Carl Rudbeck är litteraturvetare och skribent. Han var chefredaktör för Smedjan 1991-2005, har varit Under Strecket-redaktör i Svenska Dagbladet och har på Timbro Förlag bland annat givit ut boken Islam och liberalismen.
Tyskland använder rättsväsendet för att censurera historien
En tysk journalist dömdes nyligen till fängelse för att han på Facebook publicerat ett fotografi av dåvarande stormuftin av Jerusalem i samspråk med Adolf Hitler. Med andra ord: Tyskland använder rättssystemet för att förneka delar av historien som anses vara stötande. Det som sker är en krypande inskränkning av yttrandefriheten, och från övriga Europa lyser invändningarna med sin frånvaro.
Vad vet en bildad människa egentligen?
Bildning är på agendan igen, men ingen verkar veta vad det egentligen innebär. Det ligger nära kunskap, men handlar varken om det eller intelligens. Kanske sammanfattas den som bäst av den försiktiga, prövande attityd till omvärlden som den djupt bildade Montaigne visade prov på när han frågade sig vad han egentligen visste för något.
Litteraturens syndaflod
Böcker tappar mark och tv-tjänster som Netflix knappar in. Kanske är det inte så konstigt. I floden av böcker som publiceras döljer sig allt färre guldkorn, och under tiden har den litterära intelligentian nött ut sin status som politisk och moralisk auktoritet.
Offentliga bibliotek skall inte censurera litteraturen
Bibliotekarier vid skattefinansierade bibliotek skall inte kunna undanhålla låntagarna litteratur bara för att den inte stämmer med den för tillfället rådande "värdegrunden", har Justitieombudsmannen slagit fast. det är tur, menar Carl Rudbeck, för annars hade en stor del av världslitteraturen fått stryka på foten.
Alla religioner är inte lika bra
Skulle någon komma på idén att alla ideologier är lika bra? Att det vore höjden av förmätenhet och intellektuell arrogans att hävda att liberalism är bättre än kommunism eller att demokrati är bättre än diktatur – om de nu alls är ideologier och inte bara olika sätt att styra ett land? Knappast.
I dag hade ingen fått en så dum idé som public service
Systemet kallas fortfarande för ”public service”. Obligatorisk service vore ett mer passande namn. Att staten med hot om straff tvingar oss att köpa just dess produkter är egentligen absurt. Skulle etermedierna ha uppfunnits i dag, hade ingen kommit på en så dum idé som public service.
Det är en lyx att kunna bry sig om Oscarsstatyetten
När Oscarsstatyetten för bästa film skulle delas ut gick den av misstag till fel film. Det är tacksamt att driva med de upprörda reaktionerna – men att sådana trivialiteter kan väcka ett sådant engagemang är inte ett tecken på ytlighet, så mycket som ett tecken på att vi lever i den bästa av tider.
Kulturförvandling observerad – om borgerlig kultursyn i dagens kulturklimat
Utifrån ett liberalt perspektiv resonerar Rudbeck kring frågorna vad en borgerlig kultursyn är och hur denna skiljer sig från den som är förhärskande i dagens kulturkritik och kulturpolitik.