Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Utblick Åsikt

Libanon vill bli fritt från Hizbollah

Israels attacker mot Hizbollah-positioner och -ledare ifrågasätts i Sverige. Men i Libanon gläds många, både vanliga medborgare och oppositionella, åt att terrororganisationen nu försvagas. Det skriver Peter Diab.

Beiruts södra förorter, där Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah dödades i veckan. Foto: Hassan Ammar/AP

Under de gångna veckorna har Israel genomfört ett flertal olika operationer i Libanon. Det började för den 17 september med att tusentals personsökare tillhörande Hizbollah-anhängare exploderade. Det följdes av att ett tusental walkie-talkies sprängdes dagen efter. Två dagar därefter genomfördes en flygräd över Dahieh, södra Beirut, känt för att vara ett Hizbollah-fäste. Under tisdagen och onsdagen ska närmare 5 000 personer tillhörande Hizbollah ha skadats och ett tiotal dött. Fredagens flygräd resulterade i att 16 Hizbollah-medlemmar eliminerades, varav två var högt uppsatta befälhavare, Ibrahim Aqil och Ahmad Wehbe, enligt uppgifter från Hizbollah själva. 

Den senaste veckan har präglats av fortsatta precisa luftangrepp från Israel, riktade mot Hizbollah-positioner i Libanon. Under föregående fredag lyckades Israel eliminera Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah och under måndagskvällen tillkom uppgifter att Israel påbörjat en markinvasion i södra Libanon. Den libanesiska armén har dragit sig ur landets södra delar och Hizbollah är nu ensam stridande part.

Israels attacker i Libanon är välkalkylerade operationer som slår ut Hizbollahs toppskikt och organ. Inom loppet av några veckor har man lyckats avlägsna ett hundratal Hizbollah-anhängare, varav flera högt uppsatta inom terrororganisationen och till och med deras ledare Hassan Nasrallah. I svensk media sprids inlägg och artiklar som sympatiserar med Hizbollah-anhängarna. Libanon beskrivs som drabbat av israelisk statsterror. Men det är en bild som inte speglar hur många libaneser faktiskt ser på situationen. 

Libanon beskrivs som drabbat av israelisk statsterror. Den bilden speglar inte hur många libaneser faktiskt ser på situationen. 

En stor del av Libanons befolkning vill tvärtom se Hizbollah utplånat. Political.pen är Libanons ledande oberoende opinionssida. Det räcker att läsa kommentarerna på sajten för att förstå att många libaneser firar och jublar över vad Israel åstadkommit denna vecka:  “Låt Hizbollah-terroristerna leva i permanent rädsla”, “Rensningen har börjat” och “Fantastiskt”. 

Den senaste mätningen av libanesernas syn på Hizbollah från 2023 av The Washington Institute visar också att terrororganisationens popularitet minskar. Bland shiiterna råder ett naturligt starkt stöd för Hizbollah med över 90 procent; gruppen utgör dock endast 25–30 procent av landets befolkning. Bland resterande 70 procent av landets befolkning svarar endast 34 procent av sunniterna och 29 procent av de kristna att de har en “något positiv” syn på Hizbollah. Det nuvarande stödet för Hizbollah är följaktligen lågt för alla religiösa entiteter, utom shiiterna. The Washington Institute uppskattar att endast en tredjedel av landets befolkning helhjärtat stöttar Hizbollah. 

***

För att förstå varför många libaneser motsätter sig Hizbollah och har förståelse för Israels senaste operationer, är det viktigt att begripa Hizbollahs roll i Libanon sedan organisationens bildande 1982. Under denna tid var Libanon sju år in i ett blodigt inbördeskrig. Iran ville sprida sin islamiska revolution, och vad passade bättre än Libanon – dörren till Mellanöstern och grannland till Israel. Terrororganisationen bildades med stöd av och livnärdes av Iran, vilket är fallet än i dag. Hizbollahs finansiella, ideologiska och militära stöd kommer ytterst från Iran. Dess medlemmar har tränats och utrustats av Irans Islamiska revolutionsgarde (IRGC).

Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah, som dödades i en israelisk attack häromveckan, lydde helt under den nuvarande högsta ledaren i Iran, Ayatollah Ali Khamenei. Vad Iran vill, vill också Hizbollah. Hizbollah är alltså en Iranstyrd terrororganisation som opererar från libanesisk mark, och inte en “motståndrörelse” som många i väst väljer att beskriva Hizbollah som. Det är en terrororganisation som libaneser har försökt bli av med sedan dess uppkomst. 

Två kvinnor i Tel Aviv fotar sig själva framför nymålad graffitti föreställandes Hizbollah-ledaren och terroristen Hassan Nasrallah. Foto: Oded Balilty/AP

Sedan Hizbollahs bildande har olika falanger försökt utplåna terrororganisationen, till och med andra shiamuslimska rörelser. Haraket Amal var exempelvis en stor shiamuslimsk rörelse i Libanon som låg i krig med Hizbollah kort efter deras uppkomst i vad som kom att kallas “The War of Brothers”. Haraket Amal var en mer sekulär och nationalistisk rörelse som fokuserade på att stärka den shiitiska befolkningens rättigheter i Libanons politiska sekteristiska system. Kriget varade i flera år och resulterade i flera tusen döda på båda sidor. 

Under inbördeskriget stred även olika kristna miliser mot Hizbollah. Striderna pågick till och från under de sista åren av inbördeskriget, som officiellt tog slut år 1989 i och med Taif-avtalet. Motsättningarna fanns dock kvar även efter att miliserna avväpnades i och med Taif-avtalet, för Hizbollah var undantaget som fick behålla sina vapen när andra grupper avväpnades. Anledningen till detta var att utomstående aktörer som Syrien under den perioden hade stort inflytande i Libanon och såg Hizbollah som ett verktyg för sina egna intressen i regionen. Således tilläts Hizbollah fortsätta vara beväpnat, under förevändning att de behövdes för att försvara Libanon mot Israel – en kompromiss som till stor del orkestrerades av Syrien och indirekt stöddes av Iran. 

***

Beslutet att tillåta Hizbollah vara fortsatt beväpnade bestreds då och är än i dag en ytterst aktuell fråga för libaneserna. Stödet för terrororganisationen är som sagt knappt och motsättningarna betydande. Faktum är att det parti som fick allra flest röster under Libanons föregående val 2022, var Lebanese Forces. Partiets ledare Samir Geagea är sedan flera år tillbaka en stark opponent till Hizbollah och den starkaste rösten för en avväpning av terrororganisationen. LF säkrade 20 platser i parlamentet, vilket gjorde dem till det största enskilda partiet efter valet. Då är ändå Lebanese Forces bara ett av flera partier inom ett block känt under namnet The March 14 Alliance, efter datumet för Cederrevolutionen, en tid då Libanon försökte befria sig från alla utomstående influenser, även Hizbollah. Blocket är känt för sitt motstånd mot terrororganisationen, och har sedan sitt bildande haft som en av de ledande frågorna att just avväpna Hizbollah. 

Det är alltså ett ganska naturligt ställningstagande som många libaneser faktiskt har, att motsätta sig Hizbollah.

Det är alltså ett ganska naturligt ställningstagande som många libaneser faktiskt har, att motsätta sig Hizbollah. Sedan dess uppkomst har terrororganisationen orsakat en rad oönskade konflikter och krig. Det mest omfattande var Libanonkriget 2006 som Hizbollah startade mot Israel. Det resulterade i att närmare 1 200–1 300 civila miste livet, till följd av att Hizbollah använde sig av dem som mänsklig sköld. Historiskt har Libanon inte heller haft en dålig relation till Israel. Innan Hizbollahs uppkomst var det många libaneser som korsade gränsen för att jobba i landet. Israel intåg i Libanon 1982 välkomnades också av majoriteten av befolkningen. Libanons ledande parti under inbördeskriget, Falangisterna, hade goda relationer till Israel. Med Hizbollahs ökade inflytande upphörde denna relation. Alla andra parter som inte höll med Hizbollah eller motsatte sig dem, eliminerades. 

Rafik Hariri, Libanons tidigare premiärminister, hade ett kritiskt förhållningssätt till Hizbollah. Han dödades i februari 2005 i ett omfattande bombattentat i centrala Beirut. May Chidiac, framstående libanesisk journalist, kritiserade ofta Hizbollah öppet. I september 2005 överlevde Chidiac ett mordförsök när en bilbomb exploderade under hennes bil, vilket ledde till att hon förlorade en arm och ett ben. Lokman Slim var en välkänd shiitisk aktivist, författare och politiker som var en öppen kritiker av Hizbollah. I februari 2021 hittades Slim mördad i södra Libanon. Detta är bara några namn på välrenommerade libaneser som öppet motsatt sig Hizbollah och tvingats betala med sina liv för det. Hizbollah har genom sin terror lyckats förlama oppositionen i Libanon. Även om partier fortsatt öppet uttrycker sitt missnöje med Hizbollah, kan inget göras från Libanons håll. 

Mot bakgrund av allt detta kan man fråga sig varför den svenska vänstern sprider bilden av att det ska vara synd om Libanon och dess befolkning, eller att Israel med sina operationer för att utplåna Hizbollah utför någon typ av statsterror? En stor del av den libanesiska befolkningen vill själva bli av med Hizbollah, då de orsakat miljontals libaneser skada med sina återkommande konflikter och ytterst krig. En stor del av Libanons befolkning har legat i krig mot Hizbollah i flera år. Oppositionen i Libanon, som är stor, sörjer inte händelserna, snarare tvärtom. Israel gör vad den libanesiska oppositionen önskar att den kunde göra, men inte är kapabel till: eliminera Hizbollah.