Vindkraft är den nya invandringsfrågan
Vindkraftsdebatten håller på att spela Sverigedemokraterna rakt i händerna.
Makten över skogen glider Sverige ur händerna
EU:s planer på att begränsa svenskt skogsbruk riskerar att leda till att både utsläpp och företag flyttar utomlands.
Skogsägarna är snart rödlistade
Om kraven står fast att skogsägare ska dokumentera varenda fågel kommer följderna att bli katastrofala.
Friheten på landet försvinner
När lantbrukare i Sverige tillfrågas vad som skulle kunna bli bättre svarar en tredjedel större frihet.
Vindkraftskonflikterna har bara börjat
Vindkraften delar landet i två läger – de på landsbygden som är kraftigt emot och inte vill ha vindkraftverk i trädgården, och de i städerna som gillar vindkraften så länge de själva slipper ha den tätt inpå sig.
Nu står striden om Sveriges skogar
Löftet om stärkt äganderätt för skogsägarna var avgörande för att Centerpartiet skulle stödja den rödgröna regeringen. Edvard Hollertz har läst den statliga skogsutredningen som presenterades i förra veckan, och konstaterar att den knappast lever upp till intentionerna. Tvärtom riskerar skogsägarna än en gång komma ut på den förlorande sidan.
Att döda ett landskap
Vi uppmanas att välja bort kött, både till både vardags och fest, men följs uppmaningen kan det få katastrofala följder. Försvinner svenska nötdjur hotas de svenska naturbetena, som är några världens artrikaste marker och ett kulturlandskap som människan har vårdat i tusentals år. Samtidigt är klimatargumenten för att vi ska välja bort mat från svenska nötdjur svajiga.
Porr kan slå stridsflygplan
Väst vinner inte längre krig. I boken Goliath förklarar Sean McFate varför och hur det kan ändras. Det är smutsigt. Men om nu porrfilmer på tv får terroristerna att sluta strida, kanske det är vad väst ska sända till en del hopplösa oroshärdar i stället för ännu fler stridsflygplan.
Myten om det svenska rostbältet
I de svenska bruksorterna lever globaliseringens vinnare och förlorare sida vid sida. Politiker och debattörer talar ofta om att Sverige delas mellan stad och land, men sällan om klyftan mellan globaliseringens två sidor. Den ena är arbetslöshet, krisande offentliga verksamheter och sociala problem. Den andra är världsledande företag med stort värdeskapande.
Allemansrätt vs äganderätt
Allemansrätten ger alla möjlighet att nyttja skog och mark. Problemet är dock att det inte går någon tydlig gräns mellan nyttjande och utnyttjande. Bärplockare och naturturismföretag tjänar pengar på andras mark utan deras godkännande, och slitage på stadsnära skogar får skogsbolag att sälja. I praktiken står äganderätten mot allemansrätten, och balansgången är riskabel.
”Man borde inte behöva vara rädd för att skydda gamla träd”
Systemfel i den svenska naturvården hotar värdefulla miljöer. Som naturskyddet är utformat avskräcks markägare från att vårda värdefull natur. Samtidigt miljörörelsens aktivister skapar konflikter som ytterligare motverkar engagemang för att bevara skogen.
Framtidens skog – ett helgresmål för storstadsbor
Synen på skogen klyver landet. Skogsbrukets situation i dag visar på en tydlig klyfta mellan stad och land. Den politiska visionen för skogen anpassas efter den kreativa klassens semesterdrömmar. Förlorare blir landsbygdens skogsarbetare och skogsnäringen – landets ekonomiska ryggrad.
Äganderätten försvagas – ett träd i taget
Öppenhet och miljöarbete tas som förevändning för att driva igenom en skadlig politisk agenda. Hoten mot äganderätten är svåröverblickbara när de döljs mellan raderna i utredningar, förändrad praxis och domstolsbeslut. Att en bank nu agerar för att skydda sina panter i jord- och skogsfastigheter illustrerar dock allvaret i situationen.