Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Johan Lundberg: Vivalla är en metafor för Sverige

Örebrostadsdelen Vivalla kan ses som en metafor för Sveriges utveckling från stormaktstiden till i dag. På gården som gett stadsdelen dess namn växte barockpoeten Lars Wivallius upp. Mellan 1994 och 2008 fick stadsdelen representera det sömniga medelklasslivet genom tv-serien "Svensson Svensson". I dag förknippar nog de flesta stadsdelen med vår tids akuta problem: segregation, bilbränder och återvändande IS-terrorister.

Vivalla. Från Svensson Svensson till IS. Foto: Edaen. (CC BY-SA 4.0).

Så här i midsommartider är det lätt hänt att man funderar över det specifikt svenska förhållandet till naturen. Funderar man över det svenska förhållandet till naturen är det i sin tur svårt att inte komma in på den skald som brukar åberopas som den som först diktade personligt om svensk natur: Lars Wivallius. Hans mest kända dikt är ”Klagevisa över denna torra och kalla vår” från 1642. Där beklagar han sig i 22 strofer över, just det: klimatet. Att denna barockdikt levandegör naturen på ett sinnligt sätt hindrar inte att poetens bön om återväxt också kopplas till en vädjan till medmänniskorna om att förhålla sig ödmjukt till skapelsen: ”Dämp Wällusten neer/ tin Gåfwor oss lät / Altijdh rätt nyttia och bruka.”

Lars Wivallius var inte bara först med att skriva personliga naturdikter. Han var också först med att sätta orten Vivalla ”på kartan” – som det brukar heta på kommunalrådssvenska. Det var nämligen därifrån han tog sitt namn, från den gård där han växte upp. Dock kan man knappast säga att Wivallius var någon speciellt lyckad ”ambassadör” (för att fortsätta på kommunalrådsspåret) för Vivalla. Hans mest kända dikter är tillkomna under hans fängelsevistelser.

Efter ett par års studier i Uppsala begav sig nämligen Wivallius ner till kontinenten där han under det falska adelsnamnet Erik Gyllenstierna försörjde sig som svindlare och bedragare. Efter en fängelsevistelse i Nürnberg träffade han i Danmark en svensk adelsfröken, Gertrud Grip, som han gifte sig med – fortfarande under namnet Erik Gyllenstierna. Emellertid dröjde det inte länge innan hans rätta identitet avslöjades. Efter att flera gånger ha rymt för att undkomma rättvisan kastades han till slut i fängelse och avtjänade ett sexårigt straff på Kajaneborgs fästning i Finland – dock dömd för att ha förfalskat sitt pass!

Väl ute i det fria gifte sig Wivallius än en gång, nu lagligt, om än med den blott 16-åriga Malin Ellertz. Därefter framlevde han sina dagar som jurist vid Livgardet och sedan som någon sorts brännvinsadvokat. Han köpte tillbaka Vivalla gård men tycks i slutet av sitt liv mest ha varit upptagen med rättshaveristiska processer mot bönderna i grannskapet.

År 2019 är Vivalla känt för att vara ett av de 22 områden i Sverige som polisen bedömer som ”extra utsatta”.

Att följa Vivallas roll i den svenska offentligheten från 1600-talet till i dag ger en dramatisk bild av ett Sverige i förvandling. Lika representativ som Wivallius var för den svenska naturkänslan och dess månghundraåriga rötter, var den omåttligt populära komediserien Svensson Svensson för det Sverige som växte fram i kölvattnet av det svenska folkhemmet. Tanken med Svensson Svensson var att skildra just en Svensson-familj bosatt i ett radhusområde helt renons på dramatik. Valet föll på Vivalla. Det märkliga är att serien sändes så sent som mellan 1994 och 2008 (sammanlagt fyra säsonger), det vill säga när avigsidan med miljonprogramområdena sedan länge blivit uppenbar för alla och envar. Varför man i det läget valde just Vivalla är inte helt lätt att förstå.

Dock kan man konstatera att medierapporteringen från Vivalla i dag hade gjort det omöjligt att framställa bostadsområdet som en idyll vars största dramatik är att brandkåren rycker ut för att ta ner katter från träd.

År 2019 är Vivalla känt för att vara ett av de 22 områden i Sverige som polisen bedömer som ”extra utsatta”. För drygt en månad sedan dömdes en före detta IS-krigare till 15 års fängelse för ett mord i Vivalla på en person som i sin tur var inblandad i ett mord på en tredje person – vid samma tillfälle. Själv ska den forne IS-soldaten ha medgett det han stod åtalad för, men ansett sig vara värd en medalj i stället för fängelse.

Just en medalj fick härom året en annan Vivalla-bo, Najem al-Ganas. Medaljen delades ut av självaste kungen och var en belöning för det arbete med integration som al-Ganas ska ha ägnat sig åt genom att starta en cykelskola för vuxna. Ett par år senare flyttade Najem tillsammans med sin bror Ali från Vivalla till Gävle där de hjälpt sin bror, imamen Abo Raad, med arbetet i Gävle-moskén. Abo Raad är en av de radikala salafist-imamer som nu sitter frihetsberövade i väntan på utvisning. Hans bror Ali som arbetade med ungdomar både i Vivalla och i Gävle har, liksom Abo Raad, öppet hyllat IS.

Hur Vivalla kunde utvecklas på detta sätt är något man kan begrunda på årets ljusaste dag, alltmedan man läser Lars Wivallius vackra rader: ”Mot gryningen blek, mot dagningen blid, / när natt och dag sig åtskilja, / lät höras mång lek om sommarens tid, / djur dansa, spela och gilja!”