Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

59: Utsatta områden, Tjernobyl och elbrist

Polisens lista över utsatta områden verkar provocera mer än utsattheten för brott, HBO-serien Chernobyl är mer av en varning för socialism än för kärnkraft, och Miljöpartiets tillväxtfientlighet gör att elbrist hotar södra Sverige.

I veckans avsnitt diskuterar Smedjans redaktörer Lars Anders och Blanche polisens uppdaterade lista över utsatta områden, och de märkliga reaktionerna på den. Att flera politiker verkar se stämpeln utsatt område som ett allvarligare problem än den grova brottsligheten bådar inte gott för brottsbekämpningen. För att låna lite visdom från Anonyma Alkoholister: Det första steget mot att åtgärda ett problem är att medge att det existerar.

Vi talar även om HBO:s nya miniserie Chernobyl, som inte säger så mycket om nutida kärnkraftverk men desto mer om socialismens förakt för människoliv och farliga ryggen-fri-mentalitet. Och från en form av miljöfarlig politik till en annan: Miljöpartiets tillväxtfientlighet har visserligen tonats ned i retoriken men inte i praktiken. Nu leder regeringens skatter till en så stor risk för elbrist i Skåne att bagerijätten Pågen inte kan bygga ut sin fabrik. Tillväxt är tvärtom essentiell för att åtgärda miljö- och klimatproblem, och skattehöjningen riskerar att få helt andra effekter än de önskade.

Turn on, tune in, freak out!