
Utan en fungerande bostadsmarknad löser vi inte utanförskapet
Två stora beslut förstörde bostadsmarknaden.
Två stora beslut förstörde bostadsmarknaden.
Det kommer alltid att vara dyrt att bo i Stockholm.
Hyresregleringen påstås hjälpa de svagaste i samhället. I verkligheten är det tvärtom.
Förekomsten av oönskade renoveringar som resulterar i kraftiga hyreshöjningar har sin grund i bruksvärdessystemet.
Fyra områden i Stockholm som skyddats från byggande de senaste decennierna hade kunnat ge plats för bostäder för 140 000 personer.
Kommunernas agerande utmanar demokratins spelregler och gör det dyrare att bygga.
Miljonerna strömmar från Stockholms stads skattebetalare till Hyresgästföreningen, visar Smedjans granskning.
Hyresregleringen gör att människor inte kan flytta till utbildningar eller jobb, eller ännu värre att personer tvingas stanna kvar i parrelationer på grund av svårigheter att hitta en ny bostad,…
En person vars hus brinner ner till grunden riskerar att inte kunna bygga upp det igen. Planmonopolet ger kommuner makten att besluta om hur mark får användas – utan att ägaren har något att säga till om. Trots att det innebär inskränkningar i äganderätten och försvårar möjligheterna för bostadsbyggande duckar borgerligheten en reformering, skriver Lucas Ljungberg.
Ytterligare regleringar löser inte problem som i utgångspunkten orsakats av andra regleringar. Det gäller även tanken på statliga bolån för förstagångsköpare. Det är en åtgärd som framförallt kommer att gynna…
Återkommande avslöjas att personer i höga positioner fått hyreslägenheter på exklusiva adresser som förmåner. Nu senast inom Polisen. Det borde likställas med en rejäl lönehöjning, men hyresregleringen gör lägenheter till skattefria förmåner, skriver Fredrik Kopsch.
Väljarna avskyr fastighetsskatten men politiker och tyckare, ofta med hänvisning till nationalekonomiska resonemang om effektivitet, gillar den. Det är dock just de egenskaper som gör att skatten uppfattas som bra…
Genom planmonopolet har kommunerna ensamrätt om att kunna skapa byggklara tomter. Men empirin visar att kommunerna underproducerar dessa byggrätter. Det skapar en rad problem på bostadsmarknaden. Ingemar Bengtsson, lektor i fastighetsvetenskap vid Lunds universitet redogör för konsekvenserna.
Hyresgäster betalar normalt sett en andel av sin hyra till Hyresgästföreningen, genom den så kallade hyressättningsavgiften. Men om man inte vill ska man slippa betala. Smedjans skribent Adam Danieli kontaktade sin hyresvärd för att be om att bli undantagen från den så kallade förhandlingsordningen. Så här gick det…
Den svenska hyresmarknaden lider av stora problem och reformer har efterfrågats sedan 1940-talet. Enligt januariavtalet ska en friare hyressättning införas. Nu kommer direktiven till den utredning som ska titta på detta. Fredrik Kopsch, universitetslektor i fastighetsvetenskap vid Lunds universitet, tolkar dem som en delseger.
Hyresgästbasen i Västsverige har blivit utesluten, men den politiska maktkampen fortsätter. Samtidigt avslöjas miljonrullning till Hyresgästföreningen från de kommunala bostadsbolagen i Göteborg – som inte ens vet vart pengarna tar vägen.
Går det att enda dagen representera ett revolutionärt parti och andra dagen företräda Hyresgästföreningen? I Västsverige drömmer regionordföranden om att Hyresgästföreningen ska bli en kamporganisation. Nu är han satt i frysboxen av förbundet, men inte för att han är trotskist, utan efter anklagelser om ekonomisk misskötsel.
I Trollhättan finansierar det kommunala bostadsbolaget Hyresgästföreningens anställda och verksamhet. Kommunen menar att det handlar om att understödja hyresgästernas engagemang, men Hyresgästföreningen representerar bara sina egna medlemmar. Nu tvingas även boende som inte delar hyresgäströrelsens politiska agenda betala för den.
Går det att starta en konkurrerande hyresgästorganisation? Efter en infekterad hyresstrid gjorde Shorsh Ali i Trollhättan ett försök. Men att utmana Hyresgästföreningens ställning visade sig lättare sagt än gjort. Särskilt som det kommunala bostadsbolaget sponsrar Hyresgästföreningens verksamhet och betalar anställdas löner.