Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Läsguider till Timbros klassiker

Varje klassiker som Timbro förlag ger ut har en medföljande läsguide. Läsguiden är ett användbart verktyg för att ta sig an och lära sig mer under läsningen av klassikern. På denna sida har vi samlat enklare versioner av läsguiderna men mer utskriftsvänliga versioner finns även att ladda ned på respektive sida.

Omslag till Reflektioner om franska revolutionen, av Edmund Burke

Edmund Burke

Reflektioner om franska revolutionen

År 1790 utgavs Burkes magnus opus Reflektioner om franska revolutionen där han beskriver hur politisk utveckling sker, och bör ske, och kontrasterar detta mot vad som samtidigt skedde i Paris. Denna läsguide tjänar som din väg in i verket.

Gå till läsguide

Friedrich August von Hayek

Spontan ordning: F.A. Hayek i urval

Spontan ordning ger en översikt över några av Hayeks viktiga områden – ekonomin, de intellektuella och liberalismen – i tjugo kapitel med ett urval av hans viktigaste texter. Använd denna läsguide som din portal in i verket.

Gå till läsguide

Frédéric Bastiat

Det man ser och det man inte ser och andra texter av Frédéric Bastiat

Det man ser och det man inte ser består av artiklar och essäer som ursprungligen publicerats som inlägg i den dagspolitiska debatten. Texterna spänner över en lång rad ämnen med koppling till fördelarna med en fri ekonomi. Denna läsguide är en värdefull nyckel till att förstå verket.

Gå till läsguide

Erik Gustaf Geijer

Frihet och framsteg: Erik Gustaf Geijer i urval

I Frihet och framsteg : Erik Gustaf Geijer i urval finns några av Geijers mest kända och viktigaste texter, bland annat rörande kolonialväldet och Geijers ”avfall” till liberalismen. Fördjupa din läsning med vår läsguide.

Gå till läsguide

Viktor Rydberg

Oberoende: Viktor Rydbergs klassiska liberalism

Oberoende samlar Rydbergs verk från sex årtionden – med urval av hans journalistiska opinionstexter, poesi, romaner och akademiska texter. Läsaren möter i urvalet en helt annan författare än den tomtediktare vi i dag minns. Låt läsguiden hjälpa dig fördjupa din läsning.

Gå till läsguide

Ludwig von Mises

Mänskligt handlande

I Mänskligt handlande utvecklar Mises en fullständig och sammanhängande analys av ekonomin och samhället. I den förklarar han bland annat varför blandekonomin är olämplig för att uppnå de mål som eftersträvas och besvarar frågan om vem det är som egentligen styr marknadsekonomin. Använd denna läsguide för att fördjupa din läsning.

Gå till läsguide

Friedrich August von Hayek

Vägen till träldom

F. A. Hayeks Vägen till träldom är en inflytelserik stridsskrift, skriven under andra världskriget och publicerad i dess slutskede. Syftet var att varna för de tankar om överlägsenheten i en centralt planerad ekonomi som vunnit i styrka både före och under kriget. Vägen till träldom visar pedagogiskt varför en centralstyrd ekonomi ho- tar såväl fundamentala friheter som demokratin. Använd denna läsguide för att vägleda dig i din läsning av detta verk.

Gå till läsguide

Judith Nisse Shklar

Rädslans liberalism: Judith N Shklar i urval

Rädslans liberalism är ett urval essäer av statsvetaren Judith N Shklar. Essän från 1989 med denna titel är på många sätt en sammanfattning av Shklars intellektuella gärning. Den presenterar en mörkare liberalism, långt från tilliten till upplysning och vetenskap och förhoppning- ar om framsteg och mänsklig perfektion. Utgångspunkten är att undvika mänsklig grymhet och att i detta värv alltid vara skeptisk mot en stat som kan utöva våld och tvång. Använd denna läsguide för att fördjupa läsningen av Shklars verk.

Gå till läsguide

Milton & Rose Friedman

Frihet att välja

Frihet att välja består av tio kapitel. I denna bok utforskar författarna den osynliga handels princip och den fria marknaden, konsumentskydd och välfärd, jämlikhet samt framställer sin kritik mot statens klåfingrighet i privat verksamhet och på vilket stat ofta förvärrar ekonomiska kriser. Använd denna guide för att vägleda dig i din läsning av författarna Friedmans verk.

Gå till läsguide