Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Kyrkovalet

Opinionsevangeliet

Kyrkovalet behandlas som en opinionsundersökning i medierna. Den sekulära världens partipolitik dominerar rapporteringen medan de kyrkliga frågorna hamnar i skuggan. Är svenska kyrkan bekväm med det?

Medierna är sossarnas och SD:s bästa valarbetare

MEDIERNA HAR HJÄLPT DE POLITISKA PARTIERNA ATT TA STRUPGREPP PÅ KYRKAN. Medierna har spelat den ena sidan i händerna då de tonat ned den verkliga konfliktlinjen i kyrkovalet. Genom att sprida den falska problembeskrivningen att konflikten stod mellan S och SD bidrog tidningar och etermedier till de partipolitiska nomineringsgruppernas mobilisering.

Politiken hotar kyrkans inre liv

DEBATT: När riksdagspartierna laddar inför höstens kyrkoval är det uppenbart att det är det egna partiprogrammet snarare än de kyrkliga frågorna som står i centrum. Såväl C som S och SD vill göra kyrkan till en partipolitiska arena, trots att forskningen visar att politisk inblandning är skadlig för kyrkans inre liv. Det skriver Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare i Svenska Evangeliska Alliansen.

Kampen om salighetsverket

Kyrkovalet 2017 ser ut att bli ett ödesval för svenska kyrkan. Trots det låga valdeltagandet rustar sig tre av riksdagens partier för att göra kyrkovalet till en förövning inför riksdagsvalet nästa år: S, SD och C. Annika Borg, präst och teologie doktor, tecknar bakgrunden till dagens politiserade kyrka och Socialdemokraternas ansvar för Sverigedemokraternas framgångar.

Befria kyrkan från politiken

SSU har gjort en hemsida som ser ut att tillhöra Svenska kyrkan. I princip varnar den för sverigedemokratiskt inflytande i kyrkan. Samtidigt varnar Sverigedemokraterna för socialdemokratiskt inflytande. Båda har rätt: Varken SD, S eller något annat politiskt parti bör styra över Svenska kyrkan.