckvidd på ungefär 250 kilometer. David’s Sling skjuter ned drönare, kryssningsmissiler och enklare ballistiska raketer och ska bland annat exporteras till Finland.

Längst ned i luftlagret finns det kanske mest berömda systemet, Iron Dome. Det blev klart 2011 och är byggt för att skydda mot Hamas raketbeskjutning från Gaza. Iron Dome är så specialiserat på korta distanser att israelerna har fått utveckla det helt på egen hand. Det har än så länge varit extremt framgångsrikt. I Gazakriget 2014 skickade Hamas och Islamiska Jihad 4 600 projektiler mot israeliska städer. Fyra civila israeler dog. 2021 avfyrade Hamas 4 000 raketer. 12 civila israeler dog. Iron Domes radar detekterar allt, även inkommande artillerield, och ignorerar projektiler som beräknas hamna utanför bebyggda områden. Resten skjuts bort och skapar ett spektakulärt fyrverkeri på natthimlen, vilket tycks ha bidragit till dess popularitet. 

Alla tre systemen är dyra att avfyra. Arrow uppskattas kosta 30 miljoner kronor per styck. För att minska kostnaderna utvecklar Israel och Rafael nu ett laserbaserat system kallat Iron Beam som till en bråkdel av priset för en raket kan avfyra en oändlig mängd ljussalvor. I höstas kom uppgifter om att det var operativt längs Gazas södra gräns men än så länge säger Israel att det är under utveckling. Om projektet lyckas har Israel tagit ett mycket stort steg.

Det israeliska luftförsvaret visar att man kan bygga ett näst intill säkert skydd i en mycket fientlig miljö.

Sammantaget visar det israeliska luftförsvaret att man kan bygga ett näst intill säkert skydd i en mycket fientlig miljö. Utan luftförsvarssystemen hade israeliskt liv och vardag varit en omöjlighet. Systemen minskar också behovet av omfattande vedergällningsattacker. Om de iranska missilerna hade nått sina mål och dödat tusentals israeler hade Israel lagt iranska städer i ruiner. Det är inte säkert att Israel köper Joe Bidens uppmaning om att ”ta segern”, det vill säga låta luftförsvarets lyckade bekämpning vara en segerparad. Men börsen i Tel Aviv steg stillsamt på söndagen. Energix, verksamt inom förnybar energi, steg 4,3 procent och militärteknikbolaget Elbit Systems steg 4,0 procent. I Saudiarabien var oljegiganten Aramco mest omsatta aktie och steg 1,0 procent. I Iran noterade valutan Rial den lägsta kursen någonsin.

Prenumerera på Smedjan!

Varje lördag får du som prenumerant (gratis) ett nyhetsbrev med exklusiv text av Svend Dahl och lästips från veckan som gått. Dessutom unika erbjudanden på Timbro förlags utgivning.

Det har gått 30 år sedan Patriot begick premiär i Israel, men israelerna har haft bråttom. Omgivningen har varit oupphörligt fientlig. Resultatet är en mycket imponerande verkshöjd och ett bevis på att högteknologi, kreativitet och pengar kan spela en avgörande roll. En given europeisk slutsats av den situation vi befinner oss i är att omedelbart och skyndsamt bygga upp liknande skydd och så snabbt som möjligt utvidga skyddsbubblan över så stora delar av Ukraina som det bara går. Frånvaron av ett kvalificerat luftskydd gör tänkandet på marken och i huvudstäderna defensivt och tvivlande. Europeisk självständighet behöver en European Dome.