Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Så roligt ska vi inte ha det

Varför greps en fyllerist i Göteborg med tio kokta ägg i kavajen? Varför letade Sällskapsresans Robban och Berra efter en butik som hällde rom på vinflaskor? Och varför blev den holländske kommissionären Frans Andriessen chockad när han skulle koppla av på sitt hotellrum under förhandlingarna om svenskt EU-medlemskap?

54 kr

I lager

Allt har att göra med säregna svenska alkoholrestriktioner. Mer än vi anar har de format vårt land och blivit en gemensam referens för generationer. Inte sällan i form av tristess – av köer, tullkontroller och blandningar som druckits mer för effekten än för smaken.

Så roligt ska vi inte ha det är en bok om Sveriges alkohol politiska historia. En bok om monopol, mot böcker, skatter och förordningar och hur de (inte) fungerat. Om varför mycket
blivit bättre i takt med att politiken avskaffats och folk fått bestämma mer själva, och om
hur olydiga svenskar roat sig under tiden. För svenskar som velat dricka har det inte
alltid varit så kul, men historien om alla våra restriktioner är oavbrutet underhållande.

”En fenomenal uppgörelse med förmynderiet”
Per T Ohlsson, Sydsvenskan

”En mer kraftfull uppgörelse med svenskt förmynderi finns inte”
Pontus Olofsson, Norra Skåne

Om författaren
Mattias Svensson är krönikör, skribent och författare, bland annat till Den stora statens återkomst, Vad vi kan lära av planekonomin och Glädjedödarna – en bok om förmynderi. Han har mellanölet att tacka för att han alls blev till.

Du gillar kanske också…