Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Myndig: Fredrika Bremer i urval

Fredrika Bremer (1801-1865) är en av Sveriges internationellt mest välkända författare och kulturpersonligheter. Hon var också en av sin tids främsta förespråkare för kvinnors rättigheter och hennes arbete fick en avgörande betydelse för Sveriges politiska utveckling. 

59 kr

I lager

Konsekvent tog Bremer ställning för ett friare och mer liberalt samhälle. Hon skildrade samhällsutmaningarna med utgångspunkt i hemmen, men förde konsekvenserna av analysen in på andra områden, som frågan om kvinnors fulla myndighet, rätt att delta i alla delar av samhällslivet och även rösta i allmänna val. Med Fredrik Bööks ord kom hon att personifiera ”den svenska liberalismens höjdlinje”.

Hennes inflytande sträckte sig långt utanför Sveriges gränser. Fredrika Bremer reste mycket och togs emot som en celebritet i de länder hon besökte.

Kännedomen om Bremer och hennes verk är dock begränsad. Texterna i den här samlingen påminner om att hon har en given roll bland Sveriges liberala profiler – och förtjänar sin position som en svensk ikon för jämställdhet.

Med inledning av Björn Hasselgren och förord av Deirdre McCloskey.

 

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Youtube. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Youtube
Gå till Youtube