Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Blanche Sande: Nobelpriset handlar inte om kön

Nobelpriset har återigen fått kritik för att för stor andel av pristagarna är män. Men kön har tack och lov inte med Nobelpriset att göra. Den som varken är lika insatt i kemi, fysik eller medicin som Kungliga Vetenskapsakademin, eller kan nämna någon kvinnlig forskare som har gjort viktigare upptäckter än de män som fått Nobelpriset, kan inte heller påstå att könsdiskriminering äger rum.

Nobelmiddagen 2015.

Nobelpriset ska inte fördelas efter kön. Och det gör det tack och lov inte heller. Ändå låter det på många journalister och debattörer som att så är fallet. Flera tidningar har rapporterat om pristagarnas kön, en egenskap som egentligen säger lika lite om deras kompetens som deras favoritfärg eller vad de äter till frukost. Socialdemokraten Veronica Palm skrev på Twitter: ”Hittills 9 män och 0 kvinnor. Slumpen? Nej. Patriarkatet.”

Skådespelaren Helena Bergström ”blir så förbannad” på könsfördelningen och säger till Sveriges Radio att Nobelkommittén borde skärpa sig. Och i Metro skriver Semanur Taskin, tidigare språkrör för Grön Ungdom i Stockholmsregionen, att ”det är hög tid att sluta(!) dela ut Nobelpriset efter kön”.

Majoriteten av svenska debattörer och journalister är inte heller bättre på kemi, fysik eller medicin än Nobelkommittén.

Ojämn könsfördelning är dock inte per automatik ett resultat av diskriminering. Tittar man på årets Nobelpristagare i kemi, fysik och medicin är de alla födda på 30- och 40-talet. Det tar nämligen lång tid att utveckla den kunskap och kompetens som krävs för den sortens vetenskapliga genombrott som Nobelpriset belönar. Och i den generationen var det helt enkelt långt fler män än kvinnor som tog examen i dessa ämnen.

Visst kan man önska att så inte var fallet, utan att lika många kvinnliga som manliga 30- och 40-talister hade blivit kemister, fysiker och medicinforskare. Men man kan inte ändra historien.

Trots den ojämna könsfördelningen bland äldre forskare finns många briljanta kvinnliga forskare, vars upptäckter har varit ytterst betydelsefulla. Det är möjligt att någon av dem faktiskt har gjort sig mer förtjänt av ett Nobelpris än årets pristagare. Då, och enbart då, är det rimligt att kritisera Nobelkommittén för att premiera män.

Sluta förolämpa Nobelpristagarna genom att reducera dem till representanter för sitt kön.

Jag känner inte till några sådana kvinnliga forskare. Jag vet nämligen inte lika mycket om kemi, fysik eller medicin som medlemmarna i Nobelkommittén. Alltså respekterar jag deras val av pristagare, och beundrar de insatser som årets vinnare har gjort för vetenskapen.

Majoriteten av svenska debattörer och journalister är inte heller bättre på kemi, fysik eller medicin än Nobelkommittén. Om någon av dem nu har tillräcklig inblick i de naturvetenskapliga fälten och kan argumentera för att en kvinnlig forskare har gjort upptäckter som är viktigare än Nobelpristagarnas – då kan de rikta legitim kritik mot Kungliga Vetenskapsakademin.

Men till alla som inte är lika insatta i naturvetenskaplig forskning som Nobelkommitténs medlemmar: Sluta förolämpa Nobelpristagarna genom att reducera dem till representanter för sitt kön. Sluta utgå från att de inte förtjänar att belönas för sin forskning enbart för att de råkar vara män. Det är inte så man uppnår en jämställd värld.