Att dansa efter maktens pipa
Att dansa efter maktens pipa gavs ut första gången 2017 och blev snabbt något av ett standardverk för den som vill förstå svensk kulturpolitik. I denna nya och uppdaterade utgåva beskrivs tiden som förflutit sedan dess, med debatter om konstens frihet, metoo och Black Lives Matter och inte minst den största kris som drabbat kulturlivet i modern tid: Coronarestriktionerna.
”I denna nya, utvidgade och uppdaterade upplaga av Att dansa efter maktens pipa. Kultur i politikens tjänst ger författaren en utmärkt beskrivning av den kulturpolitiska debattens förändring från 2017 fram till 2022.[…] Denna väl genomarbetade och lättlästa bok ger en god grund för att förstå utformningen av den offentliga kulturpolitiken. Johanssons tydliga ställningstaganden för kvalitet och konstens frihet samt hans diskussion om bildning och bildningsförakt är utmärkta.” BTJ, 5 av 5
”Oavsett om man håller med eller inte är det positivt med dessa renodlade förslag för en borgerlig kulturpolitik. Kulturpolitiken skulle må mycket bättre av tydlighet och det skulle också utmana de partier som förespråkar en offentligt finansierad modell att ytterligare vässa sina argument och ta fram nya och fräscha förslag.”
CALLE NATHANSON, OPULENS
69 kr
I lager (kan restnoteras)
»Lars Anders Johansson har skrivit en värdefull introduktion för den som vill lära sig mer om den svenska kulturpolitikens historia och nu, praktiskt nog med jämförande utblickar till andra länder och ordningar.«
PETER LUTHERSON, AXESS MAGASIN
»Lars Anders Johansson visar tydligt riskerna med en alltför politiserad kultursfär. Om staten är den huvudsakliga finansieringskällan leder det till utarmning och likriktning eftersom alla som söker bidrag måste anpassa sig till dominerande trender. Johanssons läsvärda bok irriterar och biter sig fast.«
INGA-LILL ARONSSON, RESPONS
»Lars Anders Johansson levererar här en välskriven, översiktlig och mycket kritisk skildring av hela den svenska kulturpolitikens utveckling. Detta är en bok som bör läsas både av dem som står nära författarens åsikter och av dem som står längre ifrån.« TOBIAS HARDING, professor i kulturpolitik och kulturförvaltning vid Högskolan i Sydöst-Norge.
»Sällan har kulturpolitik diskuterats med en så vital kombination av humor, syra och bildning. Att dansa efter maktens pipa borde kunna skjuta kulturen rakt in i politikens centrum inför valåret 2018.«
GUNILLA KINDSTRAND, kulturjournalist, tidigare Chefredaktör för Hälsingetidningarna och Kulturchef Mittmedia.
Lars Anders Johansson (f. 1981) är journalist, poet och musiker. På Timbro förlag har han tidigare utgivit ”Hatets och illviljans kolportörer : Om mediebilden av näringslivets opinionsbildning 1970-2012” (2012) och ”Varken bildning eller piano : Vantrivs borgerligheten i kulturen?” (red. 2014).