Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Benjamin Dousa: Högern borde rösta på Högerpartiet

DEBATT. Sverige står inför stora problem och regeringen Löfven är i desperat behov av att bytas ut. En röst på SD är dock inte en röst mot Stefan Löfven, utan högerväljare måste lägga sin röst där den på riktigt skiftar maktbalansen mot en ny regering. I gengäld får Moderaterna aldrig mer avstå från att driva sin egen politik, skriver Benjamin Dousa, ordförande för MUF.

Sverige är på väg i fel riktning, trots att vi befinner oss nära toppen av högkonjunkturen. Inför valrörelsen 2014 lovade Socialdemokraterna mer resurser till välfärden och oförändrade skattenivåer, men resultatet har blivit det motsatta. Polistätheten är den lägsta på tio år, vårdköerna har fördubblats, men skatterna har samtidigt höjts med 60 miljarder. Därför behöver Sverige en ny regering – och den säkraste garanten för det är Moderaterna.

Under förra mandatperioden och i början av denna har flera felavvägningar gjorts av mitt eget parti, framför allt naiviteten i migrations- och integrationspolitiken och Decemberöverenskommelsen. I efterhand är det alltid lätt att vara efterklok, men det är uppenbart att felstegen har skadat partiets trovärdighet. Aldrig någonsin igen ska Moderaterna avstå från att driva sin egen politik och abdikera som motpol till Socialdemokraterna, för i så fall kommer jag personligen att lämna partiet.

Samtidigt är det viktigt att inte glömma de historiska landvinningar samma parti också åstadkommit. Det var vi som drev igenom friskolereformen och öppnade upp för privata alternativ i välfärden, avskaffade fastighetsskatten och sänkte inkomstskatterna under alliansåren mer än någon annan regering. På 70-talet höll vi emot socialisternas förslag om löntagarfonder som i grund och botten skulle kollektivisera hela det svenska näringslivet och tog strid för ett svenskt EU-medlemskap tidigare än många andra partier.

Uthålligt och ihärdigt har Moderaterna alltid försvarat det fria näringslivet och småföretagandet, men behållit en internationell nyfikenhet och fört Sverige närmare världen. I dag behövs en politik för ökad trygghet och tillväxt, effektivare användning av skattepengar, och en arbetsmarknad som faktiskt fungerar. Arbetsförmedlingen borde läggas ned, migrations- och integrationspolitiken måste bli mer ansvarsfull och skatterna på utbildning, ansträngning och företagande måste sänkas. Därför behöver Sverige en ny regering.

Aldrig någonsin igen ska Moderaterna avstå från att driva sin egen politik.

Vi vet med all säkerhet att en röst på ett av partierna på vänsterkanten innebär fyra år till med Stefan Löfven som statsminister. Men en röst på Sverigedemokraterna kan också vara en röst på fyra år till med Löfven.

Av de besked som Sverigedemokraterna har givit framgår det tydligt att de kan tänka sig bidra till att regeringen blir kvar, särskilt om de slänger ut Miljöpartiet och bildar en renodlad S-regering. I ett uttalande till Dagens industri från i somras säger Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson att det absolut är ett tänkbart alternativ att stötta Socialdemokraterna.

Jimmie Åkesson är inne på samma linje. I en intervju med Expressen 20 augusti kan han inte svara på vem av Kristersson och Löfven som han vill se som statsminister: ”Nej, för att jag inte tillhör något block.” Liknande uttalanden om både regeringsbildningen och budgetomröstningen har gjorts många gånger. Budskapet är tydligt: En röst på Sverigedemokraterna är inte med all säkerhet en röst för en ny statsminister.

Svensk höger är mycket mer än en slasktratt för alla som vill ha sänkt skatt. Som företrädare för ett liberalkonservativt parti är det självklart att även värna de internationella relationer, handelsnätverk och samarbeten som tagit en generation att bygga upp. Tittar man på de senaste opinionsmätningarna säger var tredje svensk att de ska rösta på antingen Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna, de enda två partierna som helt vill lämna EU. Får de sin vilja igenom skulle svensk konkurrenskraft kraftigt ta skada, och vår BNP skulle minska med 280 miljarder kronor.

Dessutom har Ryssland sedan 2005 fördubblat sina anslag till försvaret och landets militära övningar blir allt större och mer aggressiva med övningsmål som Stockholm och Gotland. Därför borde varje partiledare i riksdagen vid varje givet tillfälle kunna svara på vem man föredrar av Rysslands Putin och Frankrikes Macron. Ändå passade Jimmie Åkesson på den frågan i Sveriges Radios P3. Kanske är det därför han även motsätter sig ett NATO-medlemskap?

Kring 2020 kommer ungefär en miljon människor vara bidragsberoende.

När jag knackar dörr, står i valstugor och delar ut flygblad träffar jag dagligen SD-väljare. Många av dem har i detta eller i förra valet lämnat M, och är oroliga för utvecklingen. Den absoluta lejonparten av dessa väljare är definitivt inte rasister. Dock finns en slags naivitet kring inflytandet, man vill att ’’de ska sitta med vid bordet’’ men förlitar sig på att Sverige kommer förbli medlemmar i EU, att SD:s miljardhål i dess budgetreservation inte blir verklighet och att aborträtten inte rubbas. Men om tillräckligt många förlitar sig på detta blir i stället Sverigedemokraternas vallöften en realitet.

Det är allvar med Sveriges migrations- och integrationsproblem nu. Kring 2020 kommer ungefär en miljon människor vara bidragsberoende och i förorter likt den jag själv bor i breder gängkriminaliteten ut sig på bekostnad av vanliga familjers frihet. I bästa fall håller konjunkturen i sig några år till, i värsta fall tvingas vi ta itu med en finanskris parallellt med integrationskrisen. Jag är övertygad om att det behövs en stram bidragspolitik, där man lär sig svenska eller gör annan motprestation för att få socialbidrag och där man står till hela arbetsmarknadens förfogande för att bli beviljad stöd. När det kommer till just denna typ av reformer står Sverigedemokraterna betydligt närmare Socialdemokraterna än Moderaterna. Det är varken särskilt höger eller särskilt lösningsorienterat.

Sverige behöver en ny regering. Riskera inte att nästa mandatperiod blir som den som gått. Lägg din röst där den säkrast gör nytta för en ny statsminister. Den säkraste garanten för en ny politik är en röst på Moderaterna.