Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Gillar vi olika? Hur den svenska likhetsnormen hindrar integrationen

Svenskar vill se sig som ett tolerant folk. I det mångkulturella samhället är svenskheten inte så viktig längre. För vi gillar olika.

99 kr

I lager

Men gör vi verkligen det? Statsvetaren Andreas Johansson Heinö har synat självbilden och finner att den tyvärr inte stämmer. I teorin är vi toleranta, men i praktiken stöter vi bort avvikare. Vi gillar inte särskilt olika. Vi gillar lika.

Om vi ska klara integrationens utmaningar krävs att vi förstår vilka vi är och varför. I Gillar vi olika? beskriver Andreas Johansson Heinö hur Sverige på relativt kort tid har blivit ett invandrarland, jämför svensk invandringspolitiken med utvecklingen i resten av Europa och skärskådar invanda föreställningar om mångkulturalism, nationalism, integration och assimilation. Och ställer frågan: vad innebär det egentligen att vara svensk?

Vad har gått fel i integrationspolitiken? Ett mångkulturellt samhälle förutsätter pluralism bortom det triviala. Då är det inte i första hand islamister eller nationalister som vi bör bekämpa – utan den utbredda svenska likhetsnormen.

Se video med författaren, Andreas Johansson Heinö som berättar om boken.