Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Öppenhet och EU-samarbete kan fortfarande locka väljare

Det är inte bara det konservativa partiet som ser ut att vinna på extravalet i Storbritannien. Även de EU-vänliga mittenliberalerna Liberal Democrats har vind i seglen. Går det att locka väljare med ett öppenhetsbudskap i ett land som röstat för Brexit, så går det i Sverige också, skriver Mikaela Hellman, forskningsassistent på Liberal Democrats internationella kansli.

Ända sedan Theresa May tog över som premiärminister efter David Cameron har Storbritanniens partier väntat på att extraval skulle utlysas. Trots detta kom tisdagens besked som något av en blixt från klar himmel, efter Mays konsekventa förnekanden av alla extravalsplaner. Storbritanniens partier har nu ganska exakt sju veckor på sig att mobilisera sina väljare innan valdagen den 8 juni.

I stort sett alla analyser pekar på att valet kommer att bli en jordskredsseger för det regerande konservativa partiet, på bekostnad av det största oppositionspartiet Labour som backar kraftigt till följd av internt kaos.

Theresa May är dock inte den enda som går framåt i opinionen. Efter en mängd fyllnadsval under hösten och våren (i Storbritannien är det alltid val någonstans) har det lilla partiet Liberal Democrats, LibDems, gått framåt kraftigt i stort sett överallt.

Efter en kraftig högersväng av Theresa May, och en lika kraftig vänstersväng av Labourpartiets erkänt EU-fientliga och internt mycket kontroversiella Jeremy Corbyn, har ett vakuum uppstått i mitten av det brittiska politiska spektrumet. Liberal Democrats, som kraftigt driver budskapet att de är ”the real opposition” efter Labours pågående totalkollaps, gör sitt bästa för att fylla detta tomrum.

För närvarande driver LibDems den mest EU-vänliga politiken av alla brittiska partier, och har mer än fördubblat sitt medlemsantal sedan förra parlamentsvalet, från 45 000 till 95 000 medlemmar. I skrivande stund har över 8 000 nya medlemmar strömmat till partiet sedan Theresa Mays besked om nyval i tisdags. LibDems växer i dag snabbast av alla Storbritanniens partier, och ironiskt nog är det till stora delar tack vare folkomröstningen om EU i juni 2016. Folkomröstningen som LibDems förlorade har samtidigt räddat partiet.

Efter parlamentsvalet 2015 var LibDems ett parti i kris. Många trodde att det i stort sett skulle försvinna. Sedan kom omröstningen om att lämna EU, och LibDems hittade en fråga att samlas runt: kampanjen för att stanna i unionen.

De kommunikationer som redan gått ut inför det stundande extravalet visar att LibDems fortsätter att driva det EU-vänliga spåret. Partiet positionerar sig som den enda rösten för en mildare form av Brexit och ett närmare samarbete med EU, och som den enda tillräckligt enade kraften för att stå emot Conservatives när Labour har misslyckats. LibDems har frisk medvind, och goda chanser att återta många av de mandat som förlorades i valet 2015, då man gick från 56 till 8 parlamentsledamöter.

Frågan är bara om partiet lyckas omvandla detta uppenbara stöd till röster.

Storbritannien är ett land som efter två år av ständigt pågående val och folkomröstningar är hjärtligt trött på politik. Landet har normalt ett lågt valdeltagande, vilket befaras bli ännu sämre i detta val. Små partier som Liberal Democrats missgynnas av valsystemet som är utformat för två stora partier, och många väljare känner sig uppgivna. Trots att missnöjet med regeringen är utbrett, saknas det i dagsläget en trovärdig kraft att samlas kring. Labour är nere för räkning, och trots LibDems ljusa utsikter i opinionen är det fortfarande ett för litet och för fattigt parti för att kunna utmana på riktigt.

Trots att Brexitfrågan kastar sin skugga över alla andra frågor inför valet, så kan nog de flesta britter relatera till den kvinna som intervjuades av BBC i tisdags. När reportern frågade hur hon ställde sig till det nya valet såg hon förskräckt på honom och utbrast: ”You’re joking. Not another one!”

Trots den politiska utmattningen och trots att LibDems fortfarande är ett litet parti, har det lyckats mobilisera ett imponerande antal nya medlemmar och valrörelsevolontärer – och det runt ett budskap om öppenhet och europeiskt samarbete i tider av populistisk euroskepsis. Stämningen i partiet är hög. LibDems mobilisering mot protektionism och stängda gränser ger hopp inför kommande europeiska val, inklusive den kommande svenska valrörelsen.

Går det att få vind i seglen med det budskap Liberal Democrats för fram i ett land som har röstat för att lämna EU-samarbetet, då går det här också.

Mikaela Hellman, forskningsassistent på Liberal Democrats internationella kansli, sekonderad från Centerpartiet