Trump bortom mediehysterin
Hur kunde Trump vinna presidentvalet 2016? Många togs på sängen av hans framgångar i det republikanska partiet, men vägen dit bereddes flera år tidigare. Boken American Carnage skildrar hur populistiska budskap kommit att spela en allt större roll bland republikaner.
Valet av Donald Trump som president kom som en chock. En affärsman utan politisk bakgrund, mest känd från reality-TV, dominerade de republikanska primärvalen och lyckades med nöd och näppe besegra Hillary Clinton i presidentvalet. Men Donald Trumps väg till makten var inte så oväntad som det verkar.
I boken American Carnage: On the Frontlines of the Republican Civil War går Tim Alberta igenom hur det republikanska partiet transformerats sedan 2008, och hur vägen bereddes för Trump. Med en bakgrund på konservativa tidskriften National Review och i sin nuvarande tjänst som chefredaktör för Politico befinner sig Tim Alberta i en utmärkt position att skriva boken. Genom intervjuer med kongressledamöter, partistrateger, senatorer och presidenten själv tecknas bilden av hur republikanerna blev Trumps parti.
Boken tar avstamp i presidentvalet 2008 som nu kan ses i ett nytt ljus. Nomineringen av den mittenorienterade John McCain som presidentkandidat var impopulär bland de republikanska gräsrötterna. När Sarah Palin blev vicepresidentkandidat mobiliserades den konservativa väljarbasen. I efterhand går det att se Palin och den efterföljande Tea Party-rörelsen som föregångare till Trump. De republikanska väljarna var inte i första hand bekymrade över statsskulden eller skatterna. De var bekymrade över Obama – den som beskattade dem. Det ledde till att Trump kunde skörda stora väljarframgångar på populistiska budskap. Många republikaner hade inte insett vilka väljarnas drivkrafter var, och blev därför tagna på sängen. Alberta visar skickligt hur trenden inom republikanerna har varit tydlig under det senaste decenniet. Väljarna var inte övertygade om marknadsliberalismens förtjänster, utan ville se en mindre stat och lägre skatter för att de misstrodde politikerna.
Trumps seger i primärvalet var inte så given som det framstått i efterhand
En ansenlig del av boken ägnas åt att beskriva problemet för republikanerna i representanthuset att enas kring en politik. Eftersom varje ledamot är vald på ett individuellt mandat från sitt distrikt, kan enskilda ledamöter från konservativa valkretsar vara tvungna att vara mer renläriga. Gång på gång satte det käppar i hjulen för talmannen John Boehners reformagenda. Inflytelserika tankesmedjor som Heritage drev på ytterligare för ideologisk renlärighet, och republikanerna präglades av intriger.
Särskilt intressant är hur oenigheten bland de republikanska presidentkandidaterna banade vägen för Trump. Få trodde att Trump skulle kunna vinna republikanernas nominering, varför många kandidater hängde kvar även när de presterade dåligt.
Förhoppningen om att vara den som skulle kunna kapitalisera på ett Trump-avhopp var stort. När Trump väl började dra ifrån trodde Ted Cruz att han skulle kunna vinna om han bara fick Marco Rubio att dra sig ur och bli hans vicepresidentkandidat. Förhoppningen var att på så sätt locka över Rubios väljare till Cruz och samla anti-Trump-majoriteter i de kvarvarande primärvalen. Rubio valde till sist att tacka nej till Cruz erbjudande. Vad som hade hänt om samarbetet gått i hamn är en öppen fråga. Trumps seger i primärvalet var inte så given som det framstått i efterhand.
Alberta skriver initierat, men utan göra det tråkigt. Boken växlar mellan reportageliknande beskrivningar och citat ur intervjuer med nyckelpersoner inom det republikanska partiet. Det ger en fängslande berättelse om amerikansk höger i Trump-eran. Alberta lyckas även sätta omdiskuterade händelser i nytt ljus. Några av Trumps mest kontroversiella tweets återberättas med hjälp av förstahandskällor, vilket ger en insyn hur slumpartade Trumps utfall på sociala medier kan vara. Särskilt intressant är berättelsen om hur hela partiet höll på att kasta in handduken när olika skandaler briserade i valrörelsens slutskede. Om Trumps popularitet minskar, kommer republikanerna i kongressen att snabbt vända kappan efter vinden och dra tillbaka sitt stöd. Men så länge väljarna är på Trumps sida, vågar ingen sticka ut hakan.
American Carnage är en läsvärd bok för att förstå det republikanska partiets återkommande dilemman under Trump. Även den mest initierade läsaren kommer att lära sig något nytt, men med drygt 600 sidor kan den verka avskräckande för den som bara vill lära sig mer om amerikansk politik inför årets presidentval. Stundtals blir även redogörelserna för åratal av intriger i representanthuset segdragna.
Boken släpptes en kort tid före riksrättsåtalet, så den har redan tappat i aktualitet. Som berättelse om hur republikanerna gick från Bush till Trump kommer American Carnage däremot att vara aktuell en lång tid framöver.