Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Samhälle Åsikt

Hög tid att normalisera vår medborgarskapslag

Medborgarskap har utfärdats alltför lättvindigt, utan hänsyn till om en person är misstänkt för brott, har kunskap om svenskt samhälle eller talar svenska. Att höja kraven är nu angeläget och brådskande, skriver Fredrik Kärrholm.

En medborgarskapsceremoni vid riksdagen. Foto: Sören Andersson/TT

De senaste 20 åren har det utfärdats över en miljon svenska medborgarskap. Det har varit en välvillig men sällsynt dumdristig politik.

Medborgarskapet utgör inte bara ett rättsligt förhållande mellan medborgare och stat, det är ett fundament för nationen och demokratin. Medborgarskapet både formaliserar och symboliserar en nationell gemenskap som är nödvändig för varje välfungerande demokrati.

Att vi respekterar de allmänna valens utgång och politiskt fattade beslut beror i hög grad på känslan av att vi hör ihop, och har mer gemensamt än att vi råkar vara på samma plats samtidigt. Historien har visat att demokrati har svårt att överleva utan nationella lojaliteter, som kan överbrygga politiska meningsskiljaktigheter. I detta spelar medborgarskapets ställning en viktig roll.

Historien har visat att demokrati har svårt att överleva utan nationella lojaliteter.

I den befintliga medborgarskapslagen står i första paragrafen att det svenska medborgarskapet – i teorin – syftar till just detta: att förena alla medborgare, stå för samhörighet med Sverige och utgöra en grund för folkstyret. Detta är dock inte möjligt när det den enskilde varken har nöjaktig kunskap om Sveriges språk, kultur eller samhälle.

Till skillnad från i våra nordiska grannländer är medborgarskapet i Sverige inte förenat med några som helst krav på att kunna det svenska språket. Tvärtom har vi statliga servicekontor som tillhandahåller hjälp och tolkservice till den som inte kan svenska (och/eller är analfabet) för att hantera myndighetskontakter – inklusive att fylla i ansökningsblanketten för medborgarskap. Hittills i år har det gjorts över 56 000 nya ansökningar. 

Dessvärre har de högst begränsade kraven för medborgarskap även inneburit att många brottslingar kunnat bli svenska medborgare. Med en systemhotande brottslighet, som i stor utsträckning kommer från hitflyttade kriminella klaner och andra invandrarnätverk, är utvisning en viktig åtgärd som omöjliggörs när medborgarskap utfärdats. 

Att kraven nu höjs är angeläget. I oktober skärptes lagen för att säkerställa att ingen som är misstänkt för allvarliga brott ska kunna få medborgarskap. Den tidigare lagstiftningen innebar till exempel att den 17-åriga gärningsman som sköt ihjäl Fredrik Andersson på ett gym i Stockholm 2022, blev svensk medborgare under tiden han var anhållen och misstänkt för mordet. Framöver är det, bättre sent än aldrig, inte möjligt för en liknande orimlighet att inträffa igen. 

Lagändringen byggde dock på ett otillräckligt beredningsunderlag från den föregående sengångarregeringen. De nya reglerna gör det tyvärr fortfarande möjligt att få medborgarskap för den som är misstänkt för exempelvis stöld, misshandel, rattfylleri eller djurplågeri, då dessa brott inte är tillräckligt allvarliga.

Den 17-åriga gärningsman som sköt ihjäl Fredrik Andersson på ett gym blev svensk medborgare under tiden han var anhållen.

Dessbättre pågår en lagstiftningsprocess för ytterligare skärpningar. En pågående utredning ska senast den 15 januari nästa år redovisa förslag till lagändringar. Enligt ett tydligt direktiv ska dessa omfatta krav på längre hemvist, kunskaper om det svenska samhället och svensk kultur, egenförsörjning och hederligt levnadsätt. I en kommande proposition tillkommer krav på att behärska det svenska språket. 

Eventuellt kommer det också införas medborgarskapssamtal, krav på att avlägga en lojalitetsförklaring eller liknande ceremoniellt inslag som ska utgöra slutpunkt i processen att förvärva medborgarskap.

Att stifta ny lag tar tid, även när den skyndas på, och det finns goda skäl att de lagändringar som nu görs är genomtänkta och långsiktigt hållbara. Men under tiden beviljas, närmast kravlöst, över 200 medborgarskap per dag. Det är ett problem. 

Det var därför ett betydelsefullt besked i fredags från partiledarna i regeringens samarbetspartier: I den mån det är möjligt ska åtgärder vidtas för att hindra att fler svenska medborgarskap utfärdas, fram till att den nya lagstiftningen med skärpta krav träder i kraft.

Prenumerera på Smedjan!

Varje lördag får du som prenumerant (gratis) ett nyhetsbrev med exklusiv text av Svend Dahl och lästips från veckan som gått. Dessutom unika erbjudanden på Timbro förlags utgivning.

Som framgått av synpunkter från Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap, är det emellertid inte okomplicerat att åstadkomma detta på ett konstitutionellt acceptabelt sätt. Men juridiken är möjligheternas konst. Det är mycket annat som nu genomförs, som tidigare påståtts vara juridiskt omöjligt – inte minst avseende migrationspolitiken. 

Det har likaså ofta varnats för diverse hot mot demokratin. Att underminera den nationella gemenskapen, genom att med gränslös frikostighet dela ut medborgarskap, är dock ett verkligt sådant hot. Den stundande normaliseringen av våra medborgarskapslagar är lika nödvändig som brådskande.