116: Migrationskommitténs misslyckande
”Vi har en politik som ingen kan förklara varför den blir som den blir. Sedan 2015 har vi duckat för de större frågorna och avvägningarna i migrationspolitiken”, säger Adam Danieli…
”Vi har en politik som ingen kan förklara varför den blir som den blir. Sedan 2015 har vi duckat för de större frågorna och avvägningarna i migrationspolitiken”, säger Adam Danieli…
Kan en italienare bli svensk? Hur står det till med den svenska arbetsmoralen – egentligen? Och hur är det att flytta från Sicilien till Malmö? Christian Brundu har intervjuat italienska invandrare för att ta reda på varför de har valt att flytta hit och hur det är att leva i Sverige.
Som en del i januariöverenskommelsen föreslogs språkkrav för medborgarskap. Fanny Forsberg Lundell sammanfattar forskningen kring ett sådant krav i en aktuell rapport. Men för att få mer kött på benen träffar hon Helena Gullmarson, som i 40 år har arbetat med att undervisa i svenska i Rosengård.
När Sverige stängde sina gränser efter flyktingvågen 2015, hette det att vi skulle använda ”andrummet” för att reformera systemen, så att fler kunde få hjälp. Sedan dess har inget hänt. Det gör oss exceptionellt sårbara idag, skriver Hanna Wagenius.
Inas Hamdan valde att börja bära slöja i åttonde klass. Men mötet med världen utanför den segregerade förorten fick henne att ifrågasätta sitt beslut. ”Jag vet att jag skulle ha haft det svårare att ta av mig slöjan om majoritetssamhället diskuterade mitt val var och varannan dag.”
Arbetskraftsinvandringen bidrar med tiotals miljarder kronor i skatteintäkter och produktion. För att värna dagens öppna system måste man vårda det. Moderaternas reformpaket visar att partiet tar ansvar för arbetskraftsinvandringen.
Den humanistiska välviljan är en ändlig resurs, och efter flera år av etniskt, ressentimentsdrivet våld har den tagit slut. Det stora nationella traumat är dock inte våldet, utan insikten att den humanitära stormakten var en illusion. Läs Malcom Kyeyunes vision för var Sverige befinner sig år 2050.
I ett splittrat Sverige har statsmakten fläckvis ersatts av lokala våldsmonopol, flyktingar skyfflas runt mellan kommuner och myndigheter som inte vill ta ansvar för dem, och staten säljer ut kuturarvet. Läs Dan Korns vision för var Sverige befinner sig år 2050.
Att kulturkrockar blir så påtagliga mellan invandrare från klansamhällen och just socialtjänsten är inte konstigt. Att någon annan än släkten löser sociala problem anses djupt provocerande. Det är en uppfattning som börjar bli så förekommande i Sverige att den underminerar den svenska socialtjänstlagen.
Kan man samtidigt vara försvarsminister i Irak och socialbidragstagare i Sverige så är något fel. Ett land som både marknadsför sig och agerar som en godtrogen bidragsspridare kommer att locka till sig dem som vill utnyttja systemet.
Det är inte Brexit vi borde oroa oss för, utan alternativet, menar journalisten och författaren David Goodhart. Värderingssprickan mellan vad han kallar anywheres och somewheres är orsaken till att britterna röstade för Brexit från första början, och den kommer att bli betydligt värre om inte det politiska etablissemanget för en gångs skull ger vika för resten av Storbritannien.
Historieprofessorn Dick Harrisons senaste bok är faktaspäckad och väl berättad och kommer knappast att göra en historieintresserad läsare besviken. Temat är dock något diffust, och ansatserna till samtidskommentar svaga.
Svenska politiker har misslyckats med att förklara omsvängningarna i sin invandringspolitik för väljarna. Det finns dock goda skäl att ha en begränsad invandring – både för ekonomins, brottsbekämpningens och samhällets sammanhållnings skull, skriver Europaparlamentarikern Tomas Tobé (M).
Det är inget konstigt att byta åsikt. Men att först svartmåla personer av en annan uppfattning, och sedan plötsligt själv byta uppfattning utan att någonsin motivera det eller be om ursäkt, är djupt ohederligt. Framför allt om man är förtroendevald.
Två saker sticker ut i Peter Esaiassons nya bok ”Förorten. Ett samhällsvetenskapligt reportage” (Timbro): det relativt höga förtroendet för myndigheterna och det välmenande föreningslivets utanförskap.
Socialdemokraten Ylva Johansson vill att EU:s migrationspolitik ska bygga på ”tvingande solidaritet”. Men solidaritet bygger på gemenskap, och gemenskap kan inte tvingas fram ovanifrån – inte ens av EU.
Arbetskraftsinvandrare bidrar till Sveriges ekonomi och söker sig primärt till bristyrken. De argument för att bromsa arbetskraftsinvandring som bland andra Expressens ledarsida grundar sig i nidbilder, föråldrade siffror, missuppfattningar och ohållbara argument, skriver Caspian Rehbinder.
Vad är det som gör att rekordmånga unga människor från en speciell plats reser till Syrien och Irak för att ansluta sig till IS? Karin Stensdotter har läst en bok om kommunen Trappes utanför Paris som delvis besvarar frågan – kanske också när det gäller Sverige.
Sverige har omfattande problem med integrationen av nyanlända invandrare. Samtidigt som utanförskapsområdena blir fler växer sig parallella samhällsstrukturer starkare. Den norske statsvetaren och författaren Asle Toje har besökt Göteborg för att ta reda på vad detta beror på.
Historiskt har motståndet mot arbetskraftsinvandring kommit från LO. Nu sluter även Expressens ledarsida upp. Men argumenten är desamma, och grunden är lika svag. Arbetskraftsinvandring är inte ett problem.