S hycklar vidare om Natos kärnvapen
Förslaget till nytt socialdemokratiskt partiprogram rymmer en eftergift till partiets Nato-kritiker.
Förslaget till nytt socialdemokratiskt partiprogram rymmer en eftergift till partiets Nato-kritiker.
Nu börjar även socialdemokrater upptäcka fördelarna med Nato. Med det följer också försök att skriva om historien.
Huthi-milisens angrepp i Röda havet hotar den maritima världsordningen och idén om sjöfartens frihet.
Den amerikanska upprustningen under andra världskriget hämtade sin kraft ur den fria marknadens kreativitet och entreprenörskap.
Frågetecknen kring var vicepresidenten står i centrala inrikes- och utrikespolitiska frågor är många.
Ukraina offrar allt i kampen för sin frihet, men också för den liberala världsordningen.
Både säkerhetspolitiskt och ekonomiskt vill Argentina nu bli ett västland.
Det finns en kandidat som lever upp till de krav som många ser som avgörande: Estlands premiärminister Kaja Kallas.
Nato-medlemskapet innebär ett välbehövligt slut på illusionen om neutralitet.
Det kan bli med Sveriges Natointräde som med Turkiets EU-medlemskap.
Mordet på Anna Lindh beskrivs som ett vansinnesdåd. Det ignorerar det uppenbara.
Hotet mot den taiwanesiska demokratin kan ge västvärlden en inblick i hur det kinesiska kommunistpartiet kan försöka undergräva andra demokratier i framtiden. Sverige kan dessutom lära av Taiwans lyckade kamp…
Den kinesiska staten arbetar aktivt för att etablera landet som en global stormakt, genom investeringar i andra länder. Men svenska politiker är blåögda inför innebörden av kinesiska uppköp och den kinesiska regimens grymhet. Det är skrämmande, menar Margareta Barabash, Tankesmedjan Frivärld.
Väst vinner inte längre krig. I boken Goliath förklarar Sean McFate varför och hur det kan ändras. Det är smutsigt. Men om nu porrfilmer på tv får terroristerna att sluta strida, kanske det är vad väst ska sända till en del hopplösa oroshärdar i stället för ännu fler stridsflygplan.
Det senaste året har artiklar om kriminalitet och dess konsekvenser blivit en återkommande följetong i Smedjan. Varför ägnar ett frihetlig samhällsmagasin så stor uppmärksamhet åt frågor som rör brottslighet och brottsbekämpning,? Svaret är enkelt: hoten mot den enskilda och hennes egendom hör till de mest grundläggande och angelägna frihetsfrågorna.
Carl Bildts gärning på det utrikespolitiska området är allt annat än okontroversiell. Ändå har den omgärdats av en närmast underdånig respekt i moderata kretsar. Den senaste tidens debatt om Bildts insatser på den internationella arenan kommer inte en dag för tidigt, menar Daniel Schatz, doktor i statsvetenskap och fri skribent.
Samma liberala högmod som har alienerat så stora väljargrupper i västvärlden, har legat bakom många västländers naiva nedmontering av försvaret. Det prekära säkerhetsläget är en konsekvens av föreställningen att vi befinner oss i en närmast lagbunden utveckling mot en liberal framtidsvärld, skriver Robert Dalsjö, forskningsledare vid FOI.
Efter två år i med Donald Trump i Vita huset har ett attitydskifte skett i amerikansk utrikes- och säkerhetspolitik. Även om han väljs bort nästa år kommer han att ha satt sina spår – inte så mycket i relationen till Ryssland som i förhållandet till Kina och synen på allianser.
DEBATT. Socialdemokraterna väljer att utforma sin försvarspolitik tillsammans med partier som vill nedmontera Sveriges försvar, som ser Nato som ett större hot än Ryssland, och som ofta möter Putins aggressiva politik med axelryckningar. Det är skamligt att Socialdemokraterna ger ytterkantspartier inflytande över vårt försvar och säkerhet.
Svensk frihet och demokrati förtjänar ett starkt försvar. Då räcker varken den nuvarande försvarsbudgeten eller de två procent av BNP som de borgerliga partierna föreslagit. Fyra procent av BNP borde gå till försvaret – till en början, skriver Catarina Kärkkäinen och Sten Storgärds, FMSF.