Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Blanche Sande: Gillar ni inte strippklubbar? Gå inte dit

Centerkvinnorna vill förbjuda strippklubbar att göra reklam i det offentliga rummet, eftersom strippklubbar ”står i strid med grundtanken om ett jämställt samhälle”. Att ett kvinnoförbund vill lägga sig i vad andra kvinnor gör med sina kroppar är inget nytt. Är det verkligen så svårt att acceptera andras livsval?

Strippklubben Club Privé, vars reklam provocerar Centerkvinnorna.

Gatubilden i Stockholm är solkad, anser Centerkvinnorna. Boven i dramat: ett antal skåpbilar som vistas i trafiken med bilder av lättklädda kvinnor på sig. Ibland ligger även små visitkort på marken med motsvarande illustrationer.

Därför vill nu kvinnoförbundet förbjuda strippklubbar att göra reklam i det offentliga rummet.

Jag ser själv ofta de visitkort Centerkvinnorna upprörs över. Vissa mornar ligger små neonrosa reklambilder utspridda på trottoarerna vid Vasagatan och Kungsbron. Solkad gatubild? Visst, precis som tuggummifläckarna, Systembolagetskyltarna och ärligt talat de flesta byggnaderna i området bidrar de negativt till gatubilden. Men där jag ser nedskräpning, ser Centerpartiets kvinnoförbund sexism och kvinnoförtryck.

”På de allra flesta strippklubbar är män konsumenter och kvinnor nyttjas som objekt, vilket tydligt framgår i deras reklambudskap”, skriver Centerkvinnor.

Man behöver ibland lära sig acceptera att det finns saker i världen man inte gillar, utan att tvångsmässigt försöka eliminera dem.

Nu kan man tycka att strippklubbar är hur sunkiga man vill, men faktum är att de kvinnor som arbetar där gör det frivilligt. Om det skulle vara så att någon gör det ofrivilligt, är det inte den lättklädda reklamen som är problemet. Och nej, kom inte och låtsas som att det är normerna, strukturerna eller samhället som gör att vissa arbetar som strippor. Även lättklädda kvinnor har en fri vilja som förtjänar att respekteras, även om de använder sin fria vilja på ett sätt Centerkvinnorna ogillar.

Förslaget handlar ”bara” om att förbjuda reklam – något som i sig är illa nog – men Centerkvinnorna ogillar inte bara strippklubbarnas reklam, utan deras existens. De ”står i strid med grundtanken om ett jämställt samhälle”, vilket ju är vad Centerkvinnorna vill uppnå.

Överlag kan man undra varför många politiska kvinnoförbund känner ett sådant enormt behov av att lägga sig i vad andra kvinnor gör med sina kroppar. S-kvinnor vill begränsa porr på nätet och tillsätta en haverikommission. Kristdemokratiska kvinnoförbundet instämmer. Liberala kvinnor vill inte låta kvinnor vara surrogatmödrar. Och så vidare.

Givetvis behöver man inte gilla alla yrken. Eller uppskatta all reklam. Men man behöver ibland lära sig acceptera att det finns saker i världen man inte gillar, utan att tvångsmässigt försöka eliminera dem. Gillar du inte strippklubbar? Gå inte dit. Gillar du inte porr på nätet? Titta inte på den. Gillar du inte surrogatmödraskap? Anställ inte någon surrogatmoder. Stör du dig på bilder av lättklädda kvinnor? Titta åt ett annat håll och gå vidare.