Gustav Fritzon var praktikant på Timbro under hösten 2019. Han har en examen i juridik från London School of Economics.
Nio problem med hyresregleringen
Den svenska hyresmarknaden fungerar dåligt. Gustav Fritzon skriver om att hyresregleringen leder till köer, omvandling till bostadsrätter, svarthandel, höga andrahandshyror, onödigt omfattande renoveringar och flera andra problem.
En gökunge i svensk rättsordning
Att göra svensk lag av FN:s barnkonvention har väldigt lite med barns rättigheter att göra. Inkorporeringen handlar om makt: vem som får utöva den, och vem som kan ställas till svars. Detta är kulminationen av en decennielång förvaltningskris som präglats av en problemdumpning från politiken till byråkrater och jurister.
Reglerad hyra för de välbeställda
Hyresmarknaden har nått sin brytpunkt. Vi ser bostadsbrist, massombildningar och svarthandel. Trots det råder politiskt dödläge – ingen vill göra sig ihågkommen som den som chockhöjde hyrorna för Östermalmspensionärerna. I en ny bok menar fastighetsekonomen Fredrik Kopsch att endast fri hyressättning kan lösa krisen.
Värna den svenska tunga industrin – för klimatets skull
Att behålla tung industri i Sverige är en av de effektivaste klimatåtgärderna. Svensk export av industriprodukter förhindrar lika stor mängd utsläpp i andra länder som vi svenskar faktiskt släpper ut. Dyra miljöregler motarbetar i praktiken vårt främsta miljöpolitiska verktyg.
Efter värnskatten: Hur står sig Sverige i marginalskatteligan?
Sverige har även utan värnskatt en av världens högsta marginalskatter på höga inkomster. Jacob Lundberg presenterar en unik jämförelse som visar på den begränsade betydelsen av värnskattens borttagande.