Vänsterns straffideologi släppte ut Nytorgsmannen
I två uppmärksammade fall har dömda brottslingar släppts ut i förtid, för att sedan begå nya, allvarliga brott.
I två uppmärksammade fall har dömda brottslingar släppts ut i förtid, för att sedan begå nya, allvarliga brott.
Ursula von der Leyen vill omvandla Europol till en operativ polismyndighet.
Svenska polisresurser behövs på platserna där gängbossarna bor.
Den öppenhet som Almedalsveckan är ett uttryck för kräver trygghet och förmåga att skydda sig mot hot.
Kombinationen av identitetspolitik, kriminalitet och svensk aningslöshet riskerar att bli systemhotande.
Det har blivit en självklarhet att öva inför skjutningar på skoltid.
Fokus inom den svenska straffrätten ligger helt och hållet på förövaren.
Nationalekonomi kan hjälpa oss att avgöra om rättspolitiska förslag kommer att ge de önskade resultaten. Ändå lyser rättsekonomin med sin frånvaro i svensk politik. Det riskerar att leda till sämre beslut.
Om ungdomsrabatten hade avskaffats hade 18-åringen som dömdes för tortyrrånet fått nio års fängelse i stället för fem år och sex månader. Justitieminister Morgan Johansson har haft flera möjligheter att avskaffa rabatten, men inte tagit en enda. Varje gång har Socialdemokraterna vikit sig – trots att en utredning finns färdig och trots att justitieministern flera gånger har bedyrat att partiet vill avskaffa ungdomsrabatten, skriver Henrik Hall.
Ansvaret för att upprätthålla ordning och säkerhet i Sverige faller på polisen. När polisen inte syns till har dock allt fler svenska kommuner börjat täcka upp genom ordningsvakter. Smedjans Adam Danieli undersöker hur kommunsverige på egen hand har börjat genomföra en reformering av ett allt sämre fungerande polisväsende.
Få brott väcker samma avsky som sexualbrott mot barn. Men ändå är mörkertalet stort och de utdömda straffen låga. Klyftan mellan denna verklighet och det allmänna rättsmedvetandet måste minska, skriver Malin Lernfelt.
Den svenska polisen saknar befogenheter. Det intrycket får i alla fall den som följer den svenska trygghetsdebatten. Samtidigt genomför polisen allt fler visitationer utan brottsmisstanke i utsatta områden. Smedjans skribent…
Om polisen och goda krafter åter ska kunna dominera i dag utsatta områden måste 1989 års lagstiftningsmisstag åtgärdas. Henrik Hall har läst nya böcker av journalisten Lasse Wierup, polisen Fredrik Kärrholm och juristen Bo Wennström, och menar att övergripande åtgärder krävs i hela brottsbalken för att gangsterkulturen ska brytas.
Jurister tar mer plats i den svenska debatten än någonsin tidigare. Samtidigt växer skepsisen mot aktivistiska domare och juridiken som hinder för den politiska viljan. Adam Danieli pekar på hur politiken har hittat ett tacksamt sätt att komma undan det egna ansvaret för en misslyckad svensk rättspolitik: att skylla på domaren.
”Det är en brottslighet som är systemhotande”, säger Per Eleblad, ansvarig för kontrollverksamheten på Försäkringskassan, om bidragsbrotten.
Smedjans Adam Danieli har tittat närmare på utvisningsdomarna och konstaterat att hundratals personer som döms till utvisning på grund av brott, aldrig lämnar landet.
Enbart svenska medborgare har en ovillkorad rätt att uppehålla sig i Sverige. Utländska medborgare som begår allvarliga brott riskerar att utvisas. När Smedjans Adam Danieli går igenom statistiken visar det sig dock att antalet utvisningsdomar har minskat kraftigt under de senaste två decennierna – en minskning som tycks svår att förklara.
Majoriteten av väljarna tycker att det är dags för ett regeringsskifte vid nästa val, men bara drygt var tredje tror att en moderatledd regering skulle göra ett bättre jobb än den nuvarande. Förtroendegapet är en varningssignal. Moderaterna får inte tappa optimismen och berättelsen om att en bättre framtid är möjlig, skriver Smedjans opinionskrönikör David Ahlin.
Otryggheten sprider sig till tidigare trygga villaområden. Samtidigt har kommunpolitikerna de senaste decennierna lagt miljontals kronor på projekt för för att minska otrygghet och segregation. Malin Lernfelt rapporterar från vad en ledande politiker beskriver som ”en av Sveriges mest misskötta kommuner” – Göteborg.
”Sverige saknar en genomtänkt syn på skuld hos gärningsmannen”, säger Per Claréus, biträdande kanslichef vid Moderaternas riksdagskansli och tidigare domare på Svea hovrätt, i veckans diskussion om brott och straff.