Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

MUF: Skrota Socialdemokraternas lotterimonopol

Det är hög tid att avreglera spelmarknaden. Gårdagens nyhet om hur Socialdemokraternas eget spelbolag, Kombispel, säljer lotter på kredit, visar hur förlegat regelverket är. Det är fel att Socialdemokraterna har kunnat upprätta monopol för egen vinning, skriver Benjamin Dousa, ordförande för Moderata Ungdomsförbundet.

Dagens Nyheter visade i går att Socialdemokraternas och SSU:s gemensamma lotteribolag, Kombispel, säljer lotter på kredit. Huvudregeln är att försäljning och marknadsföring av belåning för spel och lotter är olagligt i Sverige för att skydda utsatta grupper mot skuldsättning. Dock har Socialdemokraterna drivit igenom ett undantag från lagen i riksdagen.

Alla dessa vinster går dessutom direkt till partikassan och finansierar över 90 procent av SSU:s verksamhet. Grundproblemet är Socialdemokraternas lotterimonopol, där privata företag hålls utanför marknaden. Det är dags att skrota monopolet.

Utan A-lotteriernas vinster och LO-pengarna blir Socialdemokraterna ett parti med ungefär lika stora pengaflöden som alla andra.

Spelutredningen som kom i mars tidigare år undantar helt lotteriverksamhet från framtida avregleringar. Ansvarig minister Ardalan Shekarabi (S) vill självklart inte strypa en av de största intäktskällorna till partiet och ungdomsförbundet. Utan A-lotteriernas vinster och LO-pengarna blir Socialdemokraterna ett parti med ungefär lika stora pengaflöden som alla andra. Bara de senaste 10 åren har A-lotterierna levererat över 500 miljoner till Socialdemokraterna.

Spelmarknaden borde i stället liberaliseras. Det är fel att Socialdemokraterna upprättat ett monopol för egen vinning. På långa vägar luktar det korruption och maktmissbruk. Därför vore det bästa att låta företag driva lotterier, precis som de i framtiden kommer få driva nätkasinon och andra spel. På vilket sätt skiljer sig vadhållning, onlinespel, kortspel och spelautomater från lotterier? Jo, att de förstnämnda är konkurrensutsatta och inte har som syfte att finansiera Socialdemokraternas makthegemoni.

Det är fel att Socialdemokraterna upprättat ett monopol för egen vinning. På långa vägar luktar det korruption och maktmissbruk.

Eftersom dessa frågor inte ligger i statsbudgeten, utan handlar om lagar och sakfrågor, borde Alliansen redan nu gå fram med skarpa förslag som kan få majoritet i Sveriges riksdag. Socialdemokraternas maktmissbruk måste få ett slut – det är dags att skrota deras lotterimonopol!